8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Tárkonyos csirkeragu leves

Agrofórum Online

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Gyerekként nálunk a hagyományos húsleves volt A húsleves, és csak viszonylag későn, egyetemista koromban kóstoltam először ezt a levest, onnantól viszont nem volt megállás. Pillanatok alatt kedvenc lett belőle, már másnap beszereztem a receptjét, és azóta is nagy rajongója vagyok. Imádom azt a kis plusz ízt, amit a tárkony ad neki.

Legjobb hétvégén főzni egy nagy adagot belőle, mellé elég egy fánk vagy palacsinta, és kész is az ebéd.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
    1 nagy fej vöröshagyma
    egy kisebb zellergumó fele (kb. 10 dkg)
    2 db sárgarépa
    1 db petrezselyemgyökér
    5 dkg vaj
    só, bors
    3-4 nagy csipet morzsolt tárkony
    1,5 liter zöldség alaplé
    30 dkg zöldborsó
    1 citrom leve
    2 dl tejföl
    5 dkg liszt
    1 evőkanál mustár
    1-1,5 dl habtejszín (nem felverve)

A répát, a zellert és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, és felkarikázzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a csirkemellet felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy nagy lábasban, és megpirítjuk rajta a zöldségeket (a répát, zellert és a petrezselyemgyökeret). Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és a csirkemellet is, és hagyjuk kifehéredni. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a tárkonyt, majd felöntjük az alaplével, és közepesnél picit nagyobb lángon főzzük. Ha a zöldségek már kissé megpuhultak, hozzáadjuk a borsót, és a citrom levével ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró levest (hőkiegyenlítést végzünk), majd az egészet – folyamatos kevergetés mellett – a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, és kész a levesünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

2019. február 8. 08:15

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A vörösbegy és a szürkebegy-fajok

2021. december 22. 04:36

A téli hónapokban gyakori vendégünk a vörösbegy, de rajta kívül még találkozhatunk két közelebbi rokonával, akik hazánkban egyelőre kis számban, de rendszeres vendégeink. Ismerjük meg a vörösbegyet, az erdei szürkebegyet és a havasi szürkebegyet!

Ragadozó madarak és macskák – veszélyben a madáretető vendégei

2023. november 30. 05:40

Hogyan helyezzük el a madáretetőt, hogy minél kisebb kockázatot jelentsenek az etetőt látogató madarak ragadozói az etetés során? Hogyan tudjuk fizikailag meggátolni a macskákat a vadászatban?

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.