Életmód, gasztronómia

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

DélKerTÉSZ

A karácsonyi időszakban az ételek kiemelt szerepet kapnak a családi összejöveteleken. Bár a hangsúly sokszor a húsokban gazdag, tradicionális fogásokon van, fontos, hogy az ünnepi menüben a zöldségek is méltó helyet kapjanak.

A DélKerTÉSZ (Délalföldi Kertészek Szövetkezete) szakértői kreatív ötleteket gyűjtöttek össze, hogyan varázsolhatjuk színesebbé és egészségesebbé az ünnepi asztalt zöldségek segítségével.

A zöldségek kreatív felhasználásával igazán egyedi és emlékezetes fogásokkal lephetjük meg szeretteinket. A DélKerTÉSZ szakértői most olyan ötleteket hoztak, amelyekkel a zöldségek nemcsak kiegészítőként, hanem az étkezés főszereplőiként is megállják a helyüket az ünnepi időszakban.

Kreatív zöldségdekoráció

A vendégeket a fogások ízei mellett az ételek megjelenésével is elvarázsolhatjuk. A zöldségből készített dekorációk egyszerre látványosak és ízletesek, így tökéletesen illeszkednek az ünnepi hangulathoz. Egy zöldségekből vegyesen összeválogatott, színes zöldségkoszorú vagy -karácsonyfa nemcsak szemet gyönyörködtető, de játékos módja is annak, hogy a gyerekeket bevonjuk az ünnepi készülődésbe. Ezek az apró, ám figyelemre méltó díszítések bármelyik asztalt feldobják.

Zöldségből készült előételek

Karácsonykor is végtelen a tárháza a zöldségekből elkészíthető krémeknek. A sült paprikából, padlizsánból vagy céklából készült mártogatós friss zöldséghasábokkal tálalva például remek előétel lehet. Azok számára pedig, akik a különlegesebb fogásokat részesítik előnyben, szuper alternatívák lehetnek a töltött zöldségek. Az apróbb paprikák, paradicsomok megtöltve sajtkrémmel, dióval vagy fűszernövényekkel szintén egészséges kiegészítői lehetnek az ünnepi étkezéseknek.

Saláták ünnepi köntösben

A saláták nemcsak frissességet, hanem színeket is csempészhetnek az ünnepi asztalra. Egy szezonális alapanyagokból – céklából, káposztából vagy kelbimbóból – készült saláta finom és egyben tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is, amelyek a hideg hónapokban különösen fontosak az immunrendszer erősítéséhez. Egy gránátalmával, narancsszeletekkel és pirított dióval gazdagított téli saláta látványos és a szezonális ízek harmóniáját is visszaadja.

Miért válasszunk szezonális és helyi alapanyagokat?

Az ünnepi időszak ideális arra, hogy tudatosabban válasszuk meg alapanyagainkat. A szezonális zöldségek frissebbek, ízletesebbek, illetve tápanyagtartalmuk is magasabb, hiszen természetes időszakukban érnek meg. Ugyan a paradicsomnak és a paprikának az első fagyokig lenne szezonja, a DélKerTÉSZ termelői termálvízzel fűtött fóliák és üvegházak segítségével télen is elő tudnak állítani hazai zöldségeket, így a téli időszakban is választhatunk magyar termékeket. A helyi, hazai termelőktől származó alapanyagok fogyasztása pedig több szempontból is előnyös: csökkenti az élelmiszer-szállítás környezeti terhelését, támogatja a helyi gazdaságot, és biztosítja, hogy az étel kevesebb tartósítószert vagy mesterséges adalékanyagot tartalmazzon.

A DélKerTÉSZ számos kiváló minőségű, hazai termékkel segít, hogy az ünnepi asztalra friss, ízletes és környezetbarát alapanyagok kerülhessenek. Egy egyszerű előétel elkészítéséhez is érdemes helyi forrásból származó alapanyagokat választani, amelyekkel mindamellett, hogy különlegesebbé tehetjük az ünnepi étkezést, hozzájárulhatunk a helyi közösségek támogatásához és a magyar tradíciók megőrzéséhez is.

A DélKerTÉSZ-ről

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és több mint 450 szövetkezeti tagjának – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelő tevékenységét fogja össze. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő- és értékesítőszövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika, pritamin paprika, kaliforniai paprika) alkotják, de emellett paradicsomot (fürtös paradicsom és snack paradicsomfélék), kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. 2021 decemberében a szentesi paprika – ide tartozik a fehér tölteni való (tv), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika – bekerült a hungarikumok közé.

Fotó: DélKerTÉSZ

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Egy pillanat alatt elpusztult a 30 éves vállalkozás

2023. december 12. 15:10

Az ukrán zöldségtermesztő elmesélte, mit tett a háború a gazdaságával és az üvegházaival.

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.

Hajtatott padlizsán palántázása és nevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.