Életmód, gasztronómia

Tárkonyos csirkeragu leves

Agrofórum Online

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Gyerekként nálunk a hagyományos húsleves volt A húsleves, és csak viszonylag későn, egyetemista koromban kóstoltam először ezt a levest, onnantól viszont nem volt megállás. Pillanatok alatt kedvenc lett belőle, már másnap beszereztem a receptjét, és azóta is nagy rajongója vagyok. Imádom azt a kis plusz ízt, amit a tárkony ad neki.

Legjobb hétvégén főzni egy nagy adagot belőle, mellé elég egy fánk vagy palacsinta, és kész is az ebéd.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
    1 nagy fej vöröshagyma
    egy kisebb zellergumó fele (kb. 10 dkg)
    2 db sárgarépa
    1 db petrezselyemgyökér
    5 dkg vaj
    só, bors
    3-4 nagy csipet morzsolt tárkony
    1,5 liter zöldség alaplé
    30 dkg zöldborsó
    1 citrom leve
    2 dl tejföl
    5 dkg liszt
    1 evőkanál mustár
    1-1,5 dl habtejszín (nem felverve)

A répát, a zellert és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, és felkarikázzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a csirkemellet felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy nagy lábasban, és megpirítjuk rajta a zöldségeket (a répát, zellert és a petrezselyemgyökeret). Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és a csirkemellet is, és hagyjuk kifehéredni. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a tárkonyt, majd felöntjük az alaplével, és közepesnél picit nagyobb lángon főzzük. Ha a zöldségek már kissé megpuhultak, hozzáadjuk a borsót, és a citrom levével ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró levest (hőkiegyenlítést végzünk), majd az egészet – folyamatos kevergetés mellett – a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, és kész a levesünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

Külföldi nyaralás és növényegészségügy II.

2023. július 23. 06:40

Növénybarátként érdemes a külföldi utazásaink előtt tájékozódni a növényegészségügyi előírásokról, hiszen a tudtunkon kívül nagy kárt okozhatunk, ha a hazahozott növénnyel együtt a növény egyik betegsége vagy kártevője is beutazik vele együtt.

Hazánk kincsei V. rész – Az Agostyáni Arborétum

2023. június 27. 10:36

A mindössze 565 fős Agostyán 1985-ig önálló településként létezett Tata és Tarján között, ám abban az évben Tata városához csatolták. Közvetlen ugyan nem határos a két település, mégis Tata központjából közúton mindössze 5 km-t kell autóznunk a festői szépségű, erdős dombokkal körülvett Agostyánig.

Gombagyűjtési szabályok II.

2022. április 29. 04:38

Miből áll egy felkészült gombagyűjtő felszerelése? Milyen alapvető tudással vértezzük fel magunkat, mielőtt elindulunk? A következő áttekintés kezdő és tapasztaltabb gyűjtőknek is hasznos!