Életmód, gasztronómia

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

Agrofórum Online

Műtárgyként állítja ki az elmúlt hat év legjobb pálinkáit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A Vajdahunyad Várának vitrinjébe többek között feketeberkenye, jázmin szőlő és piros vilmoskörte pálinka került. A termékek kiállítását a Pálinka Nemzeti Tanács kezdeményezte, aki egyúttal újjáéleszt egy évtizedes hagyományt.

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján. A Vajdahunyad Várában a 2014 és 2019 között kiosztott díjnyertes, országgyőztes termékeket helyezte el a Pálinka Nemzeti Tanács, a múzeum és a pálinkák készítői.

Az ünnepélyes eseményen a tanács és a múzeum együttműködési megállapodást írtak alá, miszerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaverseny győztes terméket. Ezzel a tanács egy évtizedes hagyományt elevenített fel, amelyet először 2008-ban kezdeményeztek a verseny akkori szervezői.

„Szent Miklós a pálinka védőszentje is, így ez a nap a pálinkafőzők ünnepe. A hagyomány újjáélesztésével a tanács több éves tartozását törleszti. Ezzel a verseny rangjához méltó helyre kerülnek az ország legjobb pálinkái, amellyel a Pálinka Nemzet Tanács tradíciót szeretne teremteni, és az elkövetkezendő években a múzeum vitrinjébe helyezni az Országos Pálinka- és Törkölypálink Verseny legjobb pálinkáját” – mondta el a rendezvényen Mihályi László, a tanács elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az esemény követően bárki találkozhat a Szicsek Pálinkafőzde feketeribizli pálinkájával, az 1 csepp Pálinka zenit szőlő-kései meggy pálinkájával, az Árpád és Vadász Pálinkák prémium piros vilmoskörte pálinkájával, a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkájával és a Brill Pálinkaház Jázmin szőlőpálinkájával. A vitrinbe került Magyarország legjobb pálinkája – 2019 díj elnyerő terméke is, az 1 Csepp Pálinka feketeberkenye pálinkája.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Kiváló italokkal neveztek a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenyére

2023. február 5. 15:28

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon.

Már a sövényből is pálinkát főznek

2020. augusztus 10. 11:07

Gondolta volna, hogy magas minőségű pálinkát díszítő vagy sövényalkotó növényfajták gyümölcsterméséből is lehet készíteni? Hallott már a Nógrádikumként ismert borzag pálinkáról?

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.