Agrárközélet
Agrárközélet

Mióta létezik mindenki karácsonyfája?

Mióta létezik mindenki karácsonyfája?

Agrofórum Online

A decemberi utcák, terek elképzelhetetlenek karácsonyfák nélkül, ezt látva szinte hihetetlennek tűnik, hogy Olaszországban még az 1930-as években is pogány divatnak bélyegezték a faállítást.

Természetesen nem voltak mindenhol ilyen szigorúak, akadt ahol már 1912-ben villanyégővel díszített karácsonyfát csodálhattak meg a városlakók. De hogyan került az utcára az otthonokból a karácsonyfa? Mióta van „ország karácsonyfánk”? Kik láthatták, látogathatták a mindenki karácsonyfáját a rendszerváltásig? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Talán meglepő, de a közösségi karácsonyfa hamarabb létezett, mint a többség által hagyományosnak gondolt, egy család, egy fa modell. Elzászba, Badenbe, Brémába vezetnek a nyomok, ahol a céhházakban állítottak karácsonyfát az adott szervezet tagjai, mindez a XVII. században történt.

A közösségi karácsony jelképe kedveltté vált, így rövidesen állítottak fát a fejedelmi udvarokban, protestáns templomok udvarain, óvodákban (Brunszvik Teréz Magyarországon), míg végül megérkezett ma megszokott helyére, az otthonunkba.

Villany, karácsonyfa? Persze, hogy New York...

A XIX. század végétől USA nagyvárosaiban is feltűntek a karácsonyfák a nagyvárosok terein. Feljegyezték, hogy 1912-ben egy német bevándorló, J. B. Herreshof New Yorkban, a Madison Squaren villanyégőkkel felszerelt karácsonyfát állított.

Európa nagyvárosaiba az első világháború alatt, illetve azt követően érkezett meg mindenki karácsonyfája. Svájcban az 1930-as években kezdtek állítani, mégpedig a  városok  kiemelt pontjain. Ausztriában már az első világháború idején, Feldkirchenben (Vorarlberg) ismert volt a mindenki karácsonyfája. Norvégia a második világháború előtt fenyőfát ajándékozott Izlandnak, sőt 1947 óta Angliának is.

Ajándék fának ne nézd az ágát

2022 -ben a helytelen szállítás következtében a fa igencsak csapzottá” vált, fotója bejárta a világsajtót és számos mémet generált. Voltak, akik hozzászólásukban azon töprengetek, hogy mit ártottak a norvégoknak, hogy ezt az ajándékot kell elszenvedniük. Ez évben valószínűleg figyelmesek voltak a szállítása során, hiszen jól látható, hogy az idei fának minden tűlevele a helyén van.

Pápai jóváhagyás 

Bár ma már megszokott látvány a karácsonyfa a Vatikánban is, közel sem volt ez mindig így. 1935-ben az olasz kormány megtiltotta a karácsonyfa-árusítást, a Vatikán hivatalos lapja a karácsonyfaállítást többek között „pogány természeti szokások maradványának, egzotikus és pogány divatnak, protestáns divatnak” bélyegezte meg. Ehhez képest óriási váltás, hogy II. János Pál pápa 2004-ben már a karácsonyfa és a jászol fontosságáról beszélt.

A mi karácsonyfánk

Már a két világháború közötti időszakban, a Rókus Kórház előtt állítottak mindenki karácsonyfáját vigaszul a szegényeknek, hajléktalanoknak, családnélkülieknek – akadt belőlük akkor (is) bőven. A második világháborút követően a mindenki fogalmát kicsit szűkebbre vonták, hiszen a karácsonyfát a Parlamentben állították fel, itt tekinthették meg azok, akiket erre kiválasztottak, például az úttörők színe-java. A rendszerváltást követően került a megszokott helyére, a Parlament elé.

1999 -ben például egy helikopterrel érkezett a Pilisből a 18 méter magas, másfél tonna súlyú fenyőfa, de előfordult az, is hogy határainkon túlról, Székelyföldről származó örökzöldet díszítettek fel. Ha valaki úgy gondolta, hogy az Alföldön nem akad a célra megfelelő jelölt, akkor annak most ideje átértékelni ezt, hiszen a hajdúszoboszlói kertes ház udvarán növekedett fenyő igencsak impozáns látványt nyújt.  Nem meglepő, hogy idén esett a választás.

Nyertes méretek 

A fát 1983-ban ültette tulajdonosa, 24,5 méter magas, törzsátmérője 80 cm, súlya meghaladja az 5 tonnát. A magasság mellett, mint megtudtuk, a kiválasztáskor a megfelelő az arányos forma, a kellően dús lombozat is igen nagy súllyal esett a latba.

Emellett a szakembereknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállítójármű helyigénye valamint az utaztatás viszontagságainak – kivágás, emelés, rögzítés – elviselése (emlékezzünk csak az angliai esetre, mivé válhat egy hibátlan faóriás). Mindezen tényezők együttes mérlegelésével esett a választás a hajdúszoboszlóira.

Mint azt a tulajdonos házaspár egyik tagja elmondta a helyi lapnak, a faóriás 45 centiméteres csemeteként – ajándékként – érkezett hozzájuk. Az, hogy ez évben ő lett a kiválasztott, számos véletlen, vagy más megítélés szerint csoda eredménye.

