Életmód, gasztronómia

A túl sok hagyma fogyasztása már káros lehet

Agrofórum Online

A hagyma fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Azonban a túlzott mennyiség bevitele gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

A hagyma fogyasztása tulajdonképpen veszélytelen. Csak akkor árt az egészségnek, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved. Illetve, ha túlzásba visszük a hagyma fogyasztását.

Hátrányai

A hagymafogyasztás egyik leggyakoribb hátránya, hogy rossz leheletet okoz. Továbbá a verejtékben is érezhető a jellegzetes hagymaszag, ha valaki sokat eszik belőle.

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy egyes embereknél allergiás reakció alakul ki a hagyma fogyasztásától. Ezek tünetei közé tartozik a viszketés, a könnyezés és a kiütések.

A hagyma gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például gyomorégést, puffadást, hasi diszkomfort-érzetet, hányingert és hányást okozhat az arra érzékeny embereknél. Ezek tovább súlyosbíthatják az irritábilis bél szindróma tüneteit.

A felsorolt tünetek gyakrabban jelentkezhetnek abban az esetben, ha a főzés helyett a hagymát nyersen eszik meg. A nyers hagyma fogyasztása különösen puffasztó hatással járhat.

Kismamáknak mértékkel lehet

A hagyma, ha mértékkel fogyasztják, akkor a terhesség alatt sem okoz panaszokat. Azonban a hagyma étrendbe való illesztését a terhes és szoptató nőknek célszerű kerülniük.

Egyes tanulmányok szerint a hagyma fogyasztása lelassíthatja a véralvadást. Ezért a hagyma étrendkiegészítő formában történő bevitelét akkor is kerülni kell, ha valaki vérzékenységben szenved.

Véralvadásgátlóval együtt tilos

Bár nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték a hagymakészítmények és a véralvadásgátló gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, de tanácsolt kerülnie a hagymás étrendkiegészítők szedését, ha véralvadásgátló gyógyszereket vagy más vérhígítót szed, anélkül, hogy ezt az orvosával egyeztetné.

Bizonyos állatkísérletek és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a hagyma csökkenti a vércukorszintet. Éppen ezért rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, ha hagymakészítményeket és diabétesz elleni gyógyszereket szed.

Mivel a hagymát összefüggésbe hozták a vércukorszint csökkenésével és a vérzésre való hajlammal, jobb, ha műtét előtt kerüli az ilyen kiegészítőket. Tájékoztatnia kell sebészét, ha bármilyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt szed a műtét előtt.

Miért könnyezik a szemünk a hagymavágás közben?

A hagyma különböző kénvegyületeket tartalmaz, többek között propanetial-S-oxidot, amely illékony, és a hagyma vágásakor gőz formájában távozik. Ezek okozzák a könnyezést.

Az irritáció minimalizálása érdekében a hagymát egy ideig vízben kell tartani, majd éles késsel felszeletelni. Alternatív megoldásként a hagymát vágás előtt körülbelül 30 percig tartsa a hűtőszekrényben. Kerülje a hagyma gyökérrészének vágását, mivel az tartalmazza a legtöbb kénvegyületet, amely könnyezést okoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Miért egészséges a fekete lencse?

2024. december 10. 06:40

A fekete lencsének a legtöbb fajtánál kissé vastagabb a héja, ami megakadályozza, hogy főzés közben szétessen.

A kelbimbó megterheli a pajzsmirigyet?

2024. december 23. 16:10

A kelbimbó tipikus téli zöldség, amelynek fő szezonja novembertől januárig tart, bár sok helyen már kora ősszel vagy tavasszal is elérhető.

Óvatosan az aszalt gyümölcsök fogyasztásával!

2024. december 8. 16:10

Az aszalt gyümölcsök vásárlásakor különösen fontos, hogy a minőségükről megbizonyosodjunk, hiszen nem minden aszalvány készül első osztályú, friss gyümölcsből.

Lassan lemondanának a magyarok a húsról

2024. január 13. 14:10

A 2022-es eredményekhez képest több magyar figyel oda az egészségtudatos táplálkozásra, 60 százalékuk pedig beiktat egy-egy húsmentes napot a hetébe, amelyet a spórolás mellett egyre inkább az egészségmegőrzés is motivál.