Életmód, gasztronómia

Alaposan lehúzták a növényi alapú fehérjeporokat, mindegyikkel van valami baj

Agrofórum Online

Érzékelhetően egyre nagyobb a kereslet a növényi alapú fehérjeporok iránt. Nem meglepő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központtal karöltve alaposan utánanéztek annak, hogy mit is rejtenek a csomagolások.

Nem túl szívderítő eredménnyel zárult a vizsgálat: a tesztelt 17 csokoládé ízű termék mindegyike ellen hatósági eljárás indult. A jelölési előírásokon nemes egyszerűséggel fogalmazva,  mind a 17 termék elhasalt, ugyanis egyik sem felelt meg maradéktalanul azoknak.

Mindemellett négy terméknél élelmiszerminőségi, egy esetben pedig élelmiszerbiztonsági hibát is felleltek a szakemberek. Az egyik termék esetében, még a tesztfolyamat legelején, termék visszahívásról döntöttek, mivel nem volt feltüntetve annak szójatartalma a csomagoláson.

Az érintett vállalkozás által megküldött dokumentációkból kiderült, hogy a termékben 20%-os arányban volt egy szójafehérje-összetevő, ezt azonban nem tüntették fel. Mint az ismeretes, a szóját, hiszen allergén, kiemelten kötelező jelölni az összetevők között.

Élelmiszerbiztonsági hiba miatt tehát a hatóság kötelezte az érintett vállalkozást a termék forgalomból való kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására. Mivel  nemcsak a vizsgált terméket érintette a hiba, hanem többféle ízesítésű és kiszerelésű fehérjeport is, ezekkel szemben szintén intézkedett a Nébih.

Mi rejlik a csomagban?

Származásukat tekintve tíz magyar és hét külföldi terméket vizsgált ez alkalommal a Szupermenta. Minden fehérjepor alapvetően borsó- és a rizsfehérjéből állt, ezeken kívül az egyes készítményekben előfordult még tökmag-, kendermag-, napraforgómag-, lenmag-, chia mag-, bab-, mandula- és kókusz fehérje.

Doppingra nem alkalmas

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában a fehérjeporok esetleges doppingszer-szennyezettségét ellenőrizték, erre vonatkozóan viszont megnyugtató eredményre jutottak, a termékekben nem volt fellelhető doppingszer.

Fehérjetartalom: pipa

A fehérjeporok fehérjetartalma széles skálán, 55,8% és 77,7% között mozgott. A mérési eredmények minden esetben igazolták, hogy a valós tartalom megfelel a csomagoláson feltüntetett értéknek.

Kezdődnek a gondok...

Volt olyan termék, amely esetében az ízesített italok kategóriába tartozó növényi fehérjepor termékcsoportban nem alkalmazható édesítőszert használtak. További két édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ennek oka az, hogy csökkentett energiatartalmuk nem igazolódott.

A tesztben résztvevő fehérjeporokhoz több különböző édesítőszert használtak, bizonyos termékekben akár többfélét is: szukralóz nyolc termékben, szteviol-glikozidok hét termékben, aceszulfám-K pedig két termékben fordult elő.

Egy termékben xilitet is felhasználtak, ugyanakkor az adalékanyagokra vonatkozó, fenti uniós rendelet alapján a növényi fehérjeporokban ez a típusú édesítőszer nem alkalmazható.

Emiatt a xilitet egy olyan engedélyezett adalékanyagra kell cserélnie a gyártónak, amely az ízesített italokban alkalmazható. Egy másik fehérjepor olyan összetevőt – cink- és réztartalmú inaktivált élesztő kivonatot – tartalmazott, amelynek használata ásványi anyagként jelenleg nem engedélyezett. Az érintett négy élelmiszer-vállalkozó ellen élelmiszerminőségi hiba miatt is hatósági eljárás indult, az érintett termékek receptúráját módosítaniuk kell a vállalkozóknak.

Egy kis fény: hozzáadott vitamin- és ásványianyag-tartalom

Abban az esetben, ha egy növényi fehérjepor jelölésén például a „vitaminnal, vitamin hozzáadásával, vitaminnal dúsított, vitaminforrás”, stb. állítás szerepel, akkor az uniós rendelet szerint ezen állításoknak a fogyasztásra elkészített élelmiszerre kell vonatkoznia, ebben az esetben a vízzel elkészített italra.

A legtöbb terméken elkészítési javaslatként 30 g növényi fehérjepor és 300 ml víz szerepel. Tehát vitamin, ásványi anyag hozzáadása esetén a vízzel elkészített italban jelentős mennyiségben kell jelen lennie az ígért vitaminnak és ásványi anyagnak.

Ez akkor állja meg a helyét az uniós jelölési rendelet szerint, ha az elkészített italban a mennyiségük 100 milliliterenként legalább a napi táplálkozási referenciaértékek 7,5%-át eléri. Az elkészített italok 100 milliliterjére átszámított vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási referenciaértékei – minden esetben – elérték az előírásoknak megfelelő 7,5%-ot. Ennek ellenére a

bírságok együttes értéke mintegy 3,5 millió forint.

Az élelmiszerbiztonsági, -minőségi és jelölési hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárást indítottak és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a felügyelők. A bírságok együttes értéke mintegy 3,5 millió forint volt.

Most nem osztottak díjat

Mint az megszokott, a kedveltségi vizsgálatot most is elvégezték, szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult a rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményei figyelembevételével egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség

2021. október 12. 09:46

A mai napon megkötött megállapodással mintegy évtizednyi együttműködés pecsételődött meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége között.

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

2023. november 27. 13:40

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.

Hasznos segédlet az elektronikus permetezési napló kezeléséhez

2023. május 10. 12:36

Az e-permetezési naplóval kapcsolatos felhasználói visszajelzések alapján „gyakran ismételt kérdések” gyűjteményt állított össze a Nébih.

Határidő-változásra kell figyelni a permetező drónok típusminősítése kapcsán

2022. május 16. 10:37

Az Agrárminisztérium új rendelete lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését, ezúttal a pótlási idő változására hívja fel a figyelmet a Nébih.