Növénytermesztés
Növénytermesztés

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

Syngenta blog

A száraz időjárás miatt romlottak a búza és az árpa hozamkilátásai az Európai Unióban – írta a Reuters hírügynökség.

A francia elemző cég, a Strategie Grains a napokban csökkentette az EU búza termésére vonatkozó előrejelzését, mégpedig 146,1 millió tonnáról 144,8 millió tonnára. Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.

Az árpa esetében a prognózist 61,8 millió tonnáról 61,0 millió tonnára módosították.

„Az EU betakarítási kilátásai – főként Spanyolországban és a délkeleti tagországokban – a márciusi száraz időjárás miatt némileg romlottak, de az előrejelzések még mindig a múlt évinél jobb eredménnyel kecsegtetnek” – közölte a Strategie Grains, amely a kukoricára vonatkozó korábbi 63,1 millió tonnás előrejelzését nem módosította, ami 2 százalékkal több termést igér az előző szezonhoz képest.

A búza- és az árpatermés várható növekedése élénkíti az exportkilátásokat, ugyanakkor várhatóan versenyképesebbé válnak a kukoricával szemben, mint takarmány-összetevők. Ennek révén akár csökkenhet is az Unió kukorica behozatala, bár korábban rekordimportra számítottak az elemzők.

Növelnék a versenyképes szójatermelést

2019. december 11. 09:33

A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Lehetőségek a precízebb búzatermesztéshez

2019. február 9. 09:07

A szerzők azokra, az agrotechnikai eljárásokban rejlő ki nem használt tartalékokra hívják fel búzatermesztők figyelmét, amelyek a magasabb hozam elérést segítik elő. Részletesen elemzik a sokéves tartamkísérletek alapján a vetésidő, a tőszámsűrűség és a nitrogén-utánpótlás hatását a terméseredmények alakulására.

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

2018. február 23. 11:06

A kivitt mennyiség 43 százalékát a búza, 45 százalékát a kukorica, 12 százalékát az árpa adta.

Kéthetes csúcson a szójabab ára

2019. december 10. 04:36

Egymás után öt napon át drágult a szójabab, amivel kéthetes csúcsra ért a kurzus.