27℃ 17℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Németországban csaknem 13 kiló csokoládét gyártanak fejenként

Agrofórum Online

Akár Mikulás alakban, akár az adventi naptár apró meglepetéseként, klasszikus csokoládéként vagy pralinéként finom töltelékkel: a csokoládé nem csak ünnepekkor, advent idején népszerű.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint 2021-ben 1,07 millió tonna csokoládéterméket gyártottak Németországban. 2020-hoz képest ez 3,4 százalékkal, 2019-hez képest 6,4 százalékkal több. Ha a teljes mennyiséget átszámítjuk a németországi lakosságszámra, akkor tavaly fejenként 12,9 kilogrammot állítottak elő. Ez nagyjából egy főre jutó heti két és fél tábla csokoládémennyiség lenne.

2021-ben 447 200 tonna kakaóbabot importáltak Németországba. A csokoládé legfontosabb összetevője a kakaó, amelyet főként kakaóbab és tört kakaóbab formájában importálnak. 2021-ben ebből a nyersanyagból összesen 447 200 tonnát importáltak Németországba – 1,2 százalékkal többet, mint 2020-ban. Az import legnagyobb része (42,9 százalék) Elefántcsontpartról származott. A kakaóbab másik fontos származási országa Nigéria (10,5 százalék) és Ghána (8,7 százalék) volt.

2022 októberében 12 százalékkal volt drágább a csokoládé, mint az előző évben, azaz az infláció nem áll meg a csokoládénál: 2022 októberében egy tábla csokoládé 12,0 százalékkal került többe a fogyasztóknak, mint 2021 októberében. Az áremelkedés tehát még mindig jóval elmaradt az élelmiszerekétől, amely összességében 20,3 százalék volt ugyanebben az időszakban – hívta fel a figyelmet a német proplanta agráráoldal.

A nyersanyagárak ugyanebben az időszakban nem emelkedtek annyira. 2022 októberében a kakaóbab és a tört kakaóbab importárai 10,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év októberében, míg a kakaólikőr és a kakaóvaj importárai 7,2 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Német aggodalmak az élelmiszerexport-korlátozások miatt

2022. március 16. 08:36

Világszerte számos ország élelmiszerexport-korlátozást jelentett be, vagy fontolgatja a tilalmat, hogy megvédje belföldi készleteit Oroszország ukrajnai inváziója után.

Németország fontos repceolaj-szállító az EU-ban

2022. november 18. 13:34

Németország 1,1 millió tonnával közel 22%-kal kevesebb repceolajat exportált 2021/22-ben, mint az előző szezonban.

Drága lesz a húsvéti tojás Németországban

2023. április 3. 08:03

Idén húsvétkor a német fogyasztóknak a szokásosnál jóval mélyebben kell belenyúlniuk a zsebükbe a tojásért.