Életmód, gasztronómia

Sajtos-tejfölös tepsis hús hagymás krumplipürével

Agrofórum Online

Ilyen egy tökéletes hétvégi ebéd. Könnyen összeállítható, nincs benne titokzatos hozzávaló, nem is telik sok időbe az elkészítése – egy szó mint száz: egyszerű, de nagyszerű.

Készülhet zöldségkörettel, vagy akár rizzsel is, de magát a húst is variálhatjuk: adhatunk hozzá felkockázott sonkát, vagy kerülhet a húsra egy kis mustár is – elrontani szinte lehetetlen. Nálunk most kisadag készült, de annyira jó volt, hogy legközelebb már biztos, hogy duplázni fogunk. Szerintem ti kezdjétek egyből nagy adaggal – nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók kb. 3 adaghoz – érdemes duplázni!

6 szelet sertés rövidkaraj
só, bors
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
15-20 dkg tejföl
2 evőkanál olaj
20 dkg reszelt sajt (gouda vagy füstölt sajt – ízlés szerint)

A krumplihoz:

Egy adag krumplipüré

4-5 evőkanál sertészsír
3 fej vöröshagyma

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk-borsozzuk. Egy kisebb tepsibe / sütőtálba terítjük a bacon szeleteket – lehet szorosan, kis átfedéssel is – majd ráterítjük a hússzeleteket. A vöröshagymát felaprítjuk, és a tejfölhöz adjuk 2 evőkanál olajjal együtt. Belereszelünk 5 dkg sajtot, és összekeverjük.

A húsra kenjük a hagymás-tejfölös keveréket, egyenletesen, úgy, hogy mindenhova jusson, majd ráreszeljük a maradék sajtot, és ha kész, 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 45 percig sütjük, 20 percig alufóliával lefedve, majd anélkül. Ha ennyi idő elteltével még nem pirult meg a sajt, további 5-10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a köretet: a krumplipürét a szokásos módon elkészítjük (sós vízben megfőzzük a krumplit, leöntjük a főzővíz nagy részét, adunk hozzá vajat, esetleg tejet / tejszínt, és krémesre törjük-keverjük.

A vöröshagymákat felszeleteljük, és felforrósított zsíron megdinszteljük- pirítjuk. Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton 15-20 perc kb. Ha szépen megpirult, a krumplipüré mellé / belekeverve kínáljuk.

Kis-Varga Judit

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.