Életmód, gasztronómia

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elkerülését célzó új intézkedésekkel az Európai Unió szeretné előmozdítani az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet. Túl sok élelmiszer megy kárba szerte a világon. Az ENSZ célja ezért az, hogy 2030-ra felére csökkentsék a fogyasztóktól és a kiskereskedőktől származó hulladék mennyiségét. Ennek érdekében az EU új szabályokat terjeszt elő.

2030-ra az EU-tagországoknak fejenként 30 százalékkal kell csökkenteniük a kiskereskedelemben és a fogyasztásban – például otthon vagy éttermekben – keletkező élelmiszer-pazarlást. Ez derül ki a Brüsszelben bemutatott jogalkotási javaslatokból. A gyártás és feldolgozás során keletkező élelmiszer-hulladékot 10 százalékkal kívánják csökkenteni.

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm. Ez 132 milliárd euróra becsült értéknek felel meg. Ennek 53 százaléka a háztartásokban keletkezik, ezt követi a 20 százalékkal a feldolgozó és termelő szektorban.

Az EU el akarja érni az ENSZ Globális Fenntartható Fejlődési Célját és 2030-ra felére szeretné csökkenteni a fogyasztók és a kiskereskedők egy főre eső élelmiszer-hulladékát. Ezenkívül csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást a termelési és ellátási láncban – írta a német proplanta agrárhíroldal. Az EU hulladékokról szóló keretirányelvének felülvizsgálatával fel kell gyorsítani e célok elérését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Kiváló minősítést kapott a SPAR Regnum húsüzeme

2019. július 1. 11:33

Az idén 15 éves Regnum Húsüzem és Oktatóközpont működésének köszönhetően a kiváló minőségű friss hús és a SPAR neve szorosan összefonódott.

Korszakalkotó technológiák fejlesztésére koncentrál a Corteva

2024. április 4. 10:10

Az új befektetési és partnerségi platform felgyorsítja a következő generációs agrár-technológiai innovációt.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.