Életmód, gasztronómia

Németországban csaknem 13 kiló csokoládét gyártanak fejenként

Agrofórum Online

Akár Mikulás alakban, akár az adventi naptár apró meglepetéseként, klasszikus csokoládéként vagy pralinéként finom töltelékkel: a csokoládé nem csak ünnepekkor, advent idején népszerű.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint 2021-ben 1,07 millió tonna csokoládéterméket gyártottak Németországban. 2020-hoz képest ez 3,4 százalékkal, 2019-hez képest 6,4 százalékkal több. Ha a teljes mennyiséget átszámítjuk a németországi lakosságszámra, akkor tavaly fejenként 12,9 kilogrammot állítottak elő. Ez nagyjából egy főre jutó heti két és fél tábla csokoládémennyiség lenne.

2021-ben 447 200 tonna kakaóbabot importáltak Németországba. A csokoládé legfontosabb összetevője a kakaó, amelyet főként kakaóbab és tört kakaóbab formájában importálnak. 2021-ben ebből a nyersanyagból összesen 447 200 tonnát importáltak Németországba – 1,2 százalékkal többet, mint 2020-ban. Az import legnagyobb része (42,9 százalék) Elefántcsontpartról származott. A kakaóbab másik fontos származási országa Nigéria (10,5 százalék) és Ghána (8,7 százalék) volt.

2022 októberében 12 százalékkal volt drágább a csokoládé, mint az előző évben, azaz az infláció nem áll meg a csokoládénál: 2022 októberében egy tábla csokoládé 12,0 százalékkal került többe a fogyasztóknak, mint 2021 októberében. Az áremelkedés tehát még mindig jóval elmaradt az élelmiszerekétől, amely összességében 20,3 százalék volt ugyanebben az időszakban – hívta fel a figyelmet a német proplanta agráráoldal.

A nyersanyagárak ugyanebben az időszakban nem emelkedtek annyira. 2022 októberében a kakaóbab és a tört kakaóbab importárai 10,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év októberében, míg a kakaólikőr és a kakaóvaj importárai 7,2 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A farkasok védettségének lazítását kérik a német gazdák

2023. április 29. 11:17

Németországban annyira gyakorivá váltak a tenyészállatok elleni farkastámadások, hogy a helyi gazdák azt szeretnék, hogy a hatóságok lazítsanak a kilövési szabályokon.

Farkasprobléma: szigorú védelem helyett új vadgazdálkodás?

2025. május 25. 16:10

Az EU csökkentette a farkas védelmi szintjét, így a tagállamok, köztük Németország is, vadgazdálkodási eszközökkel kezelhetik a növekvő populáció okozta konfliktusokat.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.