Életmód, gasztronómia

Újratölthetjük a PET-palackunkat? Inkább ne!

Agrofórum Online

Korunk új szitokszava a mikroműanyag-szennyezés, ami az újratöltött PET-palackok esetében, mivel a tartalmukat el is fogyasztjuk, fokozottan jelentkező probléma.

Sokan gondolják, hogy egészségesebb, tisztább a PET-palackokba töltött víz, mások csak azért vásárolják, mert kéznél van vagy illik az outfitjükhöz. A kiürült palackról pedig úgy gondolják, hogy újrafeldolgozható vagy akár újratölthető, ezzel meghosszabbítva a hasznos élettartamát.

Az igazság azonban az, hogy a PET-palack az anyagok természetes körforgásában nem vesz részt, mivel a baktériumok nem tudják az anyagukat hasznosítani. Igen stabil vegyületről van szó, amelynek lebomlási idejét 450 évre teszik.

Ugyanakkor a PET-palack anyaga is sérül a használat során vagy UV-fény hatására. Műanyagdarabkák válnak le a palack faláról, és bekerülnek az újratöltött palackban lévő folyadékba, onnan pedig a szervezetünkbe. Itt a bélcsatornában keringenek, de akár más szervekbe is eljuthatnak.

Gondoljunk arra az évi másfél milliárd műanyag palackra is, amely Magyarországon évente keletkezik, és amelynek 70%-át sohasem hasznosítják újra. Ezek jobb esetben a szeméttelepen kötnek ki, rosszabb esetben a járdákat, utak szegélyét vagy akár a természeti területeket csúfítják. Útjuk végeredményben a vízfolyásokkal a tengerekbe, óceánokba vezet, például a Sargasso-tengerbe, ahol az emberi trehányság és nemtörődömség örök mementójául szolgálnak.

Ezért javasolják a szakemberek, hogy a PET-palackokat ne töltsük újra.

Legyünk tudatosak, vásároljuk olyan palackokat, amelyek elmoshatók, és újratöltésük nem jár mikroműanyagok keletkezésével. Kerüljük a műanyagba csomagolt víz vásárlását, hiszen a hazai csapvíz nagyon kevés kivételtől eltekintve kiváló minőségű, tiszta, olcsó, és a fogyasztásával nem terheljük a környezetet.

(Fotó: Darko Djurin/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Hazánk édesvizeiben is növekszik a mikroműanyagok jelenléte

2020. március 22. 09:37

A Kárpát-medence és Közép-Kelet-Európa első mérési adatai jól mutatják a globálisan elterjedt szennyezés megjelenését hazánkban is.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

A műanyagok használata gondot okozhat a mezőgazdaságban is

2022. január 23. 08:37

A FAO szakértői által összegyűjtött adatok szerint a mezőgazdasági értékláncok évente 12,5 millió tonna műanyag terméket használnak fel, további 37,3 millió tonnát pedig az élelmiszer-csomagolás során hasznosítanak.