26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Életmód, gasztronómia

Szerencsehozó sütemények az új évre

Agrofórum Online

A szilveszter az év azon mágikus napja, amikor még a nem babonás emberek is érzik, hogy megint lezárult egy korszak, elmúlt egy év, és az új év talán sokkal több jót, örömöt és boldogságot hoz majd, mint az, amit maguk mögött hagytak.

Éppen ezért szívesen vásárolnak szerencsehozó amuletteket, és sütnek szerencsehozó süteményeket – hiszen mi van, ha épp ezek hozzák meg azt a csipetnyi varázslatot, amire az új esztendőben szükségük lesz?

A legnépszerűbbek emiatt a szerencsét szimbolizáló édességek: a malac alakú sütemények, a négylevelű lóherét formázó linzerek, a patkó alakú kiflik, a mákkal (vagyis bőséggel) töltött sütemények és persze azok a desszertek, amelyek valamiféleképpen a bőségre hajaznak.

Most azonban lássunk néhányat ezek közül!

Mákos/diós kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 700 g finomliszt
  • 5 g instant élesztő
  • 90 g porcukor
  • 5 g só
  • 4 db tojássárgája
  • 190 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 300 g vaj
  • 3 db tojás (lekenéshez)

A töltelékhez:

  • 230 ml tej
  • 400 g porcukor
  • 200 g darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g darált dió
  • 10 ml rumaroma (1 evőkanál)
  • 1 csipet fahéj

Elkészítés:

1.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd hűtőben pihentetjük 1 órát. A tésztát 27 g-os darabokra osztjuk, majd kinyújtjuk és megtöltjük a mákos /diós töltelékkel.
2.) Feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, majd tojássárgájával, végül tojásfehérjével kenjük meg. 30 percig pihentetjük, majd sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Mákos töltelék: a tejet a cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, majd sűrűsödésig melegítjük. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék: a tejet cukorral, vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és citromhéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a diót és besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.

Négylevelű lóhere/patkó alakú linzer

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • lekvár

Elkészítés:

1.) A lisztet, sütőport, porcukrot és a vaníliás cukrot egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a margarint (vagy vajat), a tojás sárgáját, és a citrom reszelt héját, majd összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük.

2.) A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk, a linzereket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Szilveszteri formák: a négylevelű lóhere, a malac, a patkó és a csillag. Ha nincs különleges formánk, a sima kör vagy fodros szélű, lyukas kör alakú forma is nagyon szép linzereket eredményez – főként, ha kettesével lekvárral összeragasztjuk őket.

Bőséghozó desszert

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 tojás
  • 7 dkg zsemlemorzsa
  • 1 üveg sárgabarack lekvár
  • 1 csipet só

Elkészítés:

1.) Kivajazunk egy 1,5 literes jénait. A tejet, vajat, 5 dkg cukrot és a reszelt narancshéjat felmelegítjük.
2.) A tojások sárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg tejes keveréket, végül belekeverjük a zsemlemorzsát.
3.) A masszát a jénai tálba öntjük, és 15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul.
4.) Rákenjük a baracklekvárt, majd a tojásfehérjéket sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habot a lekváros rétegre kenjük, és a tálat visszatesszük a sütőbe 15-20 percre, amíg a hab ropogósra sül.

Marcipános malackák

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg margarin

15 dkg marcipán massza

15 dkg cukor

4 tojássárgája

4 ek tej

A tetejére:

5 dkg mazsola

0,5 dl tej

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát kiszúrjuk egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval. A nagy lyukúból 2x annyira lesz szükségünk, hiszen ebből lesz a malackák feje, illetve a másik darabot félbevágva a füleik. A kicsi pogácsaszaggatóval tudjuk kiszúrni az orrukat, amelybe egy evőpálcával 2 lyukat fúrhatunk (orrlyuk gyanánt), majd miután összeállítottuk a fejüket, a szemüket mazsolaszemekből (vagy cukorszirupból) elkészítjük.

2.) A malackákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tejjel megkenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

10 különös újévi hagyomány a nagyvilágból

2024. január 1. 08:10

Mért dobják ki az olaszok a székeket az ablakon át, és miért gurít minden kolumbiai bőröndöt az utcán szilveszter napján? Miért mártóznak meg a jéghideg tengerben a hollandok és mit rejt a kínaiak piros borítékja, amit egymásnak adnak?

Lehet, hogy drágább, de ilyen a jó virsli

2023. december 31. 08:10

Bár a fogyasztói szokások változóban vannak, a szilveszteri asztal sztárja várhatóan idén is a virsli lesz.

Virsli főzés: Így főzzük, hogy ne repedjen szét

2023. december 30. 08:10

Egymást érik a virslis cikkek és videók a neten, amelyekben megmutatják nekünk, hogyan kell virslit főzni, hogy az ne repedjen meg, sőt, ne robbanjon szét a fazékban. A trükk ismerői szerint mindez a főzési időn múlik – szerintem azonban valami máson.

Hová mehetünk fürdőzni az év legvégén?

2024. december 31. 08:10

Hippokratész összefoglalta azt, amit mi is már jól tudunk, miszerint a természet gyógyítja a betegségeket.