Életmód, gasztronómia

Sajtos-tejfölös tepsis hús hagymás krumplipürével

Agrofórum Online

Ilyen egy tökéletes hétvégi ebéd. Könnyen összeállítható, nincs benne titokzatos hozzávaló, nem is telik sok időbe az elkészítése – egy szó mint száz: egyszerű, de nagyszerű.

Készülhet zöldségkörettel, vagy akár rizzsel is, de magát a húst is variálhatjuk: adhatunk hozzá felkockázott sonkát, vagy kerülhet a húsra egy kis mustár is – elrontani szinte lehetetlen. Nálunk most kisadag készült, de annyira jó volt, hogy legközelebb már biztos, hogy duplázni fogunk. Szerintem ti kezdjétek egyből nagy adaggal – nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók kb. 3 adaghoz – érdemes duplázni!

6 szelet sertés rövidkaraj
só, bors
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
15-20 dkg tejföl
2 evőkanál olaj
20 dkg reszelt sajt (gouda vagy füstölt sajt – ízlés szerint)

A krumplihoz:

Egy adag krumplipüré

4-5 evőkanál sertészsír
3 fej vöröshagyma

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk-borsozzuk. Egy kisebb tepsibe / sütőtálba terítjük a bacon szeleteket – lehet szorosan, kis átfedéssel is – majd ráterítjük a hússzeleteket. A vöröshagymát felaprítjuk, és a tejfölhöz adjuk 2 evőkanál olajjal együtt. Belereszelünk 5 dkg sajtot, és összekeverjük.

A húsra kenjük a hagymás-tejfölös keveréket, egyenletesen, úgy, hogy mindenhova jusson, majd ráreszeljük a maradék sajtot, és ha kész, 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 45 percig sütjük, 20 percig alufóliával lefedve, majd anélkül. Ha ennyi idő elteltével még nem pirult meg a sajt, további 5-10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a köretet: a krumplipürét a szokásos módon elkészítjük (sós vízben megfőzzük a krumplit, leöntjük a főzővíz nagy részét, adunk hozzá vajat, esetleg tejet / tejszínt, és krémesre törjük-keverjük.

A vöröshagymákat felszeleteljük, és felforrósított zsíron megdinszteljük- pirítjuk. Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton 15-20 perc kb. Ha szépen megpirult, a krumplipüré mellé / belekeverve kínáljuk.

Kis-Varga Judit

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

„Az Agrofórumnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára” - Nyereményjáték 2019 - II. rész

2020. február 4. 17:27

Növénytermesztők vagyunk, és az Agrofórumban foglalkoznak leginkább mélyrehatóan azokkal a témákkal, amelyek minket érintenek. A lapnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2020. augusztus 25. 12:48

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.