Életmód, gasztronómia

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

Agrofórum Online

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

S bár ez a szilvás-fahéjas pite a telet idézi sokak számára, tapasztalatból mondhatom, hogy ősszel is kiválóan megállja a helyét. Fogyasszátok egészséggel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 45-50 dkg szilva
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál nádcukor (lehet sima cukor is, abból 2 kanál)
  • 5 dkg darált mandula
  • 10-15 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A lisztet az apróra vágott hideg vajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt egy gombócba, becsomagoljuk fóliába, és betesszük a hűtőbe fél órára.

30 perc után a tésztát lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát beletesszük a kivajazott piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

10 perc után kivesszük a pitét a sütőből. Manduladarabokat szórunk a pite aljára, mert az fogja felszívni a szilva levét, és így nem áztatja el a süteményt. Ezután belehalmozzuk a megcukrozott szilvát is.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Sárgabarackos muffin rózsahabbal

2019. július 27. 05:38

Beindult nálunk is a sárgabarackszezon! Sokat töprengtem, mi is készüljön a blogra, hiszen ebből a gyümölcsből rengeteg étel alkotható.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Ha péntek, akkor halas recept: grillezett amúr

2019. március 22. 10:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.