Életmód, gasztronómia

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

Agrofórum Online

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Szerencsére bőséges forrást nyújt a szilvafánk, így bátran próbálkozhattam egy olyan fogással, melyhez komolyabb mennyiségre volt szükség.  Talán meglepő párosításnak tűnik a borsos-chilis csirkecomb a mézes-fahéjas szilvával, de biztosíthatlak, hogy a végeredmény magáért beszél! Egy ínycsiklandozó fogás, melynek íze s illata egy-kettőre igazi őszt varázsol a konyhába! :)”

Hozzávalók:

  • 6 db csirkecomb (alsó és felső)
  • 500g szilva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 ml vörösbor
  • 100 ml víz
  • csili
  • 1 fahéjrúd
  • 2 ek méz
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A csirkéket alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd tepsibe helyezve olívaolajon 20 percig sütjük őket.

Közben előkészítjük a szilvát; kimagozzuk, félbevágjuk, majd egy tálba tesszük. Összeforgatjuk az apróra vágott fokhagymával, csilivel, és vörösborral.

Ha letelt a 20 perc sütési idő, a hőfokot 180 fokra levesszük. A csirke mellé tesszük a fűszeres szilvamártást, a fahéjrudat, és 100 ml vizet.

Kb 45-50 percig sütjük, amíg a combok megpuhulnak, és a szilva össze nem esik.

A végén kis mézet csurgatunk rá, és 15 percig sütjük még.

Köretnek tócsnit, burgonyapürét vagy zöldséget (brokkoli, spenót) ajánlok.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Érdekességek a mézről

2023. október 14. 05:40

Mi is pontosan a méz? Melyik fajta hungarikum? Melyik mézet nevezzük krémméznek, és melyiket vaddohányméznek? Milyen régi az ismeret a méz jótékony hatásáról, és melyik fajta méz a világ legdrágább terméke?

Szent Mihály hava

2018. szeptember 12. 13:32

Lassan fáradni látszik a Nyár és éjszakánként már köd üli meg a völgyeket. Ránk köszöntött az "emberek" hónapjai közül az első: szeptember, régi magyar nevén Szent Mihály hava.

Kerti kalendárium - márciusi teendők a házikertben

2020. március 15. 06:36

Lebilincselő hónap a március, tele meglepetésekkel, amiből reméljük, idén a legtöbb pozitív lesz. Használjuk ki a kerti munkákhoz alkalmas időjárást ebben a hónapban is, lássunk neki a gyümölcsös, a veteményes és a dísznövények körüli teendőknek!

Külföldi nyaralás és növényegészségügy II.

2023. július 23. 06:40

Növénybarátként érdemes a külföldi utazásaink előtt tájékozódni a növényegészségügyi előírásokról, hiszen a tudtunkon kívül nagy kárt okozhatunk, ha a hazahozott növénnyel együtt a növény egyik betegsége vagy kártevője is beutazik vele együtt.