Életmód, gasztronómia

Veszélyes is lehet a pizza „lelkének” számító oregánó

Agrofórum Online

Az oregánó gyógyhatása nem bizonyított, viszont vannak körülmények, amikor kifejezetten kerülendő a használata.

Az oregánó – vagy itthon használatos másik nevén szurokfű – a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely Nyugat-, Délnyugat-Eurázsiában és a Földközi-tenger térségében, így nálunk is megtalálható. Hatóanyag-összetétele alapján baktérium- és vírusölőnek tartják, egyesek szerint megfázás kezelésére is alkalmas.

Olajához, amely a hatóanyagot a legnagyobb koncentrációban tartalmazza, kétféle formában lehet hozzájutni. Az oregánóolaj kapszulázva vagy folyadék formájában kapható. Az oregánóból készült illóolaj viszont sokkal koncentráltabb anyag. Fogyasztása nem biztonságos, ezért oregánó-illóolajat csak aromaterápiában vagy helyileg alkalmazva, vivőolajjal együtt szabad használni.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a növényekből kinyert olajokat alapvetően egészségesnek tartjuk, kifejezetten kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy mennyire hatékonyak ezek a kivonatok valójában. Az viszont kétségtelen tény, hogy a túlzott fogyasztásuk sok baj okozója lehet.

  • Allergiák: Azok számára, akik allergiásak a Lamiaceae családba tartozó növényekre, kerülendő az oregánóolaj is. Az ismert fűszernövények, mint a bazsalikom, levendula, zsálya, kakukkfű, rozmaring és majoránna, mind ide tartoznak, és allergiás reakciókat válthatnak ki.
  • Vérzések: Egy orvosi tanulmány szerint az oregánóolaj vérzékenységre hajlamosít. Ezért például műtéti beavatkozás előtt két héttel abba kell hagyni a szedését, valamint vérhígító vagy véralvadásgátló szedése mellett csak orvossal konzultálva használható.
  • Változás a lítium-anyagcserében: Az oregánóolaj hat a lítium-anyagcserére, ezért a lítiumot szedő embereknek kerülniük kell.
  • Változások a vércukorszintben: Az oregánóolaj csökkentheti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek nem feltétlenül ajánlott, mert fokozhatja a gyógyszerek hatását.
  • Nem állandó hatóanyagszint: Hogy mennyi hatóanyag kerül egy termékbe, azt a leszedett növénytől és a hatóanyag-kivonás módjától is függ, azért kevesebb bajt okozhatunk, ha inkább az ajánlottnál kisebb mennyiséggel próbálkozunk.

Vírusölő hatás – legalábbis a Petri-csészében

Az oregánóolajról bebizonyosodott, hogy kísérleti körülmények között valóban van vírusölő hatása. Nem lehetetlen tehát, hogy gyógyítja a megfázást, bár erről közvetlen tudományos eredményeink nincsenek, hiszen a szervezetünk másképp működik, mint egy laboratórium… Azzal kapcsolatban viszont vannak eredmények, hogy legalábbis a megfázásos tünetek azonnali enyhítését segíti.

Hogyan kell használni?

A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2-5%-ban, az oregánóolaj 40-70%-ban, a legjobb minőségű olajok pedig akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, ezek azonban hígítatlanul nem használhatók.

Ha nem vagyunk rá allergiásak, a szurokfű fogyasztásának legbiztosabb módja, ha olajok helyett készítünk egy jó csésze teát. Erdőben ne szedjük le, de kertészetben kapható és jól szaporítható az oregánó, valamint gyógynövényboltokban, patikákban is vásárolhatunk egy dobozzal. A belőle készült teának a remélt gyógyhatása mellett nagyon kellemes, frissítő íze van.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

Tudta, hogy a ragadós galaj valójában értékes gyógynövény?

2024. június 16. 16:10

A horgas tüskéjű ragadós galaj valóban mindenhez hozzátapad, mégsem érdemes rá haragudni. Ugyanis kárt nem okoz, ellenben kiváló gyógynövény.

Hogyan kell gondozni a lestyánt?

2023. május 4. 04:36

Kérem szépen segítségüket! Hogyan kell gondozni a lestyánt?

Mennyi ideig áztassuk a gyógynövényeket a hatóanyagok kioldódásához?

2023. augusztus 11. 17:10

Az illatos, gyógyító teák alapanyagának jó részét mi magunk is összeállíthatjuk, ha rendelkezünk a megfelelő ismeretekkel. Mielőtt nekilátnánk gyűjteni, szárítani, célszerű tájékozódni, hogy a kívánt eredményt érjük el.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.