Növénytermesztés
Növénytermesztés

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

Syngenta blog

A száraz időjárás miatt romlottak a búza és az árpa hozamkilátásai az Európai Unióban – írta a Reuters hírügynökség.

A francia elemző cég, a Strategie Grains a napokban csökkentette az EU búza termésére vonatkozó előrejelzését, mégpedig 146,1 millió tonnáról 144,8 millió tonnára. Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.

Az árpa esetében a prognózist 61,8 millió tonnáról 61,0 millió tonnára módosították.

„Az EU betakarítási kilátásai – főként Spanyolországban és a délkeleti tagországokban – a márciusi száraz időjárás miatt némileg romlottak, de az előrejelzések még mindig a múlt évinél jobb eredménnyel kecsegtetnek” – közölte a Strategie Grains, amely a kukoricára vonatkozó korábbi 63,1 millió tonnás előrejelzését nem módosította, ami 2 százalékkal több termést igér az előző szezonhoz képest.

A búza- és az árpatermés várható növekedése élénkíti az exportkilátásokat, ugyanakkor várhatóan versenyképesebbé válnak a kukoricával szemben, mint takarmány-összetevők. Ennek révén akár csökkenhet is az Unió kukorica behozatala, bár korábban rekordimportra számítottak az elemzők.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet: idén 39 hibridet tesztelnek

2019. május 13. 09:37

A felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel, melyeket tíz helyszínen tesztelnek.

Díjmentes az aszálymonitoring-hálózat online felülete

2019. május 6. 14:26

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Akár talajmenti fagy is jöhet - drasztikus időjárás-változás

2019. május 3. 10:27

Már az elmúlt tíz nap esői is számottevően csökkentették a szárazságot az ország aszállyal jobban sújtott, keleti felén, és az aranyat érő csapadéknak az előttünk álló héten is jelentős utánpótlása ígérkezik. Ezzel együtt vasárnaptól átmeneti lehűlés is érkezik.

Szélsőséges termésmennyiség várható búzából

2018. május 29. 08:54

A gabonát károsító rovarok zöme áttelelt, és a nagy melegben erős rajzásnak indult, így szinte éjjel-nappal dolgozniuk kellett a növényvédőknek.

Itt az ideje védekezni az őszi kalászosokban

2018. április 4. 06:47

Az őszi árpa napokon belül szárba indul, ezért fontos megakadályozni a kórokozók terjedését az alsó idősebb levelekről a felső levélemeletek irányába.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

Veszélyes kártevők: kalászosok levéltetvei

2019. március 27. 07:58

Függetlenül attól, hogy a pázsitfűvek (Poaceae) közé tartozó kalászosok kártevői jelentősen megegyeznek, a kártevők nyomon követésének és sikeres megfékezésének mindig nagyobb hangsúlyt kell kapnia az intenzívebb termesztéstechnológiájú állományok (malmi búza, vagy sörárpa) esetében.