25℃ 17℃
szeptember 5. Viktor, Lőrinc, Ofélia
Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

Agrofórum Online

A hűvösebb idő beköszöntével sok zöld paradicsomunk maradhat. Az őszi nap sokszor kevés már ahhoz, hogy ezeket pirosra fesse, és az ízüket megédesítse. A zöld paradicsomok ennek ellenére sokféle módon felhasználhatók – csak nem úgy kell rájuk gondolni, mintha már beértek volna.

A zöld paradicsom íze ugyanis savanykás, és az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Ettől azonban nem lesz rossz, csak másfajta ételekben és másképp kell felhasználni őket, mint ahogy azt hagyományosan tennénk. Íme 6 izgalmas recept, amit érdemes kipróbálnunk!

Sült zöld paradicsom

Vágjunk fel 4-6 zöld paradicsomot 1 cm-es szeletekre. Sózzuk, borsozzuk meg ezeket, majd forgassuk meg 130 g kukoricalisztben vagy zsemlemorzsában, amelybe ½ teáskanál füstös pirospaprikát kevertünk előzőleg. Egy teflonban melegítsünk egy kis  olajat és süssük benne aranybarnára a paradicsomszeleteket. Majonézzel és pirítóssal tálaljuk.

Savanyított zöld paradicsom

Aprítsunk fel 375 g zöld paradicsomot és tegyük egy 1 literes üvegbe. Tegyünk egy fazékba 10 g fokhagymagerezdet, 30 g cukrot, 250 ml borecetet, 250 ml vizet és 1 babérlevelet. Forraljunk fel a keveréket, majd öntsük a paradicsomra. Zárjuk le az üveget és hagyjuk szobahőmérsékleten beérni – ez kb. 1 hét.

Air Fryerben sült zöld paradicsom

Karikázzuk fel a zöld paradicsomot, majd hagyományos módon panírozzuk be ezeket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába vagy zabpehelybe, esetleg reszelt füstölt sajtba. Ezután tegyük sütőpapírra és air fryerben süssük ropogós-pirosra.

Tepsiben sült zöld paradicsom

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Szeleteljünk fel 800 g zöld paradicsomot és tegyük egy sütőtálba. Adjunk hozzá egy kis olívaolajat és zöldfűszereket (majoránnát, bazsalikomot, oregánót, kaprot, sót, borsot). Süssük 45-60 percig.

Zöldparadicsom-saláta

Keverjünk össze 1 evőkanál mogyoróolajat, 1 teáskanál chilipaprikát és egynegyed teáskanál chilipelyhet egy serpenyőben, majd forgassuk meg egy kicsit takarék lángon, végül öntsük a keveréket 450 g zöld, előzőleg felszeletelt paradicsomra. Adjunk hozzá felkockázott lilahagymát és egy marék aprított mogyorót.

Fagyasztott zöld paradicsom

Vágjuk fel a zöld paradicsomokat fél centiméteres szeletekre, és csomagoljuk be őket sütőpapírba. Tegyük ezeket légmentesen zárható műanyag edénybe, és fagyasszuk le őket. Az ily módon eltett zöld paradicsom legfeljebb 12 hónapig áll el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.