8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Életmód, gasztronómia

Téli meggyleves

Agrofórum Online

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Eper, meggy, barack, málna – nem is tudom hirtelen, melyik hiányzik jobban.  Még szerencse, hogy már nem kell sokat várni rájuk, és hogy van pár recept, amivel addig is kibírjuk valahogy.

Ilyen ez a téli meggyleves is, ami befőttből készül, és nagyon jól jön, amikor a gulyás, palóc, vagy forró húslevesek után szeretnénk beiktatni a téli napokra egy könnyedebb levest is.

Téli meggyleves – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (370 ml)
    1 db érett citrom
    1 púpozott evőkanál liszt
    2 dl tejföl
    2 tasak vaníliás cukor
    esetleg egy kis darabka egész fahéj és 5-6 db szegfűszeg /teadióba téve/
    só, cukor, ízlés szerint

A citromot megmossuk, és a héjáról 6-7 db kb. 1 cm-es csíkot hosszában vékonyan levágunk úgy, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserűvé teszi a levest. Egy kb. 4 l-es fazékban 1liter vizet felforralunk egy kevés cukorral, és a citromszeletekkel, és a teatojásba tett fahéjjal és szegfűszeggel. Beleöntjük a meggybefőttet levével együtt, és közepes lángon tovább főzzük.

Közben a liszthez hozzáadunk egy kevés cukrot, a vaníliás cukrot, és két-három csipet sót, majd a tejfölt, és simára keverjük. Amikor a meggy már megfőtt, a forró levéből egy merőkanállal a tejfölös habaráshoz adunk, és elkeverjük, majd egyenként még 3 merőkanállal ezt megismételjük, és az egészet a leveshez adjuk.

A habarással állandó kavarás mellett felforraljuk a levest, ha túl sűrű lenne, adunk hozzá még egy kis vizet, majd még ízlés szerint, és a meggy savanyúságától függően teszünk még bele cukrot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – Cinegefélék II.

2021. november 30. 07:36

Sokféle madárfaj látogathatja a kikészített eleséget a téli időszakban. A cinegefélék közül nemcsak a szén- és kék cinegével, de ritkább fajokkal is találkozhatunk. Ismerjük meg közelebbről a fenyvescinegét, a búbos cinegét, a kormosfejű cinegét és a lazúrcinegét!

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Aratás utáni csend vagy mégsem?

2018. július 20. 04:46

Ma reggel arra ébredtem, hogy csend van. Miután felkeltem, nyugodtan megettem a reggelimet, megittam a kávémat, felöltöztem és elindultam. Semmi idegeskedés, semmi telefon, hajnalban nem jártam körül a határt, és nem az időjárás jelentést böngésztem. Miért? A 2018. évi gabonaaratást befejeztük. Egy fejezet lezárult, feldolgozzuk az eredményeket, és kezdjük az következő évet.