Életmód, gasztronómia

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

Agrofórum Online

Műtárgyként állítja ki az elmúlt hat év legjobb pálinkáit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A Vajdahunyad Várának vitrinjébe többek között feketeberkenye, jázmin szőlő és piros vilmoskörte pálinka került. A termékek kiállítását a Pálinka Nemzeti Tanács kezdeményezte, aki egyúttal újjáéleszt egy évtizedes hagyományt.

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján. A Vajdahunyad Várában a 2014 és 2019 között kiosztott díjnyertes, országgyőztes termékeket helyezte el a Pálinka Nemzeti Tanács, a múzeum és a pálinkák készítői.

Az ünnepélyes eseményen a tanács és a múzeum együttműködési megállapodást írtak alá, miszerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaverseny győztes terméket. Ezzel a tanács egy évtizedes hagyományt elevenített fel, amelyet először 2008-ban kezdeményeztek a verseny akkori szervezői.

„Szent Miklós a pálinka védőszentje is, így ez a nap a pálinkafőzők ünnepe. A hagyomány újjáélesztésével a tanács több éves tartozását törleszti. Ezzel a verseny rangjához méltó helyre kerülnek az ország legjobb pálinkái, amellyel a Pálinka Nemzet Tanács tradíciót szeretne teremteni, és az elkövetkezendő években a múzeum vitrinjébe helyezni az Országos Pálinka- és Törkölypálink Verseny legjobb pálinkáját” – mondta el a rendezvényen Mihályi László, a tanács elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az esemény követően bárki találkozhat a Szicsek Pálinkafőzde feketeribizli pálinkájával, az 1 csepp Pálinka zenit szőlő-kései meggy pálinkájával, az Árpád és Vadász Pálinkák prémium piros vilmoskörte pálinkájával, a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkájával és a Brill Pálinkaház Jázmin szőlőpálinkájával. A vitrinbe került Magyarország legjobb pálinkája – 2019 díj elnyerő terméke is, az 1 Csepp Pálinka feketeberkenye pálinkája.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Fokozottan ellenőrzik a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

2019. november 19. 13:09

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.