Életmód, gasztronómia

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

Agrofórum Online

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Lehet előétel, köret, főétel vagy desszert is. Egyszóval csodaétel. Jótékony hatásáról nem is beszélve. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. Én most egy igazán különleges, enyhén pikáns rizottót hoztam Nektek. Egyszerű de nagyszerű étel, szép színéről nem is beszélve. Fogyasszátok jókedvvel!

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök (kb. 500 g)
  • 250 g rizs
  • 6 dl csirke alaplé
  • 60 g sajt
  • 40 g vaj
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 1 kk.: őrölt fahéj, koriander, kurkuma, friss reszelt gyömbér
  • 650 g csirkehús

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kb. 1 centis kockákra vágjuk.

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, belehalmozzuk a sóval, borssal fűszerezett csirkekockákat, és ropogósra sütjük.

Ugyanebbe a serpenyőbe tesszük a sütőtökkockákat és közepesen erős tűz felett, kevergetve majdnem puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.

A sütőtök harmadát félretesszük, a többit kevés víz kíséretében turmixban pürésítjük.

Egy mélyebb, vastag falú edényben evőkanálnyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, hozzáadjuk a (szigorúan mosatlan!) rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk.

A felforrósított alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy.

Ezen a ponton adjuk hozzá a sütőtökpürét, illetve a félretett sütőtökkockákat és sóval, borssal ízesítjük.

Zárásként hozzákeverjük a jeges vajkockákat és a sajtot (parmezán, trappista…). Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.

Curry és/vagy rozmaringszárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

2019. szeptember 15. 12:30

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.