31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Életmód, gasztronómia

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

Agrofórum Online

Műtárgyként állítja ki az elmúlt hat év legjobb pálinkáit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A Vajdahunyad Várának vitrinjébe többek között feketeberkenye, jázmin szőlő és piros vilmoskörte pálinka került. A termékek kiállítását a Pálinka Nemzeti Tanács kezdeményezte, aki egyúttal újjáéleszt egy évtizedes hagyományt.

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján. A Vajdahunyad Várában a 2014 és 2019 között kiosztott díjnyertes, országgyőztes termékeket helyezte el a Pálinka Nemzeti Tanács, a múzeum és a pálinkák készítői.

Az ünnepélyes eseményen a tanács és a múzeum együttműködési megállapodást írtak alá, miszerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaverseny győztes terméket. Ezzel a tanács egy évtizedes hagyományt elevenített fel, amelyet először 2008-ban kezdeményeztek a verseny akkori szervezői.

„Szent Miklós a pálinka védőszentje is, így ez a nap a pálinkafőzők ünnepe. A hagyomány újjáélesztésével a tanács több éves tartozását törleszti. Ezzel a verseny rangjához méltó helyre kerülnek az ország legjobb pálinkái, amellyel a Pálinka Nemzet Tanács tradíciót szeretne teremteni, és az elkövetkezendő években a múzeum vitrinjébe helyezni az Országos Pálinka- és Törkölypálink Verseny legjobb pálinkáját” – mondta el a rendezvényen Mihályi László, a tanács elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az esemény követően bárki találkozhat a Szicsek Pálinkafőzde feketeribizli pálinkájával, az 1 csepp Pálinka zenit szőlő-kései meggy pálinkájával, az Árpád és Vadász Pálinkák prémium piros vilmoskörte pálinkájával, a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkájával és a Brill Pálinkaház Jázmin szőlőpálinkájával. A vitrinbe került Magyarország legjobb pálinkája – 2019 díj elnyerő terméke is, az 1 Csepp Pálinka feketeberkenye pálinkája.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Gazdainfó: uniós intézkedések és halasztott határidők

2020. április 23. 11:13

Az Európai Bizottság legutóbbi ülésén két intézkedést fogadott el az agrár-élelmiszeripar támogatására. A gazdálkodók pénzforgalmának növelése érdekében a Bizottság magasabb kifizetési előlegeket fogadott el a mezőgazdasági termelők számára.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

2021. október 11. 07:58

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.