Életmód, gasztronómia

Teljesen rosszul főzzük a spagetti carbonarát

Agrofórum Online

A tészta újonnan felfedezett eredeti receptje szerint a carbonara nem tojásból és guancialéból, azaz érlelt olasz tokaszalonnából készül.

Az olaszok arról híresek, hogy dogmatikusan ragaszkodnak receptjeikhez. Soha nincs ananász a pizzán, a bolognai ragut tulajdonképpen paradicsom nélkül főzik, a carbonara pedig csak tojással, pecorinóval, azaz juhtejből készült olasz keménysajttal és guanciale-val készül, és se sonka, se tejszínhab nem kerül bele. Ezek a szabályok, ezek azok a receptek, amelyeket nemzedékek óta adnak tovább olaszországi nagymamák, családanyák és szakácsok.

Történelmi felfedezés

De ez nem teljesen igaz. Amint azt a történészek felfedezték, az olasz nemzeti ételek története rendkívül romantikus. Sok étel nem évszázados hagyományokból származik, hanem a 20. századból – vagy akár, amit sokan nem is gondolnának: más országokból.

Alberto Grandi gazdaságtörténész azt állítja, hogy a paradicsomszószt Spanyolországból importálták, és a tiramisut csak az 1960-as években találták fel.

A carbonara teljesen más

Most a bolognai Luca Cesari élelmiszertörténész egy hasonlóan érdekes elméletet terjesztett elő: a carbonara szószt eredetileg nem pecorinóval és guancialéval készítették a kutatásai szerint.

Svájci sajttal készül?

Luca Cesari egy videót tett közzé az Instagramon, amelyben egy állítólagos eredeti, 1954-es recept szerint készítette el a carbonarát. A „Cucina italiana” magazin receptje apróra vágott fokhagymát és svájci Gruyère sajtot használ Pecorino helyett.

A Gruyère sajt egy svájci, tehéntejből készülő félkemény sajt, mely az ellenőrzött eredetmegjelöléssel (AOC) ellátott sajtok közé tartozik. Gruyère sajtot 185 sajtüzemben és 51 alpesi tanyán gyártanak. 2010-ben, csak Svájcban 14 261 tonna Gruyère-t adtak el.

Heves vita bontakozott ki

A videóban Luca Cesari azt állítja, hogy ez a római klasszikus eredeti receptje. Az erre adott reakciók nem voltak túl kellemesek a történész számára: a felhasználók sértegették Luca Cesarit – írta az osztrák Der Standard. Az élelmiszertörténész azzal védekezett, hogy a carbonara receptje változott az évek során, és számos változata létezik.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

2019. november 2. 09:05

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Őszi körtés-fahéjas pite

2019. november 17. 09:34

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.