32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Szüreteljünk rózsát!

Agrofórum Online

Pár éve még közel sem volt gyakori az, hogy a rózsasziromból szörpöt, lekvárt készítsünk. Ma semmi meglepő nincs azon, ha süteményünkbe rózsalekvár, szódánkba pedig rózsaszörp kerül. Mindezek mellett ne feledjük el, hogy a szirmokból csodálatos olajat is készíthetünk, amely kozmetikai termékeinkben éppen úgy felhasználható, mint gyógyászati céllal.

Igazi természetes csodaszer, de ha nem lenne így a varázslatos illatáért már megéri belevágni elkészítésébe, még akkor is, ha közel sem egyszerű feladat a következők miatt:

Ami igazán nehézzé teszi a műveletet

Ami igazán nehézzé teszi a műveletet az a mennyiség, ez ugyanis közel sem csekély. Mint előre bocsátottam az elkészítéséhez rengeteg rózsaszirom kell, egyetlen csepp rózsaolajhoz ugyanis kb. 40 rózsára van szükség. Ez azt jelenti, hogy három tonna rózsából mindössze 1 liternyit tudnak elkészíteni.

A rengeteg pozitív hatása miatt azonban nem kell lemondania erről a természetes csodaszerről, hiszen kis mennyiségben otthon is elő tudjuk állítani, ha nem sajnáljuk erre az időt és persze a teljes virágukban lévő rózsákat  sem. Nézzük, mi is a teendő, ha adalékanyagok és tartósítószerek nélküli, valóban természetes összetevőből álló rózsaolajat szeretnénk készíteni otthon, mindenféle nagyobb előkészület és anyagi ráfordítás nélkül.

Olívaolaj, rózsa és kész is

Az első lépés a szüret, amelyet célszerű reggel, hajnalban elvégezni, ugyanis ilyenkor legmagasabb a szirmok illat- és aromaanyag tartalma. Ebben az esetben egy tiszta befőttesüvegbe tesszük a friss, még nem hervadt szirmokat és annyi extra szűz olívaolajjal vagy szőlőmagolajjal öntjük fel, amennyi ellepi. Zárjuk le és tegyük napfényes helyre. Minden nap alaposan keverjük meg, forgassuk át. 3 hét után gondosan szűrjük le.

Amire használhatjuk

Tökéletesen alkalmas közvetlenül a bőrre alkalmazva, például egy vattakorong segítségével is felvihető a bőrre. Ha arcra, bőrre kenve, kozmetikumként szeretné használni, akkor érdemes kókuszzsírhoz keverve alkalmazni, így még erősebb lesz a hatása. Elég pár csepp rózsaolajat belecsepegtetni a kókuszzsírba, összekavarni, és már használható is.

Forrás: /www.megyeriszabolcskerteszete.hu/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: eljött a moníliafertőzések ideje

2023. március 22. 09:12

Március utolsó hetében beköszöntött az igazi tavaszias időjárás.

Rózsa: itt a tavaszi metszés ideje!

2024. április 2. 17:40

Március a kerti rózsák első metszésének ideje. Minden rózsára érvényes a következő: minél jobban visszavágjuk őket tavasszal, annál intenzívebb lesz a növekedés és bőségesebb a virágzás.

Érdemes lemosó permetezést végezni a rózsáknál?

2022. november 19. 05:42

Érdemes-e lemosó permetezni a rózsákat? Véd-e a lisztharmat ellen?

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.