Életmód, gasztronómia

Sajtos-tejfölös tepsis hús hagymás krumplipürével

Agrofórum Online

Ilyen egy tökéletes hétvégi ebéd. Könnyen összeállítható, nincs benne titokzatos hozzávaló, nem is telik sok időbe az elkészítése – egy szó mint száz: egyszerű, de nagyszerű.

Készülhet zöldségkörettel, vagy akár rizzsel is, de magát a húst is variálhatjuk: adhatunk hozzá felkockázott sonkát, vagy kerülhet a húsra egy kis mustár is – elrontani szinte lehetetlen. Nálunk most kisadag készült, de annyira jó volt, hogy legközelebb már biztos, hogy duplázni fogunk. Szerintem ti kezdjétek egyből nagy adaggal – nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók kb. 3 adaghoz – érdemes duplázni!

6 szelet sertés rövidkaraj
só, bors
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
15-20 dkg tejföl
2 evőkanál olaj
20 dkg reszelt sajt (gouda vagy füstölt sajt – ízlés szerint)

A krumplihoz:

Egy adag krumplipüré

4-5 evőkanál sertészsír
3 fej vöröshagyma

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk-borsozzuk. Egy kisebb tepsibe / sütőtálba terítjük a bacon szeleteket – lehet szorosan, kis átfedéssel is – majd ráterítjük a hússzeleteket. A vöröshagymát felaprítjuk, és a tejfölhöz adjuk 2 evőkanál olajjal együtt. Belereszelünk 5 dkg sajtot, és összekeverjük.

A húsra kenjük a hagymás-tejfölös keveréket, egyenletesen, úgy, hogy mindenhova jusson, majd ráreszeljük a maradék sajtot, és ha kész, 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 45 percig sütjük, 20 percig alufóliával lefedve, majd anélkül. Ha ennyi idő elteltével még nem pirult meg a sajt, további 5-10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a köretet: a krumplipürét a szokásos módon elkészítjük (sós vízben megfőzzük a krumplit, leöntjük a főzővíz nagy részét, adunk hozzá vajat, esetleg tejet / tejszínt, és krémesre törjük-keverjük.

A vöröshagymákat felszeleteljük, és felforrósított zsíron megdinszteljük- pirítjuk. Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton 15-20 perc kb. Ha szépen megpirult, a krumplipüré mellé / belekeverve kínáljuk.

Kis-Varga Judit

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat

2019. március 8. 07:46

2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.