Életmód, gasztronómia

Tényleg károsak az energiaitalok? Zacher Gábor is elmondta a véleményét

Agrofórum Online

Károsak vagy hasznosak az energiaitalok? A vita nagyjából két évtizede zajlik, amióta a fogyasztásuk ugrásszerűen megnövekedett, különösen a gyerekek és fiatal felnőttek körében.

Sok fiatalt láthatunk reggelente, amint – akár iskolába menet – energiaitallal kezdik a napjukat. Vajon mennyire teszik ezt helyesen? Az International Journal of Health Sciences szakfolyóirat szerint az energiaitalok ugyan jótékony hatással lehetnek a fizikai teljesítményre, ám csak limitáltan, nem az agresszív reklámkampányok sugallta mértékben.

A gyerekek és serdülők számára viszont kifejezett egészségügyi kockázatot jelentenek, márpedig az energiaitalok kétharmadát a 13–35 évesek fogyasztják. Legfontosabb összetevőjük a koffein, egy pohárban (240 ml) 80–150 mg található ebből, ami körülbelül 1,5 deciliter kávéval egyenértékű.

A szakfolyóirat tanulmánya szerint az energiaitalok a szív- és érrendszerre is hatnak, szívfrekvencia-ingadozás és vérnyomásnövekedés is tapasztalható a fogyasztását követően. Neurológiai szempontból is hatást fejtenek ki, szorongást, álmatlanságot, gyomor- és bélrendszeri zavarokat, izomrángásokat okozva a fogyasztóknál.

Az energiaitalok fokozzák a vizeletkiválasztást, nagy melegben tehát érdemes mellőzni, mert dehidratációt eredményezhetnek. Az energiaitalokat fogyasztó gyerekeknél 2,4-szeres emelkedést figyeltek meg a fogak eróziója terén is.

A negatív hatások listája meglehetősen tekintélyes, éppen ezért is érdekes a Pénzcentrum cikke, amelyben – mások mellett – Zacher Gábort is megszólaltatták. Az országszerte ismert és elismert főorvos, oxyológus, mentőorvos pedig a következőket mondta a témában:

„Megyünk a belvárosban, csomó iskola van itt a környékünkön. Látunk 2-3 fiatalt, kezükben valamilyen fantázianevű energiaitalos dobozkával, csacsognak, jönnek-mennek. Mit fogunk róluk mondani? Hát, hogy ezek a fiatalok! Ez az energiaital irgum-burgum… De ugyanezek a fiatalok, ha ennek a kávézónak az asztalánál ülve beszélgetnek, és mindegyik előtt van egy csésze kávé, akkor azt fogjuk mondani, hogy… Semmit, tulajdonképpen. Vagy azt mondjuk, hogy milyen édesek. Ott ülnek, beszélgetnek, milyen tök normális. Egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffeintartalom szempontjából egyenlő.”

Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint az jelenti a fő problémát, hogy nincsenek hiteles információk szolgáltatva a fogyasztóknak. Az energiaital nem víz, hogy hidratáljon, és nem sportital, hogy a fizikai aktivitás során elvesztett ásványi anyagot pótolja. De nem is üdítő, amit frissítésre használunk.

Az energiaital egy olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget, sok vitamin kíséretében. Emellett viszont hangsúlyozta azt is, hogy a fiatalok koffeinfogyasztását természetesen nem támogatja a Magyar Energiaital Szövetség, beleértve ebbe a kávét és a kólát is.

Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke rámutatott a Pénzcentrumnak arra, hogy felnőttek számára a szakirodalom szerint 400 milligramm a maximális határ koffein tekintetében. Ez körülbelül 4-5 feketekávét, presszókávét jelent egy nap, az még nem káros.

Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40–50 milligramm is sok lehet, illetve felső határ lehet egy nagyobb gyerek (8–10 éves) számára a 80 milligramm. 12–18 év között sem javasolják a 100 milligramm fölé emelkedő fogyasztást. Nagyjából 14 éves kornál lehet meghúzni azt az életkori határt, amelytől már engedett lehet a koffein fogyasztása.

(Fotó: Herbich/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért jó nassolnivaló estére az uborka?

2023. november 15. 18:10

Olcsó, finom, kalóriaszegény – ennek köszönhetően az utóbbi időben a kevésbé egészséges rágcsálnivalók helyett egyre többen esznek este uborkát. Ennek a szokásnak számos pozitív hatása van.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

2020. május 23. 12:07

Partnereik 2020. május 25-ét követően a KITE Zrt. alközpontjainak, telephelyeinek eladóterébe - a már ismert, általános védekezési szabályok mentén - meghatározott feltételek szerint léphetnek be.

Homoktövis a konyhában

2023. november 16. 09:10

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.