32℃ 17℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Életmód, gasztronómia

Mit tud a kék búza, amely magyarként lassan világhírűvé válik?

Agrofórum Online

A napokban a híradások középpontjába került az úgynevezett kék búza, illetve a belőle készült liszt. Elsősorban annak apropóján, hogy ezekből készült termékek is szerepeltek az Agrármarketing Centrum standján a nürnbergi Biofach-on, Európa legnagyobb bioszakvásárán.

De mi is az a kék búza, amelyből világos, valamint teljes kiőrlésű lisztet is készítenek? A Szegedi Gabonakutató már évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával, többek között kék szemszínű búza genotípusok nemesítésével.

Ezek antocianin és egyéb hasznos beltartalmi komponensei antioxidáns, antibakteriális hatásúak, az antocianin-tartalom a szem aleuronrétegében található elsősorban. A színanyagok mennyisége a kék genotípusokban magas, míg a közönséges malmi búzákban szinte alig fellelhetők.

Egy 2023-as kutatás eredményei szerint a két akkor vizsgált kék búza törzs lisztminőségi és sütőipari tulajdonságai a nem kékszemszínű malmi búzához hasonlóak voltak. A teljes kiőrlésű lisztek farinográfos értéke általában kisebb volt a fehér lisztekénél a jelentős korpatartalom miatt. A teljes kiőrlésű lisztből készült cipók térfogata is lényegesen kisebb volt a fehérlisztből készültekénél.

A kék szemszínű búzák legjobban az antocianin-tartalomban térnek el a nem-kék szemszínű GK Csillag közönséges malmi búzafajtától. A kék búzák teljes kiőrlésű lisztjének antocianin-tartalma gyakran elérte a 100 mg/kg értéket, a fehér lisztjeikben ugyanez 6,7-14,7 mg/kg volt.

Az antocianin tartalomra az évjáratnak és a termőhelynek is jelentős hatása volt. A GK Csillag fehér lisztjében nem volt mérhető, teljes kiőrlésű lisztjében is csak 5,3 mg/kg volt az antocianin-tartalom.

Mivel az antocianin-tartalom a teljes kiőrlésű lisztekben a legmagasabb, ezért ezzel a liszttel lehet hatékonyan javítani, növelni a tészta- és a sütőipari termékek antocianin-tartalmát. Magyarországon a színes – bíbor, kék, fekete – szemű búzák nem ismertek, noha a világ számos részén (Kelet-Afrika, Új-Zéland, USA, Kína, Ausztria stb.) mind vad, mind termesztett fajként, fajtaként előfordulnak.

(Fotó: Első Pesti Malom/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.