24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Életmód, gasztronómia

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

Agrofórum Online

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Lehet előétel, köret, főétel vagy desszert is. Egyszóval csodaétel. Jótékony hatásáról nem is beszélve. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. Én most egy igazán különleges, enyhén pikáns rizottót hoztam Nektek. Egyszerű de nagyszerű étel, szép színéről nem is beszélve. Fogyasszátok jókedvvel!

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök (kb. 500 g)
  • 250 g rizs
  • 6 dl csirke alaplé
  • 60 g sajt
  • 40 g vaj
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 1 kk.: őrölt fahéj, koriander, kurkuma, friss reszelt gyömbér
  • 650 g csirkehús

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kb. 1 centis kockákra vágjuk.

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, belehalmozzuk a sóval, borssal fűszerezett csirkekockákat, és ropogósra sütjük.

Ugyanebbe a serpenyőbe tesszük a sütőtökkockákat és közepesen erős tűz felett, kevergetve majdnem puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.

A sütőtök harmadát félretesszük, a többit kevés víz kíséretében turmixban pürésítjük.

Egy mélyebb, vastag falú edényben evőkanálnyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, hozzáadjuk a (szigorúan mosatlan!) rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk.

A felforrósított alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy.

Ezen a ponton adjuk hozzá a sütőtökpürét, illetve a félretett sütőtökkockákat és sóval, borssal ízesítjük.

Zárásként hozzákeverjük a jeges vajkockákat és a sajtot (parmezán, trappista…). Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.

Curry és/vagy rozmaringszárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Fenyőrügyszirup készítése házilag

2022. május 2. 05:36

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

A zsályalevelek felhasználásának 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.