Életmód, gasztronómia

Miért egészséges a fekete berkenye?

Agrofórum Online

A fekete berkenye bogyótermésének fanyar íze kissé kiszárítja a szájat, ezért egyes vidékeken – megtévesztő módon – „fojtogatóbogyónak” is nevezik, noha biztonsággal fogyasztható, és akár egészségügyi panaszok enyhítésére is alkalmas.

Az Észak-Amerikában őshonos, de hazánkban is kapható és termő fekete berkenye (Aronia prunifolia) sötét bogyótermése kicsit egy kisebb szemű áfonyához hasonlít, bár olykor a színe lehet piros vagy egészen koromfekete is. Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja, főként megfázás kezelésére, tea formájában vagy lekvárnak megfőzve.

Desszerteket is ízesítenek vele, sőt, kiválóan illik vadhúsokhoz és különleges salátákhoz is. A fekete berkenye bogyótermése az egész világon kapható frissen, szárítva vagy gyümölcslé formájában.

Berkenye egészségügyi előnyei

A gyümölcs fogyasztása a kutatások szerint rendkívül sok előnnyel jár. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:

  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Bogyótermése csökkenti a rákos sejtek növekedését egyes rákbetegségek esetén. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fekete berkenye bogyóiból készült kivonat hatékonyan megakadályozta a vastagbélrák terjedését és csökkentette a sejtkárosodást a mellrákban szenvedő embereknél.
  • Javítja az inzulinérzékenységet: A fekete berkenye bogyótermése segít az inzulinrezisztencia leküzdésében és a vércukorszint normalizálásában.
  • Elősegíti a máj működését: A legújabb tanulmányok szerint a fekete berkenye bogyótermése frissen préselt formában segít a májfunkciók javításában és a májkárosodás tüneteinek enyhítésében.

Tápanyagtartalma is figyelemre méltó

A gyümölcs pontos tápértéke attól függ, miként termesztették, általánosságban azonban elmondható, hogy negyed csésze szárított fekete berkenye:

  • 45 kalóriát,
  • 10 gramm szénhidrátot,
  • kevesebb mint 1 gramm zsírt
  • és 3 gramm cukrot tartalmaz.

A fekete berkenye kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrásnak is számít, hiszen megtalálható benne a C-vitamin, folsav, B-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas és cink.

Felhasználása

Bár a termés nyersen is biztonsággal ehető, fanyar íze és nyálkahártya-szárító tulajdonsága miatt sokan szívesebben fogyasztják e gyümölcsöt lekvárként megfőzve vagy más gyümölcsökkel együtt smoothie formájában, illetve lepréselve.

Pitékbe és péksüteményekbe, kenyerekbe sütve, müzlikbe keverve különösen finom, mivel a hozzáadott cukor vagy édesítőszerek jelentősen mérséklik a bogyók fanyarságát. Egy kis méz hozzáadásával nyugtató hatású teát is készíthetünk belőle.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Növelni kellene a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását

2018. október 18. 08:34

A NAK egy brüsszeli kezdeményezésű, uniós forrásból finanszírozott kampánnyal igyekszik elsősorban a gyerekek körében a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Csökkentette számos zöldség és gyümölcs árát az Aldi Németországban

2023. augusztus 26. 17:10

Miközben az európai hőhullámok miatt visszaestek a zöldségek és gyümölcsök hozamai, a német Aldi diszkontlánc odahaza látványosan csökkentette jó néhány ilyen élelmiszertermék árát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.