Életmód, gasztronómia

Miért nem esznek az emberek strucctojást?

Agrofórum Online

Kevesen mondhatják el magukról, hogy ettek már strucctojást, vagy akár azt, hogy láttak már strucctojást. Sokan azt sem tudják, vajon lehet-e egyáltalán strucctojást enni?

A strucchús és a strucctojás ugyan már hazánkban is kapható, igencsak egzotikus csemegének számít. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnánk könnyedén online strucctojást rendelni, hogy aztán otthon megfőzzük és elfogyasszuk, hiszen egy-egy különleges étlappal büszkélkedhető étteremben is rendelhetünk ilyesmit.

Az persze nem árt, ha tudjuk: Magyarországon a strucctojás darabára megközelítőleg 20 000 Ft, és hogy az elfogyasztandó mennyiséggel is tisztában legyünk: 1 strucctojás közel 25 hagyományos tyúktojásnak felel meg.

A strucctojás elkészítésének és fogyasztásának titka abban rejlik, hogy tudjuk, mire vállalkozunk. Ezek a tojások ugyanis, bár hasonlítanak a csirketojásokra, de azért jelentős különbségek is vannak köztük.

Ehető-e a strucctojás?

Igen, ehető. Valójában komoly egészségügyi előnyökkel számolhatnak azok, akik a rendszeresen fogyasztanak strucctojást.

A strucctojás a tojásfélék közül a legnagyobb. A strucc Afrikában őshonos, de kisebb populációk találhatók például Ausztráliában is, kis, fenntartható farmok pedig a világ minden táján – így Magyarországon is – léteznek.

Azok, akik életükben először esznek strucctojást, többnyire kellemesen meglepődnek. A strucctojás íze és kinézete ugyanis nagyon hasonlít a tyúktojáshoz, csak maga a tojás sokkal nagyobb. A strucchús íze is nagyon finom – hasonlít a bélszín ízéhez, ráadásul könnyen emészthető, és jól átsül a grillsütőn, akárcsak egy finom steak.

Mit tartalmaz a strucctojás?

  • Tojásonként 176 g fehérjét
  • A-vitamint
  • Kalciumot
  • Vasat
  • Magnéziumot
  • Káliumot

A tojás természetes hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre és az immunrendszerünkre. Különösen a tojássárgájában vannak olyan hatóanyagok (trigliceridek és foszfolipidek), amelyek megkönnyítik az emésztést és optimalizálják az anyagcserét.

Mennyire laktató egy strucctojás?

Ahhoz, hogy megértsük, mekkora egy strucctojás, hasonlítsuk össze egy tyúktojással! Egy „jumbo” tojás (ez Magyarországon a legnagyobb, XL-es tojás) körülbelül 70 gramm, míg egy strucctojás körülbelül 1400 grammot nyom. Ezért nagyjából 20-25 hagyományos tojás felel meg egy strucctojásnak.

Ha leosztjuk a strucctojás árát ezzel a számmal, persze még mindig sokkal drágábbra jön ki, mint a hagyományos tojás, de ne feledjük, hogy ez esetben egy egzotikus állatról van szó, így olyan dolgokat is figyelembe kell venni, mint például a tenyésztési vagy a szállítási költségek, amelyek jócskán megnövelik a termék árát. Ráadásul a többi tojáshoz hasonlóan a strucctojás is megromolhat, így ha veszünk egyet, jó sok emberre kell főznünk belőle, hogy az összes elkészült tojás elfogyjon.

Hogyan főzzük meg a strucctojást?

A strucctojást ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a tyúktojást. Az interneten rengeteg strucctojásrecept van fent, amelyek közül kedvünkre válogathatunk. Sóval és borssal fűszerezzük, és adhatunk hozzá sajtot, bacont, kolbászt is.

A rántotta valószínűleg a legegyszerűbb recept – de ne serpenyőben, hanem tepsiben süssük, mert a sütési idő 20-25 perc is lehet. Megpróbálkozhatunk az omlett készítésével is, de ehhez valószínűleg nagyon nagy serpenyőre lesz szükségünk, hogy kellőképpen vékony legyen és jól átsüljön a tojás.

Feltehetőleg még így sem lesz elég vékony a tojás ahhoz, hogy megfordíthassuk vagy összehajtogassuk. Próbáljunk meg ezért inkább néhány (viszonylag kisebb) omlettet készíteni, több részletben.

Tipp: a tojáshéjat sem kell kidobni: ha kifújjuk a héjból a nyers tojást, csodás dekorációkat, lámpákat készíthetünk belőle!

Összegzésképpen elmondható, hogy az emberek legfőképpen azért nem esznek strucctojást, mert ritkán elérhető (a struccok nem folyamatosan tojnak), az ára rendkívül magas, és a feltört tojásból származó nyersanyag olyan nagy mennyiségű, amivel egy átlagos család, ha csak nem készül fel az alkalomra vendégekkel, nehezen birkózik meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mezőgazdaságról a táplálkozási tanácsadó szemével

2025. február 9. 09:30

A talajegészség szervesen összefügg a megtermelt növények, élelmiszer biológiai értékével - táplálkozási értelemben.

Hogyan ismerhetjük fel a hamisított olívaolajat?

2025. február 8. 08:10

Az olívaolaj fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Gyakran helyettesítik gyenge minőségű olajokkal, így rontva a termék minőségét.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Miért árulják tízesével a tojást?

2023. október 24. 09:10

Magyarországon, de egész Európában bevett gyakorlat, hogy a tojástartóban leggyakrabban 10 tojás fér el. Aki viszont angol nyelvterületre utazik, talán meglepődik, amikor 12 darabot talál egy dobozban. De vajon van-e ennek valamilyen speciális oka?

A SPAR Magyarország rövidesen nem forgalmaz ketreces tartásból származó tojásokat

2018. január 23. 12:13

A SPAR Ausztria csoporthoz tartozó szlovén, horvát, olasz és magyar szervezetek legkésőbb 2025-től nem árulnak majd ketreces tartásból származó tojásokat.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18. 09:10

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.