31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Mitől lehetnek veszélyesek a macskaalmok?

Nébih Szupermenta

Vélhetőleg nem csak én tettem fel ezt a kérdést, amikor elolvastam a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményét. E szerint ugyanis a Szupermenta programban macskaalmokat teszteltek a szakemberek és a vizsgálat eredménye után kijelentették, hogy azok alapvetően biztonságosak.

Ám, mikor jobban beleástam magam a témába, hamar rájöttem, hogy valóban hordoznak kockázatot a nem megfelelő minőségű almok. Főképp azokban az esetekben, amikor a cirmos a nap 24 óráját nem a lakás falai között tölti.

Azoknak a macskáknak az ürüléke, melyek kinti és benti környezetben egyaránt otthonosan mozognak, megfertőzheti szalmonellával, illetve számos más kórokozóval a gazdáját. A megelőzés egyik fontos feltétele az, hogy a macska ne fogyasszon nyers húst – hívja fel a figyelmet a Nébih. Ez a szabadban csatangoló, vadászó példányoktól nehezen elvárható és még nehezebben ellenőrizhető.

A másik lényeges dolog sokkal egyszerűbben kivitelezhető: tisztán kell tartani a kedvenceink almát. Szakemberek szerint igen lényeges az, hogy kellő körültekintéssel kezeljük a „macskavécét”. Ez magában foglalja a rendszeres alomcserét, illetve viseljünk kesztyűt, miközben eltávolítjuk a szennyezett részeket, ne felejtsük el fertőtleníteni az alomtálcát, és a valóban alapos kézmosást se mulasszuk el.

És mit kezdjünk a használt alommal?

Ha azok bentonit, mészkő, zeolit vagy agyag anyagú almok, akkor a használat követően kidobhatjuk a csomagot a kommunális hulladéktárolókba, és megtehetjük ugyanez a szilikát alapú macskaalommal is.

Vannak almok, melyek biológiailag lebomlóak, valamilyen növényből készültek. Ezek a nedvesség hatására csomósodnak, így ha az alomból alomlapáttal kivesszük a csomókat, akkor azokat lehúzhatjuk a vécén, ugyanis a vízben szétbomlanak. Mindeközben legyünk körültekintőek, hiszen ha a lefolyónk mérete nem megfelelő ehhez a művelethez, akkor igencsak kellemetlen óráknak nézünk elébe.

Vannak olyan termékek, amelyek komposztálhatóak is. Az otthon használatos komposztegységeknél azonban előfordulhat, hogy nem érik el a szükséges hőmérsékletet (kb. 73 °C) ahhoz, hogy elpusztuljon az alomban jelenlévő valamennyi kórokozó. Mindezt érdemes szem előtt tartani, ha a komposztálás mellett tesszük le a voksunkat.

És akkor jöjjenek a teszt eredményei

Az összehasonlító vizsgálat során 26 macskaalmot vettek górcső alá a Nébih szakemberei. A laboratóriumi mérések eredményei alapján a tesztelt termékek alapvetően biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus-jelenlétet nem észlelték. Hét alomban azonban kis mennyiségű idegen anyagot találtak.

Az összehasonlító vizsgálatban húsz csomósodó és hat nem csomósodó típusú alom szerepelt. A csomósodó almok főként bentonit alapúak voltak, de előfordultak növényi alapanyagokból készült termékek is. A nem csomósodó almok többsége szilikából készült, valamint természetes ásványi anyagokból álló termék is szerepelt a tesztben.

Körültekintően almozzunk!

A Nébih laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát. A kapott értékek megfelelőek voltak.

Annak is utánajártak, hogy a használatot követően, hogyan változik a macskaalmok enterobaktérium-száma. Ehhez ürüléket imitálva mesterséges fertőzéssel szennyezték az almokat, majd a második napon eltávolították a macskaalmok szennyezett részét. Ezt követően meghatározták a visszamaradó almokban lévő enterobaktériumok számát. A vizsgált termékek nagy részében csökkent az enterobaktériumok száma, ugyanakkor három csomósodó alomban – a többi macskaalomhoz hasonlítva – jelentősebb szaporodást tapasztaltak.

Hangsúlyozták, hogy még ezek a magasabb értékek sem veszélyeztetik az állatok jóllétét, ugyanakkor arra mindenképp ráerősít az eredmény, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok rendszeres tisztítására és a higiéniás előírások betartására.

Por, kavics, gyöngy is akadt

A macskaalmokon analitikai vizsgálatokat is végeztek a szakemberek. Megmérték a termékek portartalmát, és megállapították, hogy – a többi alomhoz képest – egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű port tartalmazott. Azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag. A vizsgálat eredményeképpen hét termékben találtak kis mennyiségű szennyeződést: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, valamint kavicsot. Összesen körülbelül 7 grammnyi idegen anyag volt ezekben a termékekben. A végső rangsor kialakításában ez pontlevonással járt.

Kedveltség szerint is

Mint az megszokott a Szupermenta teszteknél, most is volt kedveltségi vizsgálat, amelyen szakértők és laikusok pontozták a macskaalmokat állattartói szempontok alapján. Figyelembe vették például a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét.

A nyertesek

A csomósodó macskaalmok közül a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu macskaalom került, második a Premiere Excellent Pure macskaalom lett, a harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett.

A nem csomósodó almok közül az első helyezést a Repeta, másodikat a Pepco for pets, a harmadikat pedig a Powercat macskaalom szerezte meg.

További eredményekért KATTINTSON IDE!

(Forrás: Nébih – Fotó: Iryna Bakurskaya/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.

Téli gumicsizma-teszt: fő szempont, hogy melegen tartsa a lábakat

2022. december 28. 12:37

A téli gumicsizmának a farmon biztonságosnak és kényelmesnek, de mindenekelőtt melegnek kell lennie: a gazdálkodók gumicsizmáinak sokat kell biztosítaniuk télen.

Itt az alapos elemzés az kakaóitalporokról

2023. szeptember 17. 15:10

Vajon mennyi kakaóport, cukrot és vitamint tartalmaznak az instant kakaóitalporok? – teszik fel a kérdést a Nébih szakemberei. Azonban nem csak felteszik, hanem a szokott alapossággal, tesztjeikre támaszkodva, meg is válaszolják azt.