Életmód, gasztronómia

Az erkélyen is termeszthető friss, ropogós uborka

Agrofórum Online

Nemcsak a paradicsom vagy a saláta, hanem az uborka is remekül megterem cserépben vagy balkonládában. A kisméretű uborkafajták, valamint a savanyítani való uborkák különösen jól érzik magukat ilyen körülmények között.

Mire lesz szükségünk?

Ha az uborkát cserépbe vagy dézsába ültetjük, fontos annak megfelelő mérete, vízelvezető képessége és a termesztőközeg kiválasztása. A növekedési ütemtől és a fajtától függően a cserépnek 20-40 liter térfogatúnak kell lennie. Az alján legyenek lyukak, amelyeken keresztül a felesleges víz eltávozhat, mert az uborka a pangó vizet nem bírja.

Nagy jelentősége van továbbá a tápanyag-ellátottságnak, ugyanis a növény gyors növekedése miatt kiváló minőségű, tápanyagban gazdag földet igényel. Vehetünk speciális, zöldségeknek való földet, amelyben remekül érzi majd magát, és menet közben tápoldatozzuk is.

Az uborka kúszó növény, indákat nevel, ezért készítsünk számára támrendszert, amelyre felfuthat. Így nem ér hozzá a talajhoz, kevésbé szennyeződik. A levegő is jobban átjár a levelek között, ami a páratartalmat csökkenti, és nem kedvez a gombabetegségek terjedésének. Támrendszernek megfelelnek például a bambuszrudak, amelyekre drótot vagy madzagot kötözünk, esetleg hálót rögzítünk.

Hová tegyük és hogyan gondozzuk?

Az uborkát palántázhatjuk, de a fagyok elmúltával, április közepétől helyre is vethetjük. Viszonylag nagy a helyigénye, ezért mindenképpen egyeljük, és egy cserépben csak egy tövet neveljünk.

Az uborka a meleg és napos helyet kedveli, erre mindenképpen legyen gondunk. A vízigénye viszont kiemelkedő, ezért nyáron fontos a rendszeres (akár napi többszöri) öntözés és a trágyázás. Mint a legtöbb zöldséget, közvetlenül a tövénél öntözzük, szinten a gombabetegségek megelőzése érdekében. Ha a hajtáscsúcsot eltávolítjuk, a növény több energiát fordít a termésképzésre. A gondos ápolásnak pedig rengeteg illatos, roppanós uborka lesz az eredménye.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Színkavalkád a balkonon

2022. június 2. 05:37

Ahhoz, hogy egész nyáron, egészen késő őszig gyönyörködhessünk a balkonnövényekben, ugyanúgy egy pontos és alapos tervezés és gondolkodás kell, mintha csak a kertben lennénk.

Mit ültessünk a déli fekvésű balkonra?

2021. április 20. 14:46

Akinek déli fekvésű balkonja van, az gyakran küzd azzal, hogy az állandó odafigyelés mellett az öntözés, légköri aszály és a folyamatosan forrón tűző nap miatt a növényei sínylődnek. Erre hoztam pár megoldási ötletet, ami nálam már bevált az évek során egy alföldi, állandóan napsütötte ablakpárkányon, ahol a viharok is gyakran tépázzák a növényeket.

Boglárka gondozása: így lesz hosszú a virágzása

2025. május 12. 16:10

A boglárka (Ranunculus asiaticus) színpompás virágai tavasszal igazi látványosságot jelentenek a kertben vagy a balkonon.

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!