Életmód, gasztronómia

Van-e szavatossági ideje a méznek?

Agrofórum Online

A legtöbb ember úgy véli, a méz éppen olyan, mint a cukor – és az idők végezetéig eláll. De vajon tényleg így van ez?

Ha igen, miért van minőséget jelző dátum a bolti mézes üvegek alján? Meddig áll el valójában a méz, és mit tehetünk azért, hogy ne romoljon meg?

A kamrákban általában a lekvárok és a befőttesüvegek mellett többnyire van méz is. De nem csak kenyérre lehet kenni, tehetjük teákba, üdítőkbe, süteményekbe, levesekbe, édességekbe, desszertekbe, vagy akár húsfélékbe és egytálételekbe is.

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló. Kérdés azonban, meddig áll el? Mert az állaga idővel megváltozhat: a színe sötétebbé válhat, az alja leülepedhet, az állaga sűrűbb lehet. Ilyenkor vajon megromlott a méz, vagy mi történt vele?

A helyesen tárolt méz sosem romlik meg!

Ez olyannyira biztos, hogy a régészek több ezer éves mézet is találtak már ókori, egyiptomi királysírokban és az – bár hihetetlennek hangzik – hibátlan volt, és a tudósok fogyasztásra alkalmasnak ítélték. Ha pedig egy több ezer éves méz képes ellenállni az időnek és a romlásnak, a kamránkban álló üvegek miatt sem kell nagyon aggódni.

Egy dologra azonban ügyelni kell: a mézes üvegek záródása tökéletes kell, hogy legyen. Ha ezt betartjuk, a méz hűvös, száraz helyen évtizedekig, sőt évszázadokig is eláll.

A méz egyedülállósága az összetételében rejlik: magas cukortartalma, alacsony pH-tartalma, illetve a méhek mézkészítési metódusa miatt azok a mikroorganizmusok, amelyek a többi élelmiszerben elindítják a romlási folyamatokat, csodával határos módon nem élnek meg a mézben.

Változni azért tud

Noha a méz nem romlik meg, a színe, az állaga vagy az íze változhat az idők során, ezek természetes változások. Így például a sok éven át tárolt mézes üvegekben megfigyelhető, hogy az eltevés idején áttetsző világos méz az idők folyamán sötétebb színt és sűrűbb állagot ölt.

Lehet, hogy az íze is más lesz, és az illata is változik, de ettől még ugyanolyan egészséges és fogyasztható – még akkor is, ha az üveg alján a méz kikristályosodik. Ez általában azon múlik, milyen hőmérséklet-változásnak van kitéve a kamrában állva. Minél kevesebb a környezetváltozás, annál kevesebbet változik a méz is.

Ha kikristályosodik a méz, abból tudhatjuk, hogy nem pasztőrözött mézet vettünk, hanem természeteset (amiben természetes cukrok és virágpor van). Ha ez zavar minket, csak meleg vízbe kell állítani üvegestül a mézet, és a kristályok feloldódnak. A feldolgozott mézre mindez nem igaz – mondhatni: csak a valódi, természetes méz tart örökké.

Mi számít természetesnek?

A méhészek szerint a „nyers és szűretlen” méz a „valódi” méz, tehát amit nem melegítettek túl magas hőmérsékletre és ami tartalmaz virágport is. Ezen felül a természetes méznek mindig antibiotikumoktól és peszticidektől mentesnek kell lennie. Ha ilyet vásárolunk, nem kell a romlástól tartanunk, mivel az ilyen mézek nem tudnak megromlani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Elfeledett magyar pótkávénk, a Franck

2025. január 16. 11:10

A Franck név először 1879-ben tűnt fel az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Linzben, ahol felépítette hatalmas pótkávégyárát.

Zöld utakon jár a bioméhész, aki díjnyertes mézeket tudhat magáénak

2023. április 2. 08:41

Miközben a hazai méhészek jó része az ellehetetlenüléssel küzd, egy debreceni méhész, Gáll Attila üzemnövelésen, portfolióbővítésen töri a fejét.

Boldog új évet, Kedves Olvasóink!

2024. január 1. 10:10

Trendfordulót él a mezőgazdaság a szakértők szerint, akik kihívásokkal teli esztendőnek jósolják 2024-et. De ezzel ma még ne törődjünk, optimistán kívánunk mindenkinek boldog új évet – az utóbbi hónapokban született legolvasottabb cikkeinkkel. BÚÉK!

Több milliárdos kárt okozhat a méhek számának csökkenése

2019. december 2. 17:17

A legfontosabb az lenne, hogy a vásárlók tudatosan keressék a jó magyar mézet, ezért rendeznek mézes reggeliket az iskolákban, ezért kóstoltatják a fajtamézeket a fesztiválokon.

Magyar kezdeményezés segít azonosítani a mézek származását

2023. december 15. 15:10

Célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézes üvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – közölte Nagy István tárcavezető.