Ugyanis eddig két alkalommal állt már fűrész a kérgénél. Legutoljára pár hete csupán, mivel az egyre gyakoribb intenzív viharok pusztításától tartva az asszony úgy döntött, hogy a fát ki kell vágni. A férje javaslata volt az, hogy tegyenek próbát, mielőtt ez megtörténne, nevezzenek az ország karácsonyfája címre. Igen későn léptek versenybe, ezért nem biztatták a szervezők őket, de amikor műholdon keresztül megpillantották a fát, nem volt kérdés, hogy ez lesz a mi karácsonyfánk ebben az évben.

És mi kerüljön a mi otthonunkba? Karácsonyfa kalauz

A trendi…

Nordmann fenyő

A nordmann fenyő (Kaukázusi jegenyefenyő, Abies nordmanniana) szabályos, kúp alakú, oszlopossá növő fa. Ágai fiatal korban vízszintesek, levelei fényesek, sötétzöldek. Kivételes a szabályossága, mélyzöld tűlevélzete miatt az egyik legkedveltebb karácsonyfa. A Fekete-tenger keleti partjainál lévő Kaukázus hegységből származik. Előnyös tulajdonsága, hogy szabályos, és a tűi nem hullanak, ugyanakkor nem annyira illatos, mint a lucfenyő félék.

A hagyományos…

Lucfenyő

Az egyik legelterjedtebb közép-európai tűlevelű a luc (Közönséges lucfenyő, Picea abies). Előfordulása kontinentális éghajlatú hegyvidékeken jellemző. Őshazája Közép- és Észak-Európa. Ez a fenyőfaj Magyarország területén a Soproni és a Kőszegi-hegységben, illetve az Őrségben őshonos, azonban sokfelé vonták termesztésbe. Előnyös tulajdonsága, hogy illatos, jól díszíthető, mert kevésbé szúr az ezüstnél, ugyanakkor nem annyira tartós a tűje, mint a nordmannoknak.

A visszafogott-elegáns…

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő (Picea pungens f. glauca) az örökzöld fenyők egyik legszebb fajtája. Őshazája Észak-Amerika. Szabályos kúp alakjával, ezüstös színével a karácsony egyik legkülönlegesebb fája lehet. Lombszíne változatos, a kékesen ezüst szín előállítása oltással történik. A zöldes, szürkés, ezüstös változatok nem oltott fenyők. Előnyös tulajdonsága, hogy illatos és a földig ágas, ugyanakkor szúrós tűje miatt nehezebb díszíteni.

A különleges…

Nemes jegenyefenyő – Nobilis

A Nobilis fenyő (Nemes jegenyefenyő, Abies procera nobilis) nem őshonos faj, Észak-Amerikából származik. Koronája kúpos, törzse a tövétől ágas. Kérge fiatalon vörös. Ágai sűrűn állnak, hajtásain finom, rozsdabarna szőrök nőnek. 25–35 mm hosszú, csaknem hengeres tűlevelei felhajlók, a hajtás csúcsán felívelők vagy összehajlók. Előnyös tulajdonsága, hogy különleges faj, földig ágas, ugyanakkor kevésbé illatos a lucnál, de több hónapig is képes tartani a tűit.

A még kevéssé ismert… 

Sziklás-hegységi jegenyefenyő

A Lasiocarpa fenyő (Sziklás-hegységi jegenyefenyő, Abies lasiocarpa) nem őshonos faj, Nyugat- Kanada hegyvidékein erdőségeket alkot, de Alaszkában is előfordul. Kúpos, szépen tömött termetű örökzöld. Világos ezüstös-kék tűi viszonylag puhák, keskenyek, kihajtáskor fehéres-ezüstösek, tömötten állnak felálló ágain. Az ezüst fenyőhöz hasonlítható, de annál dekoratívabb fajta. Előnyös tulajdonsága, hogy hazánkban különleges faj, gyönyörű fa, földig ágas, de kevésbé illatos a lucfenyőnél.

(Fotó: manfredrichter/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

73 ezer forint jár hektáronként a karácsonyfa területek után

2020. július 14. 13:21

Mint ahogy május elején az Agrárminisztérium közzétette, ettől az évtől változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer. Az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatás helyébe a nemzeti költségvetési forrásokból biztosított támogatási forma lép, melynek feltételeit a 2020. július 10-én megjelent 37/2020. (VII. 10.) AM rendelet tartalmazza.

Mit tehetek azért, hogy karácsonyfám frissességét a legtovább megtarthassam?

2020. december 15. 08:32

A megvásárolt fák további frissességét otthon úgy őrizhetjük meg, hogy hűvös helyen (kert, garázs, pince) tároljuk és egy vízzel teli vödörbe állítjuk őket.

Hogyan gondozzuk a gyökeres karácsonyfát?

2021. november 27. 06:50

Gyökeres, konténerben nevelt fenyőt tervezek vásárolni karácsonyfának. Milyet érdemes keresnem? Életben fog maradni, ha a szobai léte után kiültetem?

Mennyi ideig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?

2022. december 22. 04:38

Kérem szépen tájékoztatásukat, hogy meddig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?