Életmód, gasztronómia

Teljesen rosszul főzzük a spagetti carbonarát

Agrofórum Online

A tészta újonnan felfedezett eredeti receptje szerint a carbonara nem tojásból és guancialéból, azaz érlelt olasz tokaszalonnából készül.

Az olaszok arról híresek, hogy dogmatikusan ragaszkodnak receptjeikhez. Soha nincs ananász a pizzán, a bolognai ragut tulajdonképpen paradicsom nélkül főzik, a carbonara pedig csak tojással, pecorinóval, azaz juhtejből készült olasz keménysajttal és guanciale-val készül, és se sonka, se tejszínhab nem kerül bele. Ezek a szabályok, ezek azok a receptek, amelyeket nemzedékek óta adnak tovább olaszországi nagymamák, családanyák és szakácsok.

Történelmi felfedezés

De ez nem teljesen igaz. Amint azt a történészek felfedezték, az olasz nemzeti ételek története rendkívül romantikus. Sok étel nem évszázados hagyományokból származik, hanem a 20. századból – vagy akár, amit sokan nem is gondolnának: más országokból.

Alberto Grandi gazdaságtörténész azt állítja, hogy a paradicsomszószt Spanyolországból importálták, és a tiramisut csak az 1960-as években találták fel.

A carbonara teljesen más

Most a bolognai Luca Cesari élelmiszertörténész egy hasonlóan érdekes elméletet terjesztett elő: a carbonara szószt eredetileg nem pecorinóval és guancialéval készítették a kutatásai szerint.

Svájci sajttal készül?

Luca Cesari egy videót tett közzé az Instagramon, amelyben egy állítólagos eredeti, 1954-es recept szerint készítette el a carbonarát. A „Cucina italiana” magazin receptje apróra vágott fokhagymát és svájci Gruyère sajtot használ Pecorino helyett.

A Gruyère sajt egy svájci, tehéntejből készülő félkemény sajt, mely az ellenőrzött eredetmegjelöléssel (AOC) ellátott sajtok közé tartozik. Gruyère sajtot 185 sajtüzemben és 51 alpesi tanyán gyártanak. 2010-ben, csak Svájcban 14 261 tonna Gruyère-t adtak el.

Heves vita bontakozott ki

A videóban Luca Cesari azt állítja, hogy ez a római klasszikus eredeti receptje. Az erre adott reakciók nem voltak túl kellemesek a történész számára: a felhasználók sértegették Luca Cesarit – írta az osztrák Der Standard. Az élelmiszertörténész azzal védekezett, hogy a carbonara receptje változott az évek során, és számos változata létezik.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Fenyőrügyszirup készítése házilag

2022. május 2. 05:36

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.