Életmód, gasztronómia

Mire jó a főzőbanán?

Agrofórum Online

A zöldségesek polcain egyre többször lehet találkozni a sárga, érett banán mellett az úgynevezett főzőbanánnal. A főzőbanán, más néven plantain egy megosztó gyümölcs – zöldség, mert van, aki rajong érte, mások megenni sem bírják akkor sem, ha a banánt alapvetően szeretik.

Honnan származik a főzőbanán?

A plantain vagyis főzőbanán Afrikából terjedt el és nagyjából ugyanaz a felhasználási módja, mint egy burgonyáé Európában. A hagyományos banán gyümölcshöz képest méretében jóval nagyobb, keményebb és jó esetben zöldebb. Egyes helyeken útifűnek is nevezik tévesen, de az útifűt a magyar gasztronómiában egy teljesen más növényként ismerjük. A zöldbanán és a főzőbanán a leggyakoribb elnevezése inkább.

A főzőbanán azért tudott ennyire Európában is elterjedni, mert az autoimmun-diétának egyik klasszikus eleme a köretek között. Hogy ízre mennyire megosztó, jól mutatja, hogy van aki szépen be tudta illeszteni a mindennapjaiba, míg én is pont a másik oldalhoz tartozom, hogy sem állagában, sem ízében nem nekem való.

Míg a trópusi éghajlatú országokban az alapélelmiszerek közé tartozik, addig hazánkban még inkább a különlegességekhez sorolandó így is. Keményítőtartalma magas, így a burgonyaköretekhez hasonlítható állagra, bár íze semleges. Az un. desszertbanánhoz képest jóval kevesebb cukrot tartalmaz, de több keményítőt, így akár tészták készítéséhez is felhasználható.

Autentikus főzőbanán ételek

A Pisang goreng (indonéz és maláj nyelven „sült banán”) egy kókuszolajban rántott főzőbanán. A Pisang goreng tészta liszttel bevonható, vagy tészta nélkül is  kisüthető . Ez egy snack jellegű étel, amelyet leginkább Indonéziában, Malajziában, Szingapúrban és Bruneiben lehet megkóstolni utcai árusoknál.

Az elefántcsontparti ételek fő összetevőjeként is ismert a főzőbanán . A sült banánt hagymás-paradicsomos szósszal vonják be, a banán és a szósz közé gyakran egy grillezett hal kerül.

Dodónak nevezik Afrikában a sült banánt, melyet liszttel vonnak be. Ez gyakorlatilag egy kelt tészta jellegű étel. A banánt felkarikázzák, liszttel bevonják, majd forró olajban kisütik. Ez egy fánkszerű, kelttésztás desszertnek néz utána ki, amikor a forró olajból kikerül, lecsepegtetik. Többféle módon, hol édesen, hol sósan is ízesítik.

Haitin, Dominikán és az Északi-félteke trópusi, mediterrán országaiban szintén inkább a snack-jellegű ételek formájában találkozunk a főzőbanánnal.

Tostones néven például Nicaraguában sajttal sütik össze.

Bármelyik verziót próbálnánk ki, mivel a főzőbanán íze semleges, így a magyar ízlésvilág miatt érdemes alaposan fűszerezni. Magyar étrendben főleg köretként használjuk grillezett húsok mellé, de számos verzióban érdemes lehet kipróbálni, hiszen a gasztronómiában csak a képzelet szab határt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.