Életmód, gasztronómia

Németországban gyártják a legtöbb mézeskalácsot az EU-n belül

Agrofórum Online
EU

A 2019-es esztendőben összesen 86,7 ezer tonna mézeskalácsot gyártottak Németországban. Ez az Európai Unión belül gyártott teljes 193 ezer tonnás mennyiség 45 százaléka. Ennek az élelmiszernek a gyártott mennyisége alaposan csökkent az elmúlt tíz évben.

Németország után a második legjelentősebb mézeskalács-gyártó ország Hollandia volt 2019-ben az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat adatai alapján. A szervezet Instagram oldalán közzétett grafika szerint Hollandia 22 százalékkal részesült az európai gyártásból, ez 42,5 ezer tonnát jelentett. A harmadik helyen 17 százalékkal Lengyelország áll, ami 32,8 ezer tonnának felel meg. Ugyanennyi, azaz 17 százalék jut az Európai Unió összes többi tagállamára együttvéve. Az adatsorban minden olyan vállalkozás által előállított mézeskalács mennyisége szerepel, amely cégek legalább 20 embert foglalkoztatnak.

A mézeskalács-gyártás megoszlása az Európai Unióban (2019, százalék)

A 2019-es 193 ezer tonnás teljes EU-s gyártott mennyiség egyébként enyhe növekedés az előző évi 186 ezer tonnáról, és a 2016-os 180 ezer tonnás tíz éves mélypontról alapvetően felfelé mozog a piac. Mindezek ellenére az elmúlt tíz év adataiból egy alapvetően csökkenő trend olvasható ki. 2010-ben még 237 ezer tonna mézeskalácsot gyártottak az Európai Unióban.

Az Európai Unió teljes mézeskalács-gyártása (2009-2019, ezer tonna) 

EU
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Pályázatok a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára

2019. augusztus 12. 08:26

Új Horizont 2020 pályázati felhívások jelentek meg a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára.

Megkezdődik az EU-USA vámháború?

2019. október 3. 08:47

A WTO döntésének kézhez vétele után az amerikai kormányzat "azonnali hatállyal" vezet be megemelt vámtarifákat európai gyártású repülőgépekre és helikopterekre, továbbá olyan fogyasztási cikkekre, mint például sajtok vagy borok.