Életmód, gasztronómia

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

Agrofórum Online

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Az élet visszatér a hétköznapi vágányra, érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Nehéz pontosan kiszámítani, mennyi sonkát eszik meg egy nagyobb (akár már 4 fős) család a húsvéti ünnepek alatt, kiváltképp, ha rokonokat, barátokat is vendégül látunk. Hát még máshol, ahol többen laknak egy fedél alatt.

Mi például 7-en vagyunk, de húsvétkor betoppannak a gyerekek barátai, jönnek-mennek a rokonok, beugranak a szomszédok, ember legyen a talpán, aki pontosan ki tudja számolni, mennyi lesz az elég mindenkinek.

Mutatom, melyek nálunk a legnépszerűbb receptek:

Hozzávalók:

  • 30 dkg tészta
  • 2 evőkanál vaj
  • 150 g főtt sonka (felkockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma (áttörve)
  • 250 ml főzőtejszín
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • friss bazsalikom/snidling a tálaláshoz

Elkészítés:

1.) Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.

2.) Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a felkockázott sonkát és pár percig pirítjuk. Miután a sonka kicsit megpirult, hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk, hogy összekeveredjenek az ízek.

Hozzáadjuk a tejszínt, majd felforraljuk. Beleszórjuk a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad és a mártás sűrűsödni kezd. Miután a mártás besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk.

3.) A főtt tésztát egy mélyebb tálban összekeverjük a sonkás parmezános mártással. Tálalás előtt friss aprított bazsalikommal/snidlinggel megszórjuk.

Sonkás rakott tészta

(Fotók: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl ásványvíz
  • 1 teáskanál tengeri só
  • pici cukor
  • egy csipet szerecsendió
  • 1 doboz (100 g) bébi spenót (nyersen!)
  • 1 evőkanál olíva olaj

Tölteléknek: lap sajt vagy reszelt sajt, főtt sonka felaprítva (vagy lereszelve).

Elkészítés:

1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.

2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat.

3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lap sajtot (vagy reszelt sajtot) és egy nagyobb csipet aprított főtt sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, 2-2 jut egy tálra. Tejfölt kínálhatunk mellé.

Spenótos-sonkás rakott palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt sonka
  • 20 dkg főtt burgonya
  • 10 dkg csemege uborka
  • 1-2 alma
  • A tartármártáshoz:
  • 4 dl tejföl
  • 1 dl majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • cukor

Elkészítés:

1.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk – ízlés szerint.

2.) Minden hozzávalót vékony csíkokra/kockákra vágunk és összekeverjük a tartármártással.

3.) Salátalevelekkel kibélelt tálba öntjük a salátát – hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei, majd hidegen tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 1 csomag kész leveles tészta
  • kis üveg olasz paradicsomszósz
  • főtt sonka
  • főtt tojás
  • újhagyma (vagy snidling)

A tetejére: 1 tojás felverve

Elkészítés:

1.) A leveles tésztát függőleges irányban egy sütőpapírra tesszük, oldalirányban bevagdossuk úgy, hogy középen egy tenyérnyi sáv szabadon maradjon.

2.) Ezt a sávot megkenjük paradicsomszósszal (ketchup, fokhagymás tejföl is jó rá), megszórjuk aprított főtt sonkával, felkarikázott főtt tojással (ezt le is lehet reszelni), újhagyma karikákkal, majd a tészta bevágott oldalsó széleit felhajtjuk, hogy teljesen befedjék a tésztát.

Sonkával töltött leveles tészta

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum

2021. április 2. 09:11

Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?