8℃ -1℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elkerülését célzó új intézkedésekkel az Európai Unió szeretné előmozdítani az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet. Túl sok élelmiszer megy kárba szerte a világon. Az ENSZ célja ezért az, hogy 2030-ra felére csökkentsék a fogyasztóktól és a kiskereskedőktől származó hulladék mennyiségét. Ennek érdekében az EU új szabályokat terjeszt elő.

2030-ra az EU-tagországoknak fejenként 30 százalékkal kell csökkenteniük a kiskereskedelemben és a fogyasztásban – például otthon vagy éttermekben – keletkező élelmiszer-pazarlást. Ez derül ki a Brüsszelben bemutatott jogalkotási javaslatokból. A gyártás és feldolgozás során keletkező élelmiszer-hulladékot 10 százalékkal kívánják csökkenteni.

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm. Ez 132 milliárd euróra becsült értéknek felel meg. Ennek 53 százaléka a háztartásokban keletkezik, ezt követi a 20 százalékkal a feldolgozó és termelő szektorban.

Az EU el akarja érni az ENSZ Globális Fenntartható Fejlődési Célját és 2030-ra felére szeretné csökkenteni a fogyasztók és a kiskereskedők egy főre eső élelmiszer-hulladékát. Ezenkívül csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást a termelési és ellátási láncban – írta a német proplanta agrárhíroldal. Az EU hulladékokról szóló keretirányelvének felülvizsgálatával fel kell gyorsítani e célok elérését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

A vidéki ízek legjavát szállítják a budapesti vásárlók ajtajáig

2019. október 4. 12:03

A NekedTerem a vidéki termelők készítményeit szállítja házhoz - legyen szó szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, pékáruról, lekvárról, tejtermékekről, borokról, vagy olyan különlegességekről mint a szarvasgomba, esetleg a levendulás, homoktövises italok.

Az élelmiszerek kiskereskedelme öt százalékkal bővült

2025. január 15. 12:10

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal növekedett.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.