Életmód, gasztronómia

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

MTI

A kávézás és az exkluzív kávéfajták szerelmesei számára jó hírünk van: 2025. február 7-én megnyílt a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező, Hongkongban regisztrált % Arabica prémium kávézólánc első egysége Budapesten.

Az ünnepélyes megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rosita Law, a Q Art Group alapító-igazgatója is megjelent.

„Mi itt Magyarországon a Kelet és Nyugat együttműködésére a Kelet és Nyugat közötti híd szerepére nem valamifajta veszélyként, kockázatként, kivédendő kellemetlenségként tekintünk, hanem egy olyan lehetőségként, amelyet meg kell ragadnia Magyarországnak ahhoz, hogy ki tudja használni azt a versenyelőnyét, amely egyrészt a történelméből, másrészt pedig a földrajzi elhelyezkedéséből származik” – mondta Szijjártó Péter.

Arra is rámutatott, hogy Sencsenből, Hongkongból és számos kínai nagyvárosból Budapestre jönni „ma már nem nagy kunszt”, tekintettel arra, hogy hét kínai nagyvárossal heti 21 járat köti össze a fővárosunkat. Ez több járat, mint amennyi Bécs vagy Prága esetében az utazni vagy beruházni kívánók rendelkezésére áll.

Kígyózó sorok

Kiotóban a % Arabica kávézók előtt évszaktól és naptól függetlenül mindig kígyózó sorok állnak. A bejutás olykor körülményesebb, mint a turistalátványosságok előtt. Minderről így ír egy neves japán blogger:

„A % Arabica kávézó csodás, mégis egyszerű, letisztult atmoszférája és a különleges itallapja rögtön elvarázsolt minket, elképesztő választék és csodás kávékülönlegességek vártak ránk. A kikért kávé (én forró tejeskávét választottam, a barátom pedig egy jeges Americanót) kiváló volt, a legjobb, amit valaha ittunk.

A kávézót modern, minimalista dizájn jellemzi, selymes fehér falakkal, természetes fa és letisztult fém elemekkel. Két kiotói helyszínt is meglátogattunk (Higashiyamát és Arashiyamát): mindkettő gyönyörű és zsúfolt volt.

Miután megkóstoltuk az itt kapott kávét, megértettük, miért. Mert ide nemcsak a kávézás miatt jönnek az emberek, hanem azért az élményért, amit ez a hely és az itt elfogyasztott kávé illata és íze ad, no és a társaság, hiszen mindenki ismerősökkel jön és aztán hosszasan itt is marad.

Az arabica története is rendkívül inspiráló: ez a kávéfajta Etiópia délnyugati erdeiből származik, ahonnan Jemenbe került, és onnan Egyiptomba, Törökországba, majd a nagyvilágba. Az arabica kávé ma a világ kávétermelésének mintegy 60%-át teszi ki. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy az íze lágyabb, aromásabb, mint a többi kávéfajtáé, és alacsonyabb koffeintartalommal büszkélkedhet.

Mára a % Arabica már nem csak a kávéfogyasztásról, de a szenvedélyről és az utazásról is szól. A kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, mi pedig már alig várjuk, hogy a következő helyszínen, Abu Dhabiban is kipróbáljuk.”

(Forrás: MTI, lattesandrunways.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

A vártnál jobban teljesített a kávézólánc

2020. november 1. 08:38

A Starbucks kávézólánc a koronavírus terjedése miatt ez előző hónapokban kénytelen volt bezárni számos üzletet, és korlátozni a működést még a kiszállítások területén is a COVID-19 járvány csúcspontján, de az eladások azóta javultak.

Harmadával kevesebbet ér a botrányba keveredett kávézólánc

2020. május 21. 10:47

Az árbevétel és az eredmény meghamisításáért botrányba került kínai vállalat részvényeivel április 7-én függesztették fel a kereskedést.

Nem jön egyenesbe a kávézólánc

2020. május 18. 14:47

A Starbucks kávézók közel fele bezárt az Egyesült Államokban március végére és a működő kávézóknak is csak a drive-thru része működött.

Erős évek következhetnek a kávézóláncnál

2020. december 12. 10:07

A jövőben a megrendeléseket elsősorban digitálisan, előre fizetve akarják felvenni, mivel a vállalat a változó szokásokra reagálva új üzletformátumokra térhet át.