Életmód, gasztronómia

Szüreteljünk rózsát!

Agrofórum Online

Pár éve még közel sem volt gyakori az, hogy a rózsasziromból szörpöt, lekvárt készítsünk. Ma semmi meglepő nincs azon, ha süteményünkbe rózsalekvár, szódánkba pedig rózsaszörp kerül. Mindezek mellett ne feledjük el, hogy a szirmokból csodálatos olajat is készíthetünk, amely kozmetikai termékeinkben éppen úgy felhasználható, mint gyógyászati céllal.

Igazi természetes csodaszer, de ha nem lenne így a varázslatos illatáért már megéri belevágni elkészítésébe, még akkor is, ha közel sem egyszerű feladat a következők miatt:

Ami igazán nehézzé teszi a műveletet

Ami igazán nehézzé teszi a műveletet az a mennyiség, ez ugyanis közel sem csekély. Mint előre bocsátottam az elkészítéséhez rengeteg rózsaszirom kell, egyetlen csepp rózsaolajhoz ugyanis kb. 40 rózsára van szükség. Ez azt jelenti, hogy három tonna rózsából mindössze 1 liternyit tudnak elkészíteni.

A rengeteg pozitív hatása miatt azonban nem kell lemondania erről a természetes csodaszerről, hiszen kis mennyiségben otthon is elő tudjuk állítani, ha nem sajnáljuk erre az időt és persze a teljes virágukban lévő rózsákat  sem. Nézzük, mi is a teendő, ha adalékanyagok és tartósítószerek nélküli, valóban természetes összetevőből álló rózsaolajat szeretnénk készíteni otthon, mindenféle nagyobb előkészület és anyagi ráfordítás nélkül.

Olívaolaj, rózsa és kész is

Az első lépés a szüret, amelyet célszerű reggel, hajnalban elvégezni, ugyanis ilyenkor legmagasabb a szirmok illat- és aromaanyag tartalma. Ebben az esetben egy tiszta befőttesüvegbe tesszük a friss, még nem hervadt szirmokat és annyi extra szűz olívaolajjal vagy szőlőmagolajjal öntjük fel, amennyi ellepi. Zárjuk le és tegyük napfényes helyre. Minden nap alaposan keverjük meg, forgassuk át. 3 hét után gondosan szűrjük le.

Amire használhatjuk

Tökéletesen alkalmas közvetlenül a bőrre alkalmazva, például egy vattakorong segítségével is felvihető a bőrre. Ha arcra, bőrre kenve, kozmetikumként szeretné használni, akkor érdemes kókuszzsírhoz keverve alkalmazni, így még erősebb lesz a hatása. Elég pár csepp rózsaolajat belecsepegtetni a kókuszzsírba, összekavarni, és már használható is.

Forrás: /www.megyeriszabolcskerteszete.hu/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Megél a rózsa egy 20 literes edényben, rózsaföldben?

2023. április 4. 04:39

A rózsa 20 literes vödörben, rózsaföldben megél-e, kibírja-e a későbbi új helyére, földbe való átültetésig?

Június a rózsaágyásban

2021. június 11. 08:42

A június a rózsaágyásokban tevékenyen telik. Rengeteg az esetleges növényvédelmi feladat, akár az első virágzásokon is túl vagyunk.

Milyen kártevő "fogta össze" a rózsa levelét?

2019. augusztus 31. 04:37

G. Nándor kérdése: Kertemben a rózsa levelét valamilyen kártevő félbehajtva károsítja. Mi okozhatja az érdekes jelenséget? Hogyan védekezhetek a kártevő ellen?

Mitől csipkés a rózsa levele a kiskertekben?

2018. augusztus 24. 07:41

K. Gáborné kérdése: nagyon kedvelem a rózsákat, sok tő díszíti kertünket. Néhányon megfigyeltem, hogy nagyon szabályos darabok hiányoznak a levélből. Mi okozhatja?