Életmód, gasztronómia

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

Agrofórum Online

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Az élet visszatér a hétköznapi vágányra, érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Nehéz pontosan kiszámítani, mennyi sonkát eszik meg egy nagyobb (akár már 4 fős) család a húsvéti ünnepek alatt, kiváltképp, ha rokonokat, barátokat is vendégül látunk. Hát még máshol, ahol többen laknak egy fedél alatt.

Mi például 7-en vagyunk, de húsvétkor betoppannak a gyerekek barátai, jönnek-mennek a rokonok, beugranak a szomszédok, ember legyen a talpán, aki pontosan ki tudja számolni, mennyi lesz az elég mindenkinek.

Mutatom, melyek nálunk a legnépszerűbb receptek:

Hozzávalók:

  • 30 dkg tészta
  • 2 evőkanál vaj
  • 150 g főtt sonka (felkockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma (áttörve)
  • 250 ml főzőtejszín
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • friss bazsalikom/snidling a tálaláshoz

Elkészítés:

1.) Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.

2.) Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a felkockázott sonkát és pár percig pirítjuk. Miután a sonka kicsit megpirult, hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk, hogy összekeveredjenek az ízek.

Hozzáadjuk a tejszínt, majd felforraljuk. Beleszórjuk a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad és a mártás sűrűsödni kezd. Miután a mártás besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk.

3.) A főtt tésztát egy mélyebb tálban összekeverjük a sonkás parmezános mártással. Tálalás előtt friss aprított bazsalikommal/snidlinggel megszórjuk.

Sonkás rakott tészta

(Fotók: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl ásványvíz
  • 1 teáskanál tengeri só
  • pici cukor
  • egy csipet szerecsendió
  • 1 doboz (100 g) bébi spenót (nyersen!)
  • 1 evőkanál olíva olaj

Tölteléknek: lap sajt vagy reszelt sajt, főtt sonka felaprítva (vagy lereszelve).

Elkészítés:

1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.

2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat.

3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lap sajtot (vagy reszelt sajtot) és egy nagyobb csipet aprított főtt sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, 2-2 jut egy tálra. Tejfölt kínálhatunk mellé.

Spenótos-sonkás rakott palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt sonka
  • 20 dkg főtt burgonya
  • 10 dkg csemege uborka
  • 1-2 alma
  • A tartármártáshoz:
  • 4 dl tejföl
  • 1 dl majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • cukor

Elkészítés:

1.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk – ízlés szerint.

2.) Minden hozzávalót vékony csíkokra/kockákra vágunk és összekeverjük a tartármártással.

3.) Salátalevelekkel kibélelt tálba öntjük a salátát – hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei, majd hidegen tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 1 csomag kész leveles tészta
  • kis üveg olasz paradicsomszósz
  • főtt sonka
  • főtt tojás
  • újhagyma (vagy snidling)

A tetejére: 1 tojás felverve

Elkészítés:

1.) A leveles tésztát függőleges irányban egy sütőpapírra tesszük, oldalirányban bevagdossuk úgy, hogy középen egy tenyérnyi sáv szabadon maradjon.

2.) Ezt a sávot megkenjük paradicsomszósszal (ketchup, fokhagymás tejföl is jó rá), megszórjuk aprított főtt sonkával, felkarikázott főtt tojással (ezt le is lehet reszelni), újhagyma karikákkal, majd a tészta bevágott oldalsó széleit felhajtjuk, hogy teljesen befedjék a tésztát.

Sonkával töltött leveles tészta

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

2022. április 16. 08:34

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!

Böjti aszaltszilvát és töltött káposztát is lehet kóstolni a Vörösmarty téren

2018. március 30. 06:50

Böjti aszaltszilvát, csorbát és szabolcsi böjti töltött káposztát is kóstolhatnak a Vörösmarty téren a Budapesti Tavasz Vásár látogatói.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

2018. március 23. 05:51

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

Visszatérnek az éjszakai fagyok

2023. április 3. 06:39

Visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: visszatérnek az éjszakai fagyok és napközben sem várható 10 Celsius-foknál magasabb csúcshőmérséklet.