12℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Életmód, gasztronómia

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elkerülését célzó új intézkedésekkel az Európai Unió szeretné előmozdítani az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet. Túl sok élelmiszer megy kárba szerte a világon. Az ENSZ célja ezért az, hogy 2030-ra felére csökkentsék a fogyasztóktól és a kiskereskedőktől származó hulladék mennyiségét. Ennek érdekében az EU új szabályokat terjeszt elő.

2030-ra az EU-tagországoknak fejenként 30 százalékkal kell csökkenteniük a kiskereskedelemben és a fogyasztásban – például otthon vagy éttermekben – keletkező élelmiszer-pazarlást. Ez derül ki a Brüsszelben bemutatott jogalkotási javaslatokból. A gyártás és feldolgozás során keletkező élelmiszer-hulladékot 10 százalékkal kívánják csökkenteni.

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm. Ez 132 milliárd euróra becsült értéknek felel meg. Ennek 53 százaléka a háztartásokban keletkezik, ezt követi a 20 százalékkal a feldolgozó és termelő szektorban.

Az EU el akarja érni az ENSZ Globális Fenntartható Fejlődési Célját és 2030-ra felére szeretné csökkenteni a fogyasztók és a kiskereskedők egy főre eső élelmiszer-hulladékát. Ezenkívül csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást a termelési és ellátási láncban – írta a német proplanta agrárhíroldal. Az EU hulladékokról szóló keretirányelvének felülvizsgálatával fel kell gyorsítani e célok elérését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

2022. december 7. 11:41

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 2. 10:40

Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.

Óriási lehetőségek rejlenek az élelmiszeriparban

2023. július 2. 07:37

A 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor, a mostani, 2021-2027-es ciklusban pedig még ennél is nagyobb forrással terveznek.

Fontosabb az állati takarmány előállítása az emberi fogyasztású élelmiszereké helyett?

2024. december 11. 12:10

A „rovaripar” az állatok intenzív tenyésztéséhez szükséges takarmány előállítására fókuszál az emberi élelmiszertermelés helyett.