Életmód, gasztronómia

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

Agrofórum Online

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

S bár ez a szilvás-fahéjas pite a telet idézi sokak számára, tapasztalatból mondhatom, hogy ősszel is kiválóan megállja a helyét. Fogyasszátok egészséggel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 45-50 dkg szilva
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál nádcukor (lehet sima cukor is, abból 2 kanál)
  • 5 dkg darált mandula
  • 10-15 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A lisztet az apróra vágott hideg vajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt egy gombócba, becsomagoljuk fóliába, és betesszük a hűtőbe fél órára.

30 perc után a tésztát lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát beletesszük a kivajazott piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

10 perc után kivesszük a pitét a sütőből. Manduladarabokat szórunk a pite aljára, mert az fogja felszívni a szilva levét, és így nem áztatja el a süteményt. Ezután belehalmozzuk a megcukrozott szilvát is.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Őszi vitaminbomba

2019. november 1. 09:00

Ha ránézek erre a színes különlegességre, azonnal az ősz jut eszembe. Természetesen nem csak akkor készíthető el, de a zöld-lila-narancssárga kombinációja a lehulló falevelek színkavalkádját idézi.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.