Életmód, gasztronómia

Nem is gondolnánk, mennyi rejtett alkohol van az élelmiszerekben

Agrofórum Online

A mindennapi élelmiszereinkben előforduló, „rejtett” alkohol jelenléte sok fogyasztót meglepetésként érhet. Sokak számára ugyanis nem nyilvánvaló, hogy a különböző pékáruk, készételek, édességek, sőt még néhány üdítőital is tartalmazhat alkoholt.

Ennek felismerése különösen fontos azoknak, akik vallási, egészségügyi vagy személyes okokból kerülik az alkoholfogyasztást. De miért is van szükség alkoholra az élelmiszerekben, és hogyan ismerhetjük fel jelenlétét?

Tartósítás

Az alkohol többféle szerepet tölthet be az élelmiszerek gyártása során. Az egyik leggyakoribb felhasználási módja a tartósítás. A pékáruk esetében például az alkohol tartósítószerként szolgálhat.

Az előre csomagolt kenyérfélék vagy sütemények csomagolásának belső felületét alkohollal kezelik, hogy megakadályozzák a penészgombák elszaporodását, ezzel meghosszabbítva a termék eltarthatósági idejét.

Aroma

Emellett az alkohol gyakran használatos aromaként is. Az olyan ételek, mint a tiramisu vagy bizonyos csokoládék, alkoholos összetevőket, például likőröket vagy borpárlatokat tartalmaznak, amelyek különleges ízt kölcsönöznek a termékeknek. A készételek, például a pörköltek vagy szószok esetében az alkohol a fűszerezés intenzitását is növelheti.

Végül, de nem utolsósorban az alkohol szeparáló anyagként is funkcionálhat, megakadályozva az élelmiszerek összetapadását, csomósodását.

Ezerféle felirat

De hogyan ismerhetjük fel, ha egy termék alkoholt tartalmaz? Az élelmiszerek csomagolásán található összetevők listája nyújt információt erről, azonban nem minden esetben egyértelmű a feltüntetés. Az alkohol jelenlétére utaló kifejezések közé tartozik például az „etanol”, „etil-alkohol” vagy különböző alkoholos italok nevei, mint az amaretto, whisky, brandy vagy marsala.

Azonban az is előfordul, hogy az alkohol rejtett formában, az adalékanyagok között jelenik meg. Az E-számok rendszerében például az E1519 a benzil-alkoholt, az E334 pedig a borkősavat jelöli. Bár ez utóbbi nem közvetlenül az etanolhoz kapcsolódik, az ilyen adalékanyagok szerepe az élelmiszerek szerkezetének és ízének megőrzésében lehet fontos.

1,2 százalék a határ

A szabályozások nem minden esetben követelik meg az alkohol pontos feltüntetését az élelmiszereken. Az Európai Unióban például az italoknál kötelező megjelölni az alkoholtartalmat, ha az meghaladja az 1,2 térfogatszázalékot. Ez az oka annak, hogy az „alkoholmentes” sörök és borok is tartalmazhatnak némi alkoholt, jellemzően 0,5%-ot. Ugyanakkor az úgynevezett 0,0%-os termékek már valóban teljesen alkoholmentesek.

Az élelmiszerek esetében viszont az alkohol jelenlétét csak akkor kell megjelölni, ha az összetevők listájában különálló anyagként szerepel. Ha az alkohol csak technológiai segédanyagként vagy aromahordozóként van jelen, akkor a mennyisége általában nem éri el azt a szintet, amely érzékszervileg is észlelhető lenne.

Nem jelent valós veszélyt

Sokan felteszik a kérdést, hogy jelent-e egészségügyi kockázatot az élelmiszerekben rejtve jelen lévő alkohol. A válasz több tényezőtől függ. Az alkohol bizonyos mennyiség felett természetesen káros hatással lehet az emberi szervezetre, különösen a májra és az idegrendszerre. Azonban a legtöbb esetben az élelmiszerekben található alkohol koncentrációja annyira alacsony, hogy az nem jelent valós veszélyt.

Az aromákban és ízfokozókban használt alkohol mennyisége a gyártási folyamat során elpárologhat, különösen, ha a terméket hőkezelésnek vetik alá. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által engedélyezett adalékanyagok esetében az alkoholtartalom legfeljebb 0,2 térfogatszázalék lehet, ami nem érzékelhető ízben, szagban vagy hatásban.

Ki olvassa el elég figyelmesen?

A fogyasztók számára a tudatos vásárlás jelenti az egyetlen valódi védelmet a rejtett alkohol ellen. Érdemes figyelmesen elolvasni a termékek címkéjét, különös tekintettel az összetevők listájára.

Ha valaki nem biztos abban, hogy egy adott termék tartalmaz-e alkoholt, közvetlenül felveheti a kapcsolatot a gyártóval vagy az eladóval, és kérhet további információt. A fogyasztóvédelmi szervezetek is gyakran nyújtanak tájékoztatást az élelmiszerek összetevőiről és az azokhoz kapcsolódó szabályozásokról.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Költségcsökkentő programot jelenthet be a Kraft Heinz

2020. szeptember 17. 04:36

A tegnapi kereskedés során 0,3 százalékot emelkedett a Kraft Heinz részvények árfolyama.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

Figyeljünk a díjbefizetési határidőre!

2020. július 30. 10:18

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat két egyenlő részletben kell befizetni a májusi bevallások alapján. A már megszokott módon július 31-e a felügyeleti díj első felének befizetési határideje.

Mélyponton voltak májusban a világpiaci élelmiszerárak

2020. június 5. 08:46

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.