Életmód, gasztronómia

Tudja mi az a csokoládé artisztika? Oktatják is!

Agrofórum Online

Csupa csoki, mennyei ízek és formák – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzésének hallgatói bepillantást nyerhetnek a cukrászok körében is unikálisnak számító csokoládé artisztika kulisszatitkaiba. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének együttműködésével megvalósuló képzést többek között az erősödő piaci igények hívták életre, melyhez a résztvevők szakmai tudása mellett elengedhetetlen a kézügyességük, a kitartás és a megfelelő koncentráció.

Az ország első diplomával elismert Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzése magas szintű technológiai és műszaki felkészültséggel valósult meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével aláírt együttműködési megállapodás is szavatolt. A partnerség a Csokoládé világnapja alkalmával jött létre 2020 nyarán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán. A hosszú távú szakmai kooperáció lehetőséget teremt az eddig is gyakorlatorientált képzés elmélyítésére, valamint lehetőséget ad új ismeretek bevezetésére is. Így került előtérbe a csokoládé művészetének tudománya, amellyel az Egyetem kereste meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét. A MATE tanulói fakultatív tárgy keretein belül ismerkedhettek meg a cukrász szakma egyik kevésbé ismert, de leginkább csodált ágazatával, a csokoládé artisztikával.

„Új fejezetet nyitottunk a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök és szaktanácsadó képzésben. Idén először végre megvalósulhatott egy álmunk, köszönhetően a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével kötött együttműködési megállapodásunknak. Szabadon választható tárgyként meghirdettük a csokoládé artisztika alapjainak elsajátításához szükséges kétnapos képzést” –hangsúlyozta az új tantárgy kapcsán Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens, a képzés szakmai vezetője.

Lusztigh Mária, a kurzust tartó mestercukrász szerint „hazánkban nem volt még ilyen tematikájú, nagyobb létszámban is sikeresen kivitelezett tanfolyam, így a képzés hiánypótló és valóban unikális. Az elkészült alkotások – bár egy alapötletre épültek – mégis egyediek lettek, minden hallgatónak sikerült a saját egyéniségét belevinni az elkészült szobrokba” – tájékoztatott a szakember.

Fehér Judit cukrászmester elmondta, hogy „mind a szervezés, mind a felkészülés, az összehangolódás Lusztigh Máriával, valamint a két kurzus levezetése maximálisan bebizonyította, hogy képesek vagyunk ilyen jellegű tanfolyamok lebonyolítására. A résztvevők hatalmas lelkesedéssel és figyelemmel vettek részt a munkában, a két nap elteltével mindenki elégedetten távozott.”

Az oktatók segítségével a hallgatóknak egy 60 cm-es csokoládészobrot kellett elkészíteniük. Az alkotómunka családias hangulatban, sok nevetéssel fűszerezve telt, így a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés keretein belül ez a kurzus már tényleg csak hab volt a tortán.

Czömpöly Eleonóra közgazdasági szakmérnök és cukrászmester hallgató szerint „az alapvető csokoládé ismereteken felül olyan átfogó tudást kaptunk, amely a minél kifejezőbb megjelenítés, alkotás érdekében sok esetben statikai ismeretekkel, továbbá professzionális technikákkal is kiegészült.”

Urbán Ildikó cukrászmester hallgató, bár napi szinten foglalkozik csokoládéval, a képzés számára is tartogatott meglepetéseket. „A színvonalas szakmai oktatók minden kérdésünkre tudtak válaszolni, sokféle technikát bemutattak, továbbá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének műhelye abszolút alkalmas helyszínnek bizonyult, hiszen minden professzionális eszköz a rendelkezésünkre állt.”

A gasztronómiai vállalkozások munkatársai, illetve a csokoládé, a kávé és a tea szerelmesei számára fókuszált teljes képzés következő évfolyamának jelentkezési határideje 2021. augusztus 15.

A képzésről az érdeklődők a www.csokoladekavetea.hu honlapon vagy a facebook.hu/csokoladekavetea oldalon tudnak tájékozódni és a csokoladekavetea.hu/jelentkezes felületén tudnak jelentkezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Egyre több csokoládét vásárolnak a fogyasztók

2022. január 24. 08:17

Sokan harcolnak csokoládéval otthon a kanapén a pandémia okozta frusztráció ellen: ez növelte tavaly a svájci csokoládégyártó Lindt & Sprüngli eladásait.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Németországban csaknem 13 kiló csokoládét gyártanak fejenként

2022. december 27. 12:34

Akár Mikulás alakban, akár az adventi naptár apró meglepetéseként, klasszikus csokoládéként vagy pralinéként finom töltelékkel: a csokoládé nem csak ünnepekkor, advent idején népszerű.