Életmód, gasztronómia

Mákos bejglit nem tanácsos enniük a várandós nőknek?

Agrofórum Online

Egyet a mákosból, egyet a diósból, egyet a mákosból… A bejglit karácsonykor addig tömjük magunkba, amíg el nem fogy. De van-e káros hatása a máknak a várandós nőkre?

A mák eurázsiai eredetű növény, amelynek Közép-Európa jó néhány országában a karácsonyi ünnepi asztalon van a helye, kelt és feltekert tésztába töltve, ugyanis a hagyományok szerint a gazdagságot, bőséget jelképezi.

A bejgli eredettörténete

A bejgli nevének eredete az Osztrák–Magyar Monarchiára vezethető vissza, ahol a jiddis Beigl, illetve német Beugel szavak – beugen jelentése ’hajlít’ – átvételével, magyarosításával került be a hazai köztudatba.

Az eredeti Beigl azonban még egy a pozsonyi kiflihez hasonló, patkó alakú sütemény volt. Tésztájának alapját egy sziléziai eredetű kalács adja, bár más források örmény eredetet feltételeznek.

Magyarországon a karácsony megünneplése is osztrák hatásra terjedt el, és a bejgli a reformkortól vált először a családi ünnepek egyik kedvelt süteményévé, majd a karácsonyi asztal díszévé.

Először Czifrai István 1830-ban kiadott Magyar Nemzeti Szakácskönyvében írta meg a „Posoni finom mákos kaláts” receptjét, de külföldi forrásokban jóval hamarabb feltűnik ez a típusú sütemény (1610-ben Krakkóban és 1683-ban Bécsben).

Mákot enni nem kell félnetek

A mák alapvetően nagyon egészséges, hiszen tele van értékes zsírsavakkal, azonkívül sok benne a B-vitamin, kálium, cink. A legfontosabb összetevője azonban a kalcium, ugyanis a mag kifejezetten magas, 2,5%-os kalciumtartalmú, így bátran ajánlható csontritkulásban szenvedőknek.

Akkor tehát veszélyes a mák, vagy egészséges?

Az éretlen termés, amiben a magok találhatók, tejszerű nedvet tartalmaz, amelynek fajtától függően magas lehet az alkaloida-, egyebek mellett a morfin-, kodein-, papaverintartalma. Szögezzük le: a mag nem veszélyes, mivel ezekből az anyagokból elhanyagolható mennyiséget tartalmaz.

Viszont a 2000-es évek közepén volt rá példa, hogy a nem teljesen érett mákot learatva a mag a termés tejnedvével szennyeződött, és ha egy kismama ebből a mákból nagyobb mennyiséget elfogyasztott, az valóban veszélyes lehetett számára.

Szerencsére manapság éppen e miatt az eset miatt kiforrottabb technológiával aratják és tisztítják a mákot, így nem fordulhat elő szennyeződés. Ha Ön mégis aggódik, javasoljuk, hogy ismert márka termékét válassza a boltok polcairól.

Ha pedig a mákot legalább 20 percig hőkezeli, akkor az esetleges alkaloidatartalom a negyedére csökken. A boltban kapható mákos süteményekből 1-2 darab biztosan nem árt meg, annak pedig rendkívül csekély a valószínűsége, hogy valaki nap mint nap nagykanállal habzsolja a mákot.

(Fotó: Fiastyúk Udvarház/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

2019. április 25. 10:03

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

2019. szeptember 3. 13:11

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.