Életmód, gasztronómia

Sokkal több sört isznak az európaiak

Agrofórum Online

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.

Amint a nemrég közzétett „Európa sörgyárai” aktuális éves jelentéséből kiderül, a 27 tagállam sörértékesítése 12,7 millió hektoliterrel, 4,2 százalékkal, összesen 313,3 millió hektoliterre nőtt az előző esztendőben közzétett 2021-es évről szóló jelentéshez képest.

A sörgyártói és beszállítói szempontból pozitív fejlemény elsősorban a koronavírus okozta válság idején korábban tapasztalt jelentős forgalomcsökkenésnek köszönhető. A 2019-es 322,8 millió hektoliteres szintet ismét nem sikerült elérni.

A legnagyobb sörfogyasztás 2022-ben Németországban volt 79,1 millió hektoliterrel, ezt követi Spanyolország 32,3 millió hektoliterrel és Lengyelország 34,7 millió hektoliterrel.

Az egy főre jutó sörfogyasztást tekintve viszont Csehország áll az élen 146 literes átlaggal. A második-negyedik helyen Ausztria, Lengyelország és Németország a sorrend. Ausztriában 102 liter, Lengyelországban 93 liter, Németországban pedig 92 liter az egy főre jutó átlagos sörfogyasztás.

Az jelentést elkészítő szakmai szervezet 343,6 millió után összesen 358,2 millió hektoliterre teszi az EU-ban működő sörgyárak sörtermelését 2022-re vonatkozóan. A koronaválság előtt, azaz 2019-ben 363,9 millió hektoliter sört gyártottak az EU területén. Eközben az EU-ban működő sörfőzdék száma ismét emelkedett a jelentési évben, 2021-hez képest körülbelül 180-al, körülbelül 9680-ra.

Új kihívások jelentek meg a piacon Simon Spillane, a The Brewers of Europe műveleti vezetője szerint. Az iparágnak most új kihívásokkal kell szembenéznie a korona járványt követően. Konkrétan az ukrajnai háborút, a szűkös nemzeti költségvetéseket, a kritikusan magas megélhetési költségeket és a nyersanyagárak emelkedését nevezte meg.

A sörfőzdék számára ez szűk keresztmetszeteket jelent a gabona és a maláta, valamint a csomagolás, például az üvegpalackok és az alumínium dobozok beszerzésében – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A nehézséget tovább növelik az energiaköltségek ingadozása, mondta Simon Spillane.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Jó hírek érkeztek a sörpiacról

2020. október 4. 11:16

A legoptimistább profit előrejelzést is megdöntötte a Constellation Brands sörgyártó vállalat az elmúlt három hónapban.

A kínai kézműves sörfőzők örömmel fogadják az ausztrál árpaimport visszatérését

2023. október 8. 15:10

Az ausztrál árpaimport visszatérése Kínában legalább egy iparágban – a kézműves sörök főzőiben – örömhírt jelent, ugyanis ők a számukra nagyon szükséges költségcsökkentésben reménykednek.

Az alkoholmentes sör drágább, mint a hagyományos

2020. október 27. 07:36

Az alkoholmentes sör az elmúlt tíz évben a németországi sörfőzdék egyik sikerterméke lett. Tavaly összesen 75 vállalat 4,2 millió hektolitert étékesített.

Egyre nagyobb teret nyernek idehaza a prémium sörök

2021. október 8. 12:17

Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a tegnap nyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.