Életmód, gasztronómia

Sajtos-tejfölös tepsis hús hagymás krumplipürével

Agrofórum Online

Ilyen egy tökéletes hétvégi ebéd. Könnyen összeállítható, nincs benne titokzatos hozzávaló, nem is telik sok időbe az elkészítése – egy szó mint száz: egyszerű, de nagyszerű.

Készülhet zöldségkörettel, vagy akár rizzsel is, de magát a húst is variálhatjuk: adhatunk hozzá felkockázott sonkát, vagy kerülhet a húsra egy kis mustár is – elrontani szinte lehetetlen. Nálunk most kisadag készült, de annyira jó volt, hogy legközelebb már biztos, hogy duplázni fogunk. Szerintem ti kezdjétek egyből nagy adaggal – nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók kb. 3 adaghoz – érdemes duplázni!

6 szelet sertés rövidkaraj
só, bors
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
15-20 dkg tejföl
2 evőkanál olaj
20 dkg reszelt sajt (gouda vagy füstölt sajt – ízlés szerint)

A krumplihoz:

Egy adag krumplipüré

4-5 evőkanál sertészsír
3 fej vöröshagyma

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk-borsozzuk. Egy kisebb tepsibe / sütőtálba terítjük a bacon szeleteket – lehet szorosan, kis átfedéssel is – majd ráterítjük a hússzeleteket. A vöröshagymát felaprítjuk, és a tejfölhöz adjuk 2 evőkanál olajjal együtt. Belereszelünk 5 dkg sajtot, és összekeverjük.

A húsra kenjük a hagymás-tejfölös keveréket, egyenletesen, úgy, hogy mindenhova jusson, majd ráreszeljük a maradék sajtot, és ha kész, 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 45 percig sütjük, 20 percig alufóliával lefedve, majd anélkül. Ha ennyi idő elteltével még nem pirult meg a sajt, további 5-10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a köretet: a krumplipürét a szokásos módon elkészítjük (sós vízben megfőzzük a krumplit, leöntjük a főzővíz nagy részét, adunk hozzá vajat, esetleg tejet / tejszínt, és krémesre törjük-keverjük.

A vöröshagymákat felszeleteljük, és felforrósított zsíron megdinszteljük- pirítjuk. Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton 15-20 perc kb. Ha szépen megpirult, a krumplipüré mellé / belekeverve kínáljuk.

Kis-Varga Judit

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Az Agrofórum előfizetői nyereményjáték 2018 nyertesei

2018. október 19. 09:05

Közjegyző jelenlétében kisorsoltuk az idei előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

A legifjabb generáció is az Agrofórumot olvassa - Az Agrofil-SZMI Kft. Instagramjáról

2018. március 13. 13:57

Az Agrofil-SZMI Kft. Instagram oldala tanúsítja, hogy az Agrofórum böngészését nem lehet elég korán kezdeni, és az egyetemi jegyzetek mellé kortól függetlenül kötelező lapunkat is forgatni.