8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Alaposan lehúzták a növényi alapú fehérjeporokat, mindegyikkel van valami baj

Agrofórum Online

Érzékelhetően egyre nagyobb a kereslet a növényi alapú fehérjeporok iránt. Nem meglepő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központtal karöltve alaposan utánanéztek annak, hogy mit is rejtenek a csomagolások.

Nem túl szívderítő eredménnyel zárult a vizsgálat: a tesztelt 17 csokoládé ízű termék mindegyike ellen hatósági eljárás indult. A jelölési előírásokon nemes egyszerűséggel fogalmazva,  mind a 17 termék elhasalt, ugyanis egyik sem felelt meg maradéktalanul azoknak.

Mindemellett négy terméknél élelmiszerminőségi, egy esetben pedig élelmiszerbiztonsági hibát is felleltek a szakemberek. Az egyik termék esetében, még a tesztfolyamat legelején, termék visszahívásról döntöttek, mivel nem volt feltüntetve annak szójatartalma a csomagoláson.

Az érintett vállalkozás által megküldött dokumentációkból kiderült, hogy a termékben 20%-os arányban volt egy szójafehérje-összetevő, ezt azonban nem tüntették fel. Mint az ismeretes, a szóját, hiszen allergén, kiemelten kötelező jelölni az összetevők között.

Élelmiszerbiztonsági hiba miatt tehát a hatóság kötelezte az érintett vállalkozást a termék forgalomból való kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására. Mivel  nemcsak a vizsgált terméket érintette a hiba, hanem többféle ízesítésű és kiszerelésű fehérjeport is, ezekkel szemben szintén intézkedett a Nébih.

Mi rejlik a csomagban?

Származásukat tekintve tíz magyar és hét külföldi terméket vizsgált ez alkalommal a Szupermenta. Minden fehérjepor alapvetően borsó- és a rizsfehérjéből állt, ezeken kívül az egyes készítményekben előfordult még tökmag-, kendermag-, napraforgómag-, lenmag-, chia mag-, bab-, mandula- és kókusz fehérje.

Doppingra nem alkalmas

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában a fehérjeporok esetleges doppingszer-szennyezettségét ellenőrizték, erre vonatkozóan viszont megnyugtató eredményre jutottak, a termékekben nem volt fellelhető doppingszer.

Fehérjetartalom: pipa

A fehérjeporok fehérjetartalma széles skálán, 55,8% és 77,7% között mozgott. A mérési eredmények minden esetben igazolták, hogy a valós tartalom megfelel a csomagoláson feltüntetett értéknek.

Kezdődnek a gondok...

Volt olyan termék, amely esetében az ízesített italok kategóriába tartozó növényi fehérjepor termékcsoportban nem alkalmazható édesítőszert használtak. További két édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ennek oka az, hogy csökkentett energiatartalmuk nem igazolódott.

A tesztben résztvevő fehérjeporokhoz több különböző édesítőszert használtak, bizonyos termékekben akár többfélét is: szukralóz nyolc termékben, szteviol-glikozidok hét termékben, aceszulfám-K pedig két termékben fordult elő.

Egy termékben xilitet is felhasználtak, ugyanakkor az adalékanyagokra vonatkozó, fenti uniós rendelet alapján a növényi fehérjeporokban ez a típusú édesítőszer nem alkalmazható.

Emiatt a xilitet egy olyan engedélyezett adalékanyagra kell cserélnie a gyártónak, amely az ízesített italokban alkalmazható. Egy másik fehérjepor olyan összetevőt – cink- és réztartalmú inaktivált élesztő kivonatot – tartalmazott, amelynek használata ásványi anyagként jelenleg nem engedélyezett. Az érintett négy élelmiszer-vállalkozó ellen élelmiszerminőségi hiba miatt is hatósági eljárás indult, az érintett termékek receptúráját módosítaniuk kell a vállalkozóknak.

Egy kis fény: hozzáadott vitamin- és ásványianyag-tartalom

Abban az esetben, ha egy növényi fehérjepor jelölésén például a „vitaminnal, vitamin hozzáadásával, vitaminnal dúsított, vitaminforrás”, stb. állítás szerepel, akkor az uniós rendelet szerint ezen állításoknak a fogyasztásra elkészített élelmiszerre kell vonatkoznia, ebben az esetben a vízzel elkészített italra.

A legtöbb terméken elkészítési javaslatként 30 g növényi fehérjepor és 300 ml víz szerepel. Tehát vitamin, ásványi anyag hozzáadása esetén a vízzel elkészített italban jelentős mennyiségben kell jelen lennie az ígért vitaminnak és ásványi anyagnak.

Ez akkor állja meg a helyét az uniós jelölési rendelet szerint, ha az elkészített italban a mennyiségük 100 milliliterenként legalább a napi táplálkozási referenciaértékek 7,5%-át eléri. Az elkészített italok 100 milliliterjére átszámított vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási referenciaértékei – minden esetben – elérték az előírásoknak megfelelő 7,5%-ot. Ennek ellenére a

bírságok együttes értéke mintegy 3,5 millió forint.

Az élelmiszerbiztonsági, -minőségi és jelölési hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárást indítottak és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a felügyelők. A bírságok együttes értéke mintegy 3,5 millió forint volt.

Most nem osztottak díjat

Mint az megszokott, a kedveltségi vizsgálatot most is elvégezték, szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult a rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményei figyelembevételével egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Különösen fontos az ASP elleni védekezés aratáskor

2020. július 9. 11:17

Magyarországon az ASP csak a vaddisznóállományban van jelen. Éppen ezért a betegség terjedésének lassítása, felszámolása mellett a legfontosabb feladat a házisertés-állományok megóvása.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Már az élelmiszer-biztonságnak is van világnapja

2019. január 16. 11:03

Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.