13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Életmód, gasztronómia

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

Agrofórum Online

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Az élet visszatér a hétköznapi vágányra, érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Nehéz pontosan kiszámítani, mennyi sonkát eszik meg egy nagyobb (akár már 4 fős) család a húsvéti ünnepek alatt, kiváltképp, ha rokonokat, barátokat is vendégül látunk. Hát még máshol, ahol többen laknak egy fedél alatt.

Mi például 7-en vagyunk, de húsvétkor betoppannak a gyerekek barátai, jönnek-mennek a rokonok, beugranak a szomszédok, ember legyen a talpán, aki pontosan ki tudja számolni, mennyi lesz az elég mindenkinek.

Mutatom, melyek nálunk a legnépszerűbb receptek:

Hozzávalók:

  • 30 dkg tészta
  • 2 evőkanál vaj
  • 150 g főtt sonka (felkockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma (áttörve)
  • 250 ml főzőtejszín
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • friss bazsalikom/snidling a tálaláshoz

Elkészítés:

1.) Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.

2.) Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a felkockázott sonkát és pár percig pirítjuk. Miután a sonka kicsit megpirult, hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk, hogy összekeveredjenek az ízek.

Hozzáadjuk a tejszínt, majd felforraljuk. Beleszórjuk a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad és a mártás sűrűsödni kezd. Miután a mártás besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk.

3.) A főtt tésztát egy mélyebb tálban összekeverjük a sonkás parmezános mártással. Tálalás előtt friss aprított bazsalikommal/snidlinggel megszórjuk.

Sonkás rakott tészta

(Fotók: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl ásványvíz
  • 1 teáskanál tengeri só
  • pici cukor
  • egy csipet szerecsendió
  • 1 doboz (100 g) bébi spenót (nyersen!)
  • 1 evőkanál olíva olaj

Tölteléknek: lap sajt vagy reszelt sajt, főtt sonka felaprítva (vagy lereszelve).

Elkészítés:

1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.

2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat.

3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lap sajtot (vagy reszelt sajtot) és egy nagyobb csipet aprított főtt sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, 2-2 jut egy tálra. Tejfölt kínálhatunk mellé.

Spenótos-sonkás rakott palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt sonka
  • 20 dkg főtt burgonya
  • 10 dkg csemege uborka
  • 1-2 alma
  • A tartármártáshoz:
  • 4 dl tejföl
  • 1 dl majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • cukor

Elkészítés:

1.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk – ízlés szerint.

2.) Minden hozzávalót vékony csíkokra/kockákra vágunk és összekeverjük a tartármártással.

3.) Salátalevelekkel kibélelt tálba öntjük a salátát – hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei, majd hidegen tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 1 csomag kész leveles tészta
  • kis üveg olasz paradicsomszósz
  • főtt sonka
  • főtt tojás
  • újhagyma (vagy snidling)

A tetejére: 1 tojás felverve

Elkészítés:

1.) A leveles tésztát függőleges irányban egy sütőpapírra tesszük, oldalirányban bevagdossuk úgy, hogy középen egy tenyérnyi sáv szabadon maradjon.

2.) Ezt a sávot megkenjük paradicsomszósszal (ketchup, fokhagymás tejföl is jó rá), megszórjuk aprított főtt sonkával, felkarikázott főtt tojással (ezt le is lehet reszelni), újhagyma karikákkal, majd a tészta bevágott oldalsó széleit felhajtjuk, hogy teljesen befedjék a tésztát.

Sonkával töltött leveles tészta

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Drága lesz a húsvéti tojás Németországban

2023. április 3. 08:03

Idén húsvétkor a német fogyasztóknak a szokásosnál jóval mélyebben kell belenyúlniuk a zsebükbe a tojásért.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

A korai húsvét tesz be idén a bárányexportnak

2018. március 26. 13:43

A tavalyi 120 ezernél kevesebb lehet idén 10-15 százalékkal a húsvéti bárányexport Olaszországba, mivel a bárányok súlya a korai húsvét miatt még nem éri el az értékesítéshez szükséges mértéket

Emelkedhetnek a húsvéti húsok árai

2020. március 25. 08:47

Az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.