Életmód, gasztronómia

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

Agrofórum Online

Műtárgyként állítja ki az elmúlt hat év legjobb pálinkáit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A Vajdahunyad Várának vitrinjébe többek között feketeberkenye, jázmin szőlő és piros vilmoskörte pálinka került. A termékek kiállítását a Pálinka Nemzeti Tanács kezdeményezte, aki egyúttal újjáéleszt egy évtizedes hagyományt.

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján. A Vajdahunyad Várában a 2014 és 2019 között kiosztott díjnyertes, országgyőztes termékeket helyezte el a Pálinka Nemzeti Tanács, a múzeum és a pálinkák készítői.

Az ünnepélyes eseményen a tanács és a múzeum együttműködési megállapodást írtak alá, miszerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaverseny győztes terméket. Ezzel a tanács egy évtizedes hagyományt elevenített fel, amelyet először 2008-ban kezdeményeztek a verseny akkori szervezői.

„Szent Miklós a pálinka védőszentje is, így ez a nap a pálinkafőzők ünnepe. A hagyomány újjáélesztésével a tanács több éves tartozását törleszti. Ezzel a verseny rangjához méltó helyre kerülnek az ország legjobb pálinkái, amellyel a Pálinka Nemzet Tanács tradíciót szeretne teremteni, és az elkövetkezendő években a múzeum vitrinjébe helyezni az Országos Pálinka- és Törkölypálink Verseny legjobb pálinkáját” – mondta el a rendezvényen Mihályi László, a tanács elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az esemény követően bárki találkozhat a Szicsek Pálinkafőzde feketeribizli pálinkájával, az 1 csepp Pálinka zenit szőlő-kései meggy pálinkájával, az Árpád és Vadász Pálinkák prémium piros vilmoskörte pálinkájával, a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkájával és a Brill Pálinkaház Jázmin szőlőpálinkájával. A vitrinbe került Magyarország legjobb pálinkája – 2019 díj elnyerő terméke is, az 1 Csepp Pálinka feketeberkenye pálinkája.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.

Csak egy cent pálinka a Fenegyerektől

2019. december 17. 11:27

Karácsonyi beszélgetésnek indult, gyümölcsök, ízek, illatok felfedezésének. Mégis sokkal kevésbé vidámabb témák vitték a vezérfonalat, de csak azért, hogy megismerhessük a valódi, nem kirakatba tett magyar pálinkahelyzetet a zamárdi Pach Gábor segítségével.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Ezért kell rendszeresen felrázni a dióból készülő pálinkát

2023. szeptember 24. 15:40

Ha feléltük a tavalyi diókészletet, akkor mostanság érdemes kilátogatni a piacra. Ott már feltűnt az idei termés, amely a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint a tavalyinál igencsak jobbnak ígérkezik, méretben és színezésben egyaránt.