11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

Miért egészséges a fekete berkenye?

Agrofórum Online

A fekete berkenye bogyótermésének fanyar íze kissé kiszárítja a szájat, ezért egyes vidékeken – megtévesztő módon – „fojtogatóbogyónak” is nevezik, noha biztonsággal fogyasztható, és akár egészségügyi panaszok enyhítésére is alkalmas.

Az Észak-Amerikában őshonos, de hazánkban is kapható és termő fekete berkenye (Aronia prunifolia) sötét bogyótermése kicsit egy kisebb szemű áfonyához hasonlít, bár olykor a színe lehet piros vagy egészen koromfekete is. Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja, főként megfázás kezelésére, tea formájában vagy lekvárnak megfőzve.

Desszerteket is ízesítenek vele, sőt, kiválóan illik vadhúsokhoz és különleges salátákhoz is. A fekete berkenye bogyótermése az egész világon kapható frissen, szárítva vagy gyümölcslé formájában.

Berkenye egészségügyi előnyei

A gyümölcs fogyasztása a kutatások szerint rendkívül sok előnnyel jár. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:

  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Bogyótermése csökkenti a rákos sejtek növekedését egyes rákbetegségek esetén. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fekete berkenye bogyóiból készült kivonat hatékonyan megakadályozta a vastagbélrák terjedését és csökkentette a sejtkárosodást a mellrákban szenvedő embereknél.
  • Javítja az inzulinérzékenységet: A fekete berkenye bogyótermése segít az inzulinrezisztencia leküzdésében és a vércukorszint normalizálásában.
  • Elősegíti a máj működését: A legújabb tanulmányok szerint a fekete berkenye bogyótermése frissen préselt formában segít a májfunkciók javításában és a májkárosodás tüneteinek enyhítésében.

Tápanyagtartalma is figyelemre méltó

A gyümölcs pontos tápértéke attól függ, miként termesztették, általánosságban azonban elmondható, hogy negyed csésze szárított fekete berkenye:

  • 45 kalóriát,
  • 10 gramm szénhidrátot,
  • kevesebb mint 1 gramm zsírt
  • és 3 gramm cukrot tartalmaz.

A fekete berkenye kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrásnak is számít, hiszen megtalálható benne a C-vitamin, folsav, B-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas és cink.

Felhasználása

Bár a termés nyersen is biztonsággal ehető, fanyar íze és nyálkahártya-szárító tulajdonsága miatt sokan szívesebben fogyasztják e gyümölcsöt lekvárként megfőzve vagy más gyümölcsökkel együtt smoothie formájában, illetve lepréselve.

Pitékbe és péksüteményekbe, kenyerekbe sütve, müzlikbe keverve különösen finom, mivel a hozzáadott cukor vagy édesítőszerek jelentősen mérséklik a bogyók fanyarságát. Egy kis méz hozzáadásával nyugtató hatású teát is készíthetünk belőle.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

A csapadékos nyarak vámszedője: a blumeriellás levélfoltosság

2023. augusztus 30. 06:40

A csonthéjas gyümölcsfajok közül a cseresznyét és a meggyet veszélyeztető blumeriellás levélfoltosság elhatalmasodása esetén a fertőzött fák augusztusban akár a teljes lombtömegüket elveszíthetik.

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?