24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Életmód, gasztronómia

Sokkal több sört isznak az európaiak

Agrofórum Online

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.

Amint a nemrég közzétett „Európa sörgyárai” aktuális éves jelentéséből kiderül, a 27 tagállam sörértékesítése 12,7 millió hektoliterrel, 4,2 százalékkal, összesen 313,3 millió hektoliterre nőtt az előző esztendőben közzétett 2021-es évről szóló jelentéshez képest.

A sörgyártói és beszállítói szempontból pozitív fejlemény elsősorban a koronavírus okozta válság idején korábban tapasztalt jelentős forgalomcsökkenésnek köszönhető. A 2019-es 322,8 millió hektoliteres szintet ismét nem sikerült elérni.

A legnagyobb sörfogyasztás 2022-ben Németországban volt 79,1 millió hektoliterrel, ezt követi Spanyolország 32,3 millió hektoliterrel és Lengyelország 34,7 millió hektoliterrel.

Az egy főre jutó sörfogyasztást tekintve viszont Csehország áll az élen 146 literes átlaggal. A második-negyedik helyen Ausztria, Lengyelország és Németország a sorrend. Ausztriában 102 liter, Lengyelországban 93 liter, Németországban pedig 92 liter az egy főre jutó átlagos sörfogyasztás.

Az jelentést elkészítő szakmai szervezet 343,6 millió után összesen 358,2 millió hektoliterre teszi az EU-ban működő sörgyárak sörtermelését 2022-re vonatkozóan. A koronaválság előtt, azaz 2019-ben 363,9 millió hektoliter sört gyártottak az EU területén. Eközben az EU-ban működő sörfőzdék száma ismét emelkedett a jelentési évben, 2021-hez képest körülbelül 180-al, körülbelül 9680-ra.

Új kihívások jelentek meg a piacon Simon Spillane, a The Brewers of Europe műveleti vezetője szerint. Az iparágnak most új kihívásokkal kell szembenéznie a korona járványt követően. Konkrétan az ukrajnai háborút, a szűkös nemzeti költségvetéseket, a kritikusan magas megélhetési költségeket és a nyersanyagárak emelkedését nevezte meg.

A sörfőzdék számára ez szűk keresztmetszeteket jelent a gabona és a maláta, valamint a csomagolás, például az üvegpalackok és az alumínium dobozok beszerzésében – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A nehézséget tovább növelik az energiaköltségek ingadozása, mondta Simon Spillane.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Jó hírek érkeztek a sörpiacról

2020. október 4. 11:16

A legoptimistább profit előrejelzést is megdöntötte a Constellation Brands sörgyártó vállalat az elmúlt három hónapban.

Zöld energiával készítik a sört

2020. január 9. 17:03

Az akvizíciónak köszönhetően az Európában gyártott és értékesített sörök előállítását teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik, amihez Spanyolországban és Németországban létesített napelem farmok szolgáltatják az energiát.

Több mint 40 ország nevezett, az Etyeki Sörmanufaktúra két díjat is bezsebelt

2022. november 19. 07:22

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Kulcsfontosságúak a technológiai újítások a sörgyártásban is

2019. június 4. 12:38

A nemzetközi trendekhez hasonlóan a növekvő kereslet miatt a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök fogyasztása a magyar piacon is emelkedik, piaci részesedésük már közel 8 százalékot tesz ki.