A hagyma fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Azonban a túlzott mennyiség bevitele gyomor- és bélpanaszokat okozhat.
A hagyma fogyasztása tulajdonképpen veszélytelen. Csak akkor árt az egészségnek, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved. Illetve, ha túlzásba visszük a hagyma fogyasztását.
Hátrányai
A hagymafogyasztás egyik leggyakoribb hátránya, hogy rossz leheletet okoz. Továbbá a verejtékben is érezhető a jellegzetes hagymaszag, ha valaki sokat eszik belőle.
Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy egyes embereknél allergiás reakció alakul ki a hagyma fogyasztásától. Ezek tünetei közé tartozik a viszketés, a könnyezés és a kiütések.
A hagyma gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például gyomorégést, puffadást, hasi diszkomfort-érzetet, hányingert és hányást okozhat az arra érzékeny embereknél. Ezek tovább súlyosbíthatják az irritábilis bél szindróma tüneteit.
A felsorolt tünetek gyakrabban jelentkezhetnek abban az esetben, ha a főzés helyett a hagymát nyersen eszik meg. A nyers hagyma fogyasztása különösen puffasztó hatással járhat.
Kismamáknak mértékkel lehet
A hagyma, ha mértékkel fogyasztják, akkor a terhesség alatt sem okoz panaszokat. Azonban a hagyma étrendbe való illesztését a terhes és szoptató nőknek célszerű kerülniük.
Egyes tanulmányok szerint a hagyma fogyasztása lelassíthatja a véralvadást. Ezért a hagyma étrendkiegészítő formában történő bevitelét akkor is kerülni kell, ha valaki vérzékenységben szenved.
Véralvadásgátlóval együtt tilos
Bár nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték a hagymakészítmények és a véralvadásgátló gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, de tanácsolt kerülnie a hagymás étrendkiegészítők szedését, ha véralvadásgátló gyógyszereket vagy más vérhígítót szed, anélkül, hogy ezt az orvosával egyeztetné.
Bizonyos állatkísérletek és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a hagyma csökkenti a vércukorszintet. Éppen ezért rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, ha hagymakészítményeket és diabétesz elleni gyógyszereket szed.
Mivel a hagymát összefüggésbe hozták a vércukorszint csökkenésével és a vérzésre való hajlammal, jobb, ha műtét előtt kerüli az ilyen kiegészítőket. Tájékoztatnia kell sebészét, ha bármilyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt szed a műtét előtt.
Miért könnyezik a szemünk a hagymavágás közben?
A hagyma különböző kénvegyületeket tartalmaz, többek között propanetial-S-oxidot, amely illékony, és a hagyma vágásakor gőz formájában távozik. Ezek okozzák a könnyezést.
Az irritáció minimalizálása érdekében a hagymát egy ideig vízben kell tartani, majd éles késsel felszeletelni. Alternatív megoldásként a hagymát vágás előtt körülbelül 30 percig tartsa a hűtőszekrényben. Kerülje a hagyma gyökérrészének vágását, mivel az tartalmazza a legtöbb kénvegyületet, amely könnyezést okoz.