32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Mákos bejglit nem tanácsos enniük a várandós nőknek?

Agrofórum Online

Egyet a mákosból, egyet a diósból, egyet a mákosból… A bejglit karácsonykor addig tömjük magunkba, amíg el nem fogy. De van-e káros hatása a máknak a várandós nőkre?

A mák eurázsiai eredetű növény, amelynek Közép-Európa jó néhány országában a karácsonyi ünnepi asztalon van a helye, kelt és feltekert tésztába töltve, ugyanis a hagyományok szerint a gazdagságot, bőséget jelképezi.

A bejgli eredettörténete

A bejgli nevének eredete az Osztrák–Magyar Monarchiára vezethető vissza, ahol a jiddis Beigl, illetve német Beugel szavak – beugen jelentése ’hajlít’ – átvételével, magyarosításával került be a hazai köztudatba.

Az eredeti Beigl azonban még egy a pozsonyi kiflihez hasonló, patkó alakú sütemény volt. Tésztájának alapját egy sziléziai eredetű kalács adja, bár más források örmény eredetet feltételeznek.

Magyarországon a karácsony megünneplése is osztrák hatásra terjedt el, és a bejgli a reformkortól vált először a családi ünnepek egyik kedvelt süteményévé, majd a karácsonyi asztal díszévé.

Először Czifrai István 1830-ban kiadott Magyar Nemzeti Szakácskönyvében írta meg a „Posoni finom mákos kaláts” receptjét, de külföldi forrásokban jóval hamarabb feltűnik ez a típusú sütemény (1610-ben Krakkóban és 1683-ban Bécsben).

Mákot enni nem kell félnetek

A mák alapvetően nagyon egészséges, hiszen tele van értékes zsírsavakkal, azonkívül sok benne a B-vitamin, kálium, cink. A legfontosabb összetevője azonban a kalcium, ugyanis a mag kifejezetten magas, 2,5%-os kalciumtartalmú, így bátran ajánlható csontritkulásban szenvedőknek.

Akkor tehát veszélyes a mák, vagy egészséges?

Az éretlen termés, amiben a magok találhatók, tejszerű nedvet tartalmaz, amelynek fajtától függően magas lehet az alkaloida-, egyebek mellett a morfin-, kodein-, papaverintartalma. Szögezzük le: a mag nem veszélyes, mivel ezekből az anyagokból elhanyagolható mennyiséget tartalmaz.

Viszont a 2000-es évek közepén volt rá példa, hogy a nem teljesen érett mákot learatva a mag a termés tejnedvével szennyeződött, és ha egy kismama ebből a mákból nagyobb mennyiséget elfogyasztott, az valóban veszélyes lehetett számára.

Szerencsére manapság éppen e miatt az eset miatt kiforrottabb technológiával aratják és tisztítják a mákot, így nem fordulhat elő szennyeződés. Ha Ön mégis aggódik, javasoljuk, hogy ismert márka termékét válassza a boltok polcairól.

Ha pedig a mákot legalább 20 percig hőkezeli, akkor az esetleges alkaloidatartalom a negyedére csökken. A boltban kapható mákos süteményekből 1-2 darab biztosan nem árt meg, annak pedig rendkívül csekély a valószínűsége, hogy valaki nap mint nap nagykanállal habzsolja a mákot.

(Fotó: Fiastyúk Udvarház/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.