31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

Agrofórum Online

A hűvösebb idő beköszöntével sok zöld paradicsomunk maradhat. Az őszi nap sokszor kevés már ahhoz, hogy ezeket pirosra fesse, és az ízüket megédesítse. A zöld paradicsomok ennek ellenére sokféle módon felhasználhatók – csak nem úgy kell rájuk gondolni, mintha már beértek volna.

A zöld paradicsom íze ugyanis savanykás, és az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Ettől azonban nem lesz rossz, csak másfajta ételekben és másképp kell felhasználni őket, mint ahogy azt hagyományosan tennénk. Íme 6 izgalmas recept, amit érdemes kipróbálnunk!

Sült zöld paradicsom

Vágjunk fel 4-6 zöld paradicsomot 1 cm-es szeletekre. Sózzuk, borsozzuk meg ezeket, majd forgassuk meg 130 g kukoricalisztben vagy zsemlemorzsában, amelybe ½ teáskanál füstös pirospaprikát kevertünk előzőleg. Egy teflonban melegítsünk egy kis  olajat és süssük benne aranybarnára a paradicsomszeleteket. Majonézzel és pirítóssal tálaljuk.

Savanyított zöld paradicsom

Aprítsunk fel 375 g zöld paradicsomot és tegyük egy 1 literes üvegbe. Tegyünk egy fazékba 10 g fokhagymagerezdet, 30 g cukrot, 250 ml borecetet, 250 ml vizet és 1 babérlevelet. Forraljunk fel a keveréket, majd öntsük a paradicsomra. Zárjuk le az üveget és hagyjuk szobahőmérsékleten beérni – ez kb. 1 hét.

Air Fryerben sült zöld paradicsom

Karikázzuk fel a zöld paradicsomot, majd hagyományos módon panírozzuk be ezeket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába vagy zabpehelybe, esetleg reszelt füstölt sajtba. Ezután tegyük sütőpapírra és air fryerben süssük ropogós-pirosra.

Tepsiben sült zöld paradicsom

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Szeleteljünk fel 800 g zöld paradicsomot és tegyük egy sütőtálba. Adjunk hozzá egy kis olívaolajat és zöldfűszereket (majoránnát, bazsalikomot, oregánót, kaprot, sót, borsot). Süssük 45-60 percig.

Zöldparadicsom-saláta

Keverjünk össze 1 evőkanál mogyoróolajat, 1 teáskanál chilipaprikát és egynegyed teáskanál chilipelyhet egy serpenyőben, majd forgassuk meg egy kicsit takarék lángon, végül öntsük a keveréket 450 g zöld, előzőleg felszeletelt paradicsomra. Adjunk hozzá felkockázott lilahagymát és egy marék aprított mogyorót.

Fagyasztott zöld paradicsom

Vágjuk fel a zöld paradicsomokat fél centiméteres szeletekre, és csomagoljuk be őket sütőpapírba. Tegyük ezeket légmentesen zárható műanyag edénybe, és fagyasszuk le őket. Az ily módon eltett zöld paradicsom legfeljebb 12 hónapig áll el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

2019. november 10. 09:22

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.