Életmód, gasztronómia

Sokkal több sört isznak az európaiak

Agrofórum Online

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.

Amint a nemrég közzétett „Európa sörgyárai” aktuális éves jelentéséből kiderül, a 27 tagállam sörértékesítése 12,7 millió hektoliterrel, 4,2 százalékkal, összesen 313,3 millió hektoliterre nőtt az előző esztendőben közzétett 2021-es évről szóló jelentéshez képest.

A sörgyártói és beszállítói szempontból pozitív fejlemény elsősorban a koronavírus okozta válság idején korábban tapasztalt jelentős forgalomcsökkenésnek köszönhető. A 2019-es 322,8 millió hektoliteres szintet ismét nem sikerült elérni.

A legnagyobb sörfogyasztás 2022-ben Németországban volt 79,1 millió hektoliterrel, ezt követi Spanyolország 32,3 millió hektoliterrel és Lengyelország 34,7 millió hektoliterrel.

Az egy főre jutó sörfogyasztást tekintve viszont Csehország áll az élen 146 literes átlaggal. A második-negyedik helyen Ausztria, Lengyelország és Németország a sorrend. Ausztriában 102 liter, Lengyelországban 93 liter, Németországban pedig 92 liter az egy főre jutó átlagos sörfogyasztás.

Az jelentést elkészítő szakmai szervezet 343,6 millió után összesen 358,2 millió hektoliterre teszi az EU-ban működő sörgyárak sörtermelését 2022-re vonatkozóan. A koronaválság előtt, azaz 2019-ben 363,9 millió hektoliter sört gyártottak az EU területén. Eközben az EU-ban működő sörfőzdék száma ismét emelkedett a jelentési évben, 2021-hez képest körülbelül 180-al, körülbelül 9680-ra.

Új kihívások jelentek meg a piacon Simon Spillane, a The Brewers of Europe műveleti vezetője szerint. Az iparágnak most új kihívásokkal kell szembenéznie a korona járványt követően. Konkrétan az ukrajnai háborút, a szűkös nemzeti költségvetéseket, a kritikusan magas megélhetési költségeket és a nyersanyagárak emelkedését nevezte meg.

A sörfőzdék számára ez szűk keresztmetszeteket jelent a gabona és a maláta, valamint a csomagolás, például az üvegpalackok és az alumínium dobozok beszerzésében – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A nehézséget tovább növelik az energiaköltségek ingadozása, mondta Simon Spillane.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

A kínai kézműves sörfőzők örömmel fogadják az ausztrál árpaimport visszatérését

2023. október 8. 15:10

Az ausztrál árpaimport visszatérése Kínában legalább egy iparágban – a kézműves sörök főzőiben – örömhírt jelent, ugyanis ők a számukra nagyon szükséges költségcsökkentésben reménykednek.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Sörbaleset: traktor sietett az útra borult sör-rakomány eltakarítására

2024. március 12. 08:10

„Sörzápor” zúdult Ausztriára: 11 ezer sörösüveg zuhant az útra, amikor egy teherautó balesetet szenvedett egy éles kanyarban. Az üveg eltakarításában egy traktor segített, ám az utat így is órákra lezárták a gépjárműforgalom elől.

Jelentős profit csökkenésére számít a sörgyártó Anheuser-Busch

2020. február 28. 12:02

A vállalat becslése szerint január-februárban Kínában 285 millió dolláros bevételkiesést okozott a járvány, az EBITDA-t pedig 170 millió dollárral csökkentette.