36℃ 23℃
augusztus 10. Lőrinc, Blanka, Csilla
Életmód, gasztronómia

Miért egészséges a fekete berkenye?

Agrofórum Online

A fekete berkenye bogyótermésének fanyar íze kissé kiszárítja a szájat, ezért egyes vidékeken – megtévesztő módon – „fojtogatóbogyónak” is nevezik, noha biztonsággal fogyasztható, és akár egészségügyi panaszok enyhítésére is alkalmas.

Az Észak-Amerikában őshonos, de hazánkban is kapható és termő fekete berkenye (Aronia prunifolia) sötét bogyótermése kicsit egy kisebb szemű áfonyához hasonlít, bár olykor a színe lehet piros vagy egészen koromfekete is. Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja, főként megfázás kezelésére, tea formájában vagy lekvárnak megfőzve.

Desszerteket is ízesítenek vele, sőt, kiválóan illik vadhúsokhoz és különleges salátákhoz is. A fekete berkenye bogyótermése az egész világon kapható frissen, szárítva vagy gyümölcslé formájában.

Berkenye egészségügyi előnyei

A gyümölcs fogyasztása a kutatások szerint rendkívül sok előnnyel jár. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:

  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Bogyótermése csökkenti a rákos sejtek növekedését egyes rákbetegségek esetén. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fekete berkenye bogyóiból készült kivonat hatékonyan megakadályozta a vastagbélrák terjedését és csökkentette a sejtkárosodást a mellrákban szenvedő embereknél.
  • Javítja az inzulinérzékenységet: A fekete berkenye bogyótermése segít az inzulinrezisztencia leküzdésében és a vércukorszint normalizálásában.
  • Elősegíti a máj működését: A legújabb tanulmányok szerint a fekete berkenye bogyótermése frissen préselt formában segít a májfunkciók javításában és a májkárosodás tüneteinek enyhítésében.

Tápanyagtartalma is figyelemre méltó

A gyümölcs pontos tápértéke attól függ, miként termesztették, általánosságban azonban elmondható, hogy negyed csésze szárított fekete berkenye:

  • 45 kalóriát,
  • 10 gramm szénhidrátot,
  • kevesebb mint 1 gramm zsírt
  • és 3 gramm cukrot tartalmaz.

A fekete berkenye kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrásnak is számít, hiszen megtalálható benne a C-vitamin, folsav, B-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas és cink.

Felhasználása

Bár a termés nyersen is biztonsággal ehető, fanyar íze és nyálkahártya-szárító tulajdonsága miatt sokan szívesebben fogyasztják e gyümölcsöt lekvárként megfőzve vagy más gyümölcsökkel együtt smoothie formájában, illetve lepréselve.

Pitékbe és péksüteményekbe, kenyerekbe sütve, müzlikbe keverve különösen finom, mivel a hozzáadott cukor vagy édesítőszerek jelentősen mérséklik a bogyók fanyarságát. Egy kis méz hozzáadásával nyugtató hatású teát is készíthetünk belőle.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Új klímatűrő almafajtát nemesítettek ki

2020. augusztus 15. 09:38

Az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Citromfa teleltetése hol és hogyan?

2020. november 30. 15:13

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre.

Miféle növény a szamócafa?

2025. március 11. 04:37

Milyen növény a szamócafa? Hazánkban is ültethető? Válaszukat nagyon várom!