Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.
Eper, meggy, barack, málna – nem is tudom hirtelen, melyik hiányzik jobban. Még szerencse, hogy már nem kell sokat várni rájuk, és hogy van pár recept, amivel addig is kibírjuk valahogy.
Ilyen ez a téli meggyleves is, ami befőttből készül, és nagyon jól jön, amikor a gulyás, palóc, vagy forró húslevesek után szeretnénk beiktatni a téli napokra egy könnyedebb levest is.

Téli meggyleves – fotó: Kis-Varga Judit
Hozzávalók:
- 1 üveg kimagozott meggybefőtt (370 ml)
1 db érett citrom
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 tasak vaníliás cukor
esetleg egy kis darabka egész fahéj és 5-6 db szegfűszeg /teadióba téve/
só, cukor, ízlés szerint
A citromot megmossuk, és a héjáról 6-7 db kb. 1 cm-es csíkot hosszában vékonyan levágunk úgy, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserűvé teszi a levest. Egy kb. 4 l-es fazékban 1liter vizet felforralunk egy kevés cukorral, és a citromszeletekkel, és a teatojásba tett fahéjjal és szegfűszeggel. Beleöntjük a meggybefőttet levével együtt, és közepes lángon tovább főzzük.
Közben a liszthez hozzáadunk egy kevés cukrot, a vaníliás cukrot, és két-három csipet sót, majd a tejfölt, és simára keverjük. Amikor a meggy már megfőtt, a forró levéből egy merőkanállal a tejfölös habaráshoz adunk, és elkeverjük, majd egyenként még 3 merőkanállal ezt megismételjük, és az egészet a leveshez adjuk.
A habarással állandó kavarás mellett felforraljuk a levest, ha túl sűrű lenne, adunk hozzá még egy kis vizet, majd még ízlés szerint, és a meggy savanyúságától függően teszünk még bele cukrot.