Életmód, gasztronómia

A túl sok hagyma fogyasztása már káros lehet

Agrofórum Online

A hagyma fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Azonban a túlzott mennyiség bevitele gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

A hagyma fogyasztása tulajdonképpen veszélytelen. Csak akkor árt az egészségnek, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved. Illetve, ha túlzásba visszük a hagyma fogyasztását.

Hátrányai

A hagymafogyasztás egyik leggyakoribb hátránya, hogy rossz leheletet okoz. Továbbá a verejtékben is érezhető a jellegzetes hagymaszag, ha valaki sokat eszik belőle.

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy egyes embereknél allergiás reakció alakul ki a hagyma fogyasztásától. Ezek tünetei közé tartozik a viszketés, a könnyezés és a kiütések.

A hagyma gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például gyomorégést, puffadást, hasi diszkomfort-érzetet, hányingert és hányást okozhat az arra érzékeny embereknél. Ezek tovább súlyosbíthatják az irritábilis bél szindróma tüneteit.

A felsorolt tünetek gyakrabban jelentkezhetnek abban az esetben, ha a főzés helyett a hagymát nyersen eszik meg. A nyers hagyma fogyasztása különösen puffasztó hatással járhat.

Kismamáknak mértékkel lehet

A hagyma, ha mértékkel fogyasztják, akkor a terhesség alatt sem okoz panaszokat. Azonban a hagyma étrendbe való illesztését a terhes és szoptató nőknek célszerű kerülniük.

Egyes tanulmányok szerint a hagyma fogyasztása lelassíthatja a véralvadást. Ezért a hagyma étrendkiegészítő formában történő bevitelét akkor is kerülni kell, ha valaki vérzékenységben szenved.

Véralvadásgátlóval együtt tilos

Bár nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték a hagymakészítmények és a véralvadásgátló gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, de tanácsolt kerülnie a hagymás étrendkiegészítők szedését, ha véralvadásgátló gyógyszereket vagy más vérhígítót szed, anélkül, hogy ezt az orvosával egyeztetné.

Bizonyos állatkísérletek és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a hagyma csökkenti a vércukorszintet. Éppen ezért rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, ha hagymakészítményeket és diabétesz elleni gyógyszereket szed.

Mivel a hagymát összefüggésbe hozták a vércukorszint csökkenésével és a vérzésre való hajlammal, jobb, ha műtét előtt kerüli az ilyen kiegészítőket. Tájékoztatnia kell sebészét, ha bármilyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt szed a műtét előtt.

Miért könnyezik a szemünk a hagymavágás közben?

A hagyma különböző kénvegyületeket tartalmaz, többek között propanetial-S-oxidot, amely illékony, és a hagyma vágásakor gőz formájában távozik. Ezek okozzák a könnyezést.

Az irritáció minimalizálása érdekében a hagymát egy ideig vízben kell tartani, majd éles késsel felszeletelni. Alternatív megoldásként a hagymát vágás előtt körülbelül 30 percig tartsa a hűtőszekrényben. Kerülje a hagyma gyökérrészének vágását, mivel az tartalmazza a legtöbb kénvegyületet, amely könnyezést okoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Gyökérzöldségek: ezért érdemes nyersen is fogyasztani őket

2024. augusztus 7. 13:40

Összeszedtük a 12 legegészségesebb gyökérzöldséget, amelyeket mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe.

A kelbimbó megterheli a pajzsmirigyet?

2024. december 23. 16:10

A kelbimbó tipikus téli zöldség, amelynek fő szezonja novembertől januárig tart, bár sok helyen már kora ősszel vagy tavasszal is elérhető.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.