11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

Sokkal több sört isznak az európaiak

Agrofórum Online

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.

Amint a nemrég közzétett „Európa sörgyárai” aktuális éves jelentéséből kiderül, a 27 tagállam sörértékesítése 12,7 millió hektoliterrel, 4,2 százalékkal, összesen 313,3 millió hektoliterre nőtt az előző esztendőben közzétett 2021-es évről szóló jelentéshez képest.

A sörgyártói és beszállítói szempontból pozitív fejlemény elsősorban a koronavírus okozta válság idején korábban tapasztalt jelentős forgalomcsökkenésnek köszönhető. A 2019-es 322,8 millió hektoliteres szintet ismét nem sikerült elérni.

A legnagyobb sörfogyasztás 2022-ben Németországban volt 79,1 millió hektoliterrel, ezt követi Spanyolország 32,3 millió hektoliterrel és Lengyelország 34,7 millió hektoliterrel.

Az egy főre jutó sörfogyasztást tekintve viszont Csehország áll az élen 146 literes átlaggal. A második-negyedik helyen Ausztria, Lengyelország és Németország a sorrend. Ausztriában 102 liter, Lengyelországban 93 liter, Németországban pedig 92 liter az egy főre jutó átlagos sörfogyasztás.

Az jelentést elkészítő szakmai szervezet 343,6 millió után összesen 358,2 millió hektoliterre teszi az EU-ban működő sörgyárak sörtermelését 2022-re vonatkozóan. A koronaválság előtt, azaz 2019-ben 363,9 millió hektoliter sört gyártottak az EU területén. Eközben az EU-ban működő sörfőzdék száma ismét emelkedett a jelentési évben, 2021-hez képest körülbelül 180-al, körülbelül 9680-ra.

Új kihívások jelentek meg a piacon Simon Spillane, a The Brewers of Europe műveleti vezetője szerint. Az iparágnak most új kihívásokkal kell szembenéznie a korona járványt követően. Konkrétan az ukrajnai háborút, a szűkös nemzeti költségvetéseket, a kritikusan magas megélhetési költségeket és a nyersanyagárak emelkedését nevezte meg.

A sörfőzdék számára ez szűk keresztmetszeteket jelent a gabona és a maláta, valamint a csomagolás, például az üvegpalackok és az alumínium dobozok beszerzésében – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A nehézséget tovább növelik az energiaköltségek ingadozása, mondta Simon Spillane.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Hamarosan luxustermék lehet a sör

2022. április 25. 08:03

Régóta ismert, hogy a sör egyre drágább, a söripar azonban még nem reagál a jelenleg égbe szökő energiaárakra.

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

2023. július 7. 09:10

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.

Az alkoholmentes sör drágább, mint a hagyományos

2020. október 27. 07:36

Az alkoholmentes sör az elmúlt tíz évben a németországi sörfőzdék egyik sikerterméke lett. Tavaly összesen 75 vállalat 4,2 millió hektolitert étékesített.

Sör készült az ötezer éves élesztőből

2019. május 24. 10:33

A sör elkészítője szerint fűszeres, kissé gyümölcsös és nagyon összetett ízvilágú nedű született.