24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Életmód, gasztronómia

Tudta, hogy a szájában élő mikrobiom tükrözi az életmódját?

Agrofórum Online

Egy kutatócsoport feltárta, hogy a száj mikrobiomja hogyan változik különböző megélhetési stratégiák szerint – a nomád vadászó-gyűjtögetőktől a földműveseken át az iparosodott csoportokig. Azt is megállapította, hogy az életmód, valamint akár a dohányzás is módosíthatja a mikrobiomot.

Az egészséges szájüregi mikrobiom – a szájban élő mikroorganizmusok közössége – fontos szerepet játszik a táplálék emésztésében, az immunrendszer támogatásában és a kórokozók elleni védelemben. Az egészségtelen szájüregi mikrobiom viszont számos betegséggel hozható összefüggésbe.

A szájüregi mikrobiomot kevéssé tanulmányozták, és a legtöbb tanulmányt nyugati populációkban végezték. Pedig a mikrobiomok világszerte különböznek. Azzal, hogy globális összefüggésben tanulmányozzák, hogyan változik a szájüregi mikrobiom diverzitása és összetétele az életmóddal, többet tudhatunk meg arról, hogy a szájüregi mikrobiom hogyan befolyásolja az emberi egészséget.

A kutatók 63, különféle étkezési szokásokat képviselő nepáli személyen azt vizsgálták, hogy a főbb életmódbeli tényezők, mint például a megélhetés formája – hogyan szerzi meg egy személy az élethez szükséges dolgokat, mint például az élelmet és a menedéket –, valamint a specifikusabb tényezők és viselkedésmódok, mint például a dohányzás, hogyan járulhatnak hozzá a mikrobiomok különbözőségeihez az egyes populációkban.

Azt már eddig is tudták, hogy vannak különbségek a mikrobiomban az erősen iparosodott, nyugati társadalmakban élő és a nomád vadászó-gyűjtögetők között. De ezek között még az életmódok széles skálája van, és az összefüggések megértését eddig a csoportok földrajzi helyzete homályosította el. Nehéz megállapításokat tenni ugyanis az életmódok hatásáról, ha különböző országokban élő embereket hasonlítunk össze. Például mert eltérő az éghajlat, az orvosi ellátáshoz való hozzáférés és a betegségeknek való kitettség.

A kutatás alanyai nepáliak, de gyökeresen különböző életet élnek

A tanulmányban egy országból, Nepálból származó, különböző életmódot folytató egyének szájüregi mikrobiomját vizsgálták. Ezek között voltak vadászok és gyűjtögetők, akik nem élnek egész évben egy helyen; önellátó gazdálkodók, akik nemrég telepedtek le és az elmúlt 50 évben kezdtek el gazdálkodni; több évszázada gazdálkodók; ipari területen dolgozók, akik Nepálból származtak, és az elmúlt 20 évben az Egyesült Államokba költöztek. Valamint összehasonlításképpen az Egyesült Államok ugyanazon területén született ipari munkásokat is bevettek a vizsgálatba.

Emellett számos kérdést tettek fel az életmóddal kapcsolatban, beleértve az étrendet, az oktatást, az orvosi gyakorlatot és más viselkedésformákat.

Az életmód van a legnagyobb hatással a szájmikrobiomra

A kutatók meghatározták az egyes személyek szájüregi mikrobiomjában lévő baktériumfajokat. Azt találták, hogy ezek összetétele követte a megélhetési stratégiákat. Néhány specifikus faj jobban kiemelkedett a gyűjtögetőknél és egy faj jobban kiemelkedett az ipari területen dolgozóknál. Ez arra utal, hogy az életmód valóban hatással van a szájüregi mikrobiomra. Ezenkívül több mikrobafaj jelenléte összefüggött bizonyos életmódbeli tényezőkkel, köztük a dohányzással, az egyén étrendjére jellemző gabonafajjal – árpa és kukorica; rizs és búza – és például egy nepáli, csalánszerű növény fogyasztásával is.

Bármikor, amikor váltunk – legyen szó étrendről, helyről vagy kultúráról –, a mikrobiom is megváltozhat. Fontos megérteni, hogy milyen mértékben és milyen gyorsan következnek be ezek a változások. Annak további vizsgálata, hogy a szájüregi mikrobiomok hogyan változnak világszerte, segíteni fog abban, hogy jobban megértsük, pontosan mi alakítja a mikrobiomot, és ez hogyan befolyásolja az emberi egészséget.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A vegánok tényleg egészségesebbek, mint a húsfogyasztók?

2023. november 23. 14:40

A címben feltett kérdésre – egy friss tanulmány alapján – inkább a fordított összefüggés feltételezése a válasz: úgy tűnik, hogy az eleve egészségesebb életmódot követők hajlamosabbak áttérni a vegán étrendre.

Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

2018. november 16. 03:36

A tanulmány szerint, ahogy az egészségre ártalmas egyéb termékek, mint például az alkoholos italok, a dohányáruk és a cukor megadóztatása, úgy a vörös és feldolgozott húsokra kivetett adó is az egészségesebb élelmiszerek felé terelheti az embereket.

Immunerősítő gyógynövények

2023. március 12. 09:34

Tudja, hogy melyek azok az immunerősítő gyógynövények, amelyek segíthetnek a megfázásos tünetek és az influenzás megbetegedések leküzdésében?

Városi zöldítés: egy biztosan megtérülő beruházás

2021. május 18. 06:36

A Wageningen University & Research (WUR) évek óta kutatja a zöld városok hatásait. Sok egyéb pozitív hatása mellett a városi növénytelepítés javítja a környezeti feltételeket, miközben elősegíti a biológiai sokféleség gyarapodását.