Időjárás
Időjárás

Havazik: totális kárt szenvedhet a német mezőgazdaság

Havazik: totális kárt szenvedhet a német mezőgazdaság

Agrofórum Online

Akár -5 fokos éjszakai fagyokkal is számolniuk kell a német gazdáknak, akik aligha számítottak a szibériai fagyos légtömegek betörésére, amely komolyan veszélyezteti az idei terméseket.

Alaposan meglepte az időjárás a németeket, kevesen gondoltak arra, hogy április második felében komoly hóvihar csap le az országra. Bajorországban és a német középhegységekben vált legsúlyosabbá a helyzet, még az A7-es autópályát is le kellett zárni Kasselnél az ítéletidő miatt.

A német meteorológiai szolgálat közlekedési akadályokra, jeges utakra és a hótömegtől túlterhelődött fák kidőlésének veszélyére hívta fel a figyelmet, és a tavaszi havazás természetesen a mezőgazdaság számára is rosszul jött.

A legnagyobb gond nem is a hóval van, hanem azzal, hogy a Szibériából érkezett hideg légtömegek komoly veszélyt jelentenek a haszonnövényekre. Az 5–15 centiméteres hóréteg furcsa látvány így áprilisban, de az enyhe (akár -5 fokos) fagyok ennél jóval nagyobb veszélyt jelentenek a szokottnál korábban virágzásnak indult fákra és az eddig szépen fejlődő szántóföldi növényekre.

A válságos helyzetet tetézte, hogy Németország déli és keleti régióit viharok is sújtották, akár 60 km/h-s széllökésekkel.

Komoly esély van arra, hogy a mezőgazdasági szektor totális kárt szenved

– jelentette ki a meteorológiai szolgálat egyik munkatársa.

A télies idő az előrejelzések szerint e hét elején is folytatódik Németországban. A növények fejlődése a korábbi szokatlan meleg miatt nagyjából két héttel előrébb tart, így a fagy most valóban halálos veszélyt jelent rájuk.

Az idő nem kíméli a szántóföldi növényeket. Az első magokat már elvetették, azok pedig csírázásnak indultak, ezáltal tökéletes célpontként szolgálnak az elkövetkező éjszakákon megjelenő fagy számára

– olvasható a német meteorológiai szolgálat elemzésében.

A szakemberek kedd éjszakára -4 fokot jósolnak, szerdára pedig csapadékot, ami a magasabban fekvő helyeken újabb havazást is jelenthet. Egyelőre napközben sem emelkedik 6-8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet a kései tél által leginkább sújtott tájakon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Viharkár és 190 ezer villámcsapás Ausztriában

2024. július 17. 10:40

Óriási károkat, árvizeket, iszaplavinát okoztak Ausztria-szerte az elmúlt napok viharai. 5000 hektárnyi termény is az időjárás áldozatául esett.

Háromnegyedével nőtt a jégesők száma: extrém időjárás veszélyezteti az európai mezőgazdaságot

2024. július 10. 14:10

A szélsőséges események száma nő, ami az élelmiszer-termelésre is hatással van. De hogyan kellene alkalmazkodni?

40 napos csapadékot hoz Medárd, vagy már túl vagyunk rajta?

2024. június 7. 12:10

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál.

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

2024. május 22. 12:10

A prognózis szerint mintegy 4,3 százalékkal kevesebb búza lehet idén a brazíliai Rio Grande do Sul államban.

EU agrárreform: Brüsszel jóváhagyta a német KAP stratégiai tervet

2022. november 22. 12:06

Az Európai Bizottság jóváhagyta az EU agrárpolitikájára vonatkozó német stratégiai tervet. Ez azt jelenti, hogy Németországban 2023-tól megszabták a 6 milliárd eurós mezőgazdasági támogatás szabályait.

Húsz évig gyártottak fűrészporos kekszet

2020. december 23. 05:33

A társaság húsz éven keresztül postai megrendelések alapján gyártott és értékesített olyan kekszet, amelyhez fűrészport is felhasznált.

A megszokottnál korábban indul a szilvaszezon

2022. július 9. 11:36

A németországi kínálati mennyiséggel kapcsolatos előrejelzések jobbak, mint az előző évben, amikor a késő tavaszi fagyok megtizedelték a termést.

Rohamosan nő a farkasok száma

2022. január 1. 06:36

A farkastámadások kapcsán elpusztult, megsérült vagy eltűnt haszonállatok száma több mint harmadával nőtt 2019 és 2020 között.