Életmód, gasztronómia

Az erkélyen is termeszthető friss, ropogós uborka

Agrofórum Online

Nemcsak a paradicsom vagy a saláta, hanem az uborka is remekül megterem cserépben vagy balkonládában. A kisméretű uborkafajták, valamint a savanyítani való uborkák különösen jól érzik magukat ilyen körülmények között.

Mire lesz szükségünk?

Ha az uborkát cserépbe vagy dézsába ültetjük, fontos annak megfelelő mérete, vízelvezető képessége és a termesztőközeg kiválasztása. A növekedési ütemtől és a fajtától függően a cserépnek 20-40 liter térfogatúnak kell lennie. Az alján legyenek lyukak, amelyeken keresztül a felesleges víz eltávozhat, mert az uborka a pangó vizet nem bírja.

Nagy jelentősége van továbbá a tápanyag-ellátottságnak, ugyanis a növény gyors növekedése miatt kiváló minőségű, tápanyagban gazdag földet igényel. Vehetünk speciális, zöldségeknek való földet, amelyben remekül érzi majd magát, és menet közben tápoldatozzuk is.

Az uborka kúszó növény, indákat nevel, ezért készítsünk számára támrendszert, amelyre felfuthat. Így nem ér hozzá a talajhoz, kevésbé szennyeződik. A levegő is jobban átjár a levelek között, ami a páratartalmat csökkenti, és nem kedvez a gombabetegségek terjedésének. Támrendszernek megfelelnek például a bambuszrudak, amelyekre drótot vagy madzagot kötözünk, esetleg hálót rögzítünk.

Hová tegyük és hogyan gondozzuk?

Az uborkát palántázhatjuk, de a fagyok elmúltával, április közepétől helyre is vethetjük. Viszonylag nagy a helyigénye, ezért mindenképpen egyeljük, és egy cserépben csak egy tövet neveljünk.

Az uborka a meleg és napos helyet kedveli, erre mindenképpen legyen gondunk. A vízigénye viszont kiemelkedő, ezért nyáron fontos a rendszeres (akár napi többszöri) öntözés és a trágyázás. Mint a legtöbb zöldséget, közvetlenül a tövénél öntözzük, szinten a gombabetegségek megelőzése érdekében. Ha a hajtáscsúcsot eltávolítjuk, a növény több energiát fordít a termésképzésre. A gondos ápolásnak pedig rengeteg illatos, roppanós uborka lesz az eredménye.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

Napimádó egynyári virágzók a balkonra

2023. augusztus 5. 13:40

Nagy kedvenceink következnek most az egynyári virágzókból, melyekkel a legunalmasabb nyár is élvezetes lesz!

Boglárka gondozása: így lesz hosszú a virágzása

2025. május 12. 16:10

A boglárka (Ranunculus asiaticus) színpompás virágai tavasszal igazi látványosságot jelentenek a kertben vagy a balkonon.

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!