Életmód, gasztronómia

Újratölthetjük a PET-palackunkat? Inkább ne!

Agrofórum Online

Korunk új szitokszava a mikroműanyag-szennyezés, ami az újratöltött PET-palackok esetében, mivel a tartalmukat el is fogyasztjuk, fokozottan jelentkező probléma.

Sokan gondolják, hogy egészségesebb, tisztább a PET-palackokba töltött víz, mások csak azért vásárolják, mert kéznél van vagy illik az outfitjükhöz. A kiürült palackról pedig úgy gondolják, hogy újrafeldolgozható vagy akár újratölthető, ezzel meghosszabbítva a hasznos élettartamát.

Az igazság azonban az, hogy a PET-palack az anyagok természetes körforgásában nem vesz részt, mivel a baktériumok nem tudják az anyagukat hasznosítani. Igen stabil vegyületről van szó, amelynek lebomlási idejét 450 évre teszik.

Ugyanakkor a PET-palack anyaga is sérül a használat során vagy UV-fény hatására. Műanyagdarabkák válnak le a palack faláról, és bekerülnek az újratöltött palackban lévő folyadékba, onnan pedig a szervezetünkbe. Itt a bélcsatornában keringenek, de akár más szervekbe is eljuthatnak.

Gondoljunk arra az évi másfél milliárd műanyag palackra is, amely Magyarországon évente keletkezik, és amelynek 70%-át sohasem hasznosítják újra. Ezek jobb esetben a szeméttelepen kötnek ki, rosszabb esetben a járdákat, utak szegélyét vagy akár a természeti területeket csúfítják. Útjuk végeredményben a vízfolyásokkal a tengerekbe, óceánokba vezet, például a Sargasso-tengerbe, ahol az emberi trehányság és nemtörődömség örök mementójául szolgálnak.

Ezért javasolják a szakemberek, hogy a PET-palackokat ne töltsük újra.

Legyünk tudatosak, vásároljuk olyan palackokat, amelyek elmoshatók, és újratöltésük nem jár mikroműanyagok keletkezésével. Kerüljük a műanyagba csomagolt víz vásárlását, hiszen a hazai csapvíz nagyon kevés kivételtől eltekintve kiváló minőségű, tiszta, olcsó, és a fogyasztásával nem terheljük a környezetet.

(Fotó: Darko Djurin/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Hazánk édesvizeiben is növekszik a mikroműanyagok jelenléte

2020. március 22. 09:37

A Kárpát-medence és Közép-Kelet-Európa első mérési adatai jól mutatják a globálisan elterjedt szennyezés megjelenését hazánkban is.

A műanyagok használata gondot okozhat a mezőgazdaságban is

2022. január 23. 08:37

A FAO szakértői által összegyűjtött adatok szerint a mezőgazdasági értékláncok évente 12,5 millió tonna műanyag terméket használnak fel, további 37,3 millió tonnát pedig az élelmiszer-csomagolás során hasznosítanak.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.