Életmód, gasztronómia

Van-e szavatossági ideje a méznek?

Agrofórum Online

A legtöbb ember úgy véli, a méz éppen olyan, mint a cukor – és az idők végezetéig eláll. De vajon tényleg így van ez?

Ha igen, miért van minőséget jelző dátum a bolti mézes üvegek alján? Meddig áll el valójában a méz, és mit tehetünk azért, hogy ne romoljon meg?

A kamrákban általában a lekvárok és a befőttesüvegek mellett többnyire van méz is. De nem csak kenyérre lehet kenni, tehetjük teákba, üdítőkbe, süteményekbe, levesekbe, édességekbe, desszertekbe, vagy akár húsfélékbe és egytálételekbe is.

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló. Kérdés azonban, meddig áll el? Mert az állaga idővel megváltozhat: a színe sötétebbé válhat, az alja leülepedhet, az állaga sűrűbb lehet. Ilyenkor vajon megromlott a méz, vagy mi történt vele?

A helyesen tárolt méz sosem romlik meg!

Ez olyannyira biztos, hogy a régészek több ezer éves mézet is találtak már ókori, egyiptomi királysírokban és az – bár hihetetlennek hangzik – hibátlan volt, és a tudósok fogyasztásra alkalmasnak ítélték. Ha pedig egy több ezer éves méz képes ellenállni az időnek és a romlásnak, a kamránkban álló üvegek miatt sem kell nagyon aggódni.

Egy dologra azonban ügyelni kell: a mézes üvegek záródása tökéletes kell, hogy legyen. Ha ezt betartjuk, a méz hűvös, száraz helyen évtizedekig, sőt évszázadokig is eláll.

A méz egyedülállósága az összetételében rejlik: magas cukortartalma, alacsony pH-tartalma, illetve a méhek mézkészítési metódusa miatt azok a mikroorganizmusok, amelyek a többi élelmiszerben elindítják a romlási folyamatokat, csodával határos módon nem élnek meg a mézben.

Változni azért tud

Noha a méz nem romlik meg, a színe, az állaga vagy az íze változhat az idők során, ezek természetes változások. Így például a sok éven át tárolt mézes üvegekben megfigyelhető, hogy az eltevés idején áttetsző világos méz az idők folyamán sötétebb színt és sűrűbb állagot ölt.

Lehet, hogy az íze is más lesz, és az illata is változik, de ettől még ugyanolyan egészséges és fogyasztható – még akkor is, ha az üveg alján a méz kikristályosodik. Ez általában azon múlik, milyen hőmérséklet-változásnak van kitéve a kamrában állva. Minél kevesebb a környezetváltozás, annál kevesebbet változik a méz is.

Ha kikristályosodik a méz, abból tudhatjuk, hogy nem pasztőrözött mézet vettünk, hanem természeteset (amiben természetes cukrok és virágpor van). Ha ez zavar minket, csak meleg vízbe kell állítani üvegestül a mézet, és a kristályok feloldódnak. A feldolgozott mézre mindez nem igaz – mondhatni: csak a valódi, természetes méz tart örökké.

Mi számít természetesnek?

A méhészek szerint a „nyers és szűretlen” méz a „valódi” méz, tehát amit nem melegítettek túl magas hőmérsékletre és ami tartalmaz virágport is. Ezen felül a természetes méznek mindig antibiotikumoktól és peszticidektől mentesnek kell lennie. Ha ilyet vásárolunk, nem kell a romlástól tartanunk, mivel az ilyen mézek nem tudnak megromlani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Magyar kezdeményezés segít azonosítani a mézek származását

2023. december 15. 15:10

Célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézes üvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – közölte Nagy István tárcavezető.

Fontos az együttműködés a mezőgazdaságban

2018. szeptember 17. 06:45

A megyei gazdanapon és méhésztalálkozón tartott előadásában Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek.

Szabványosítanák a nemzetközi méhészeti termékeket

2019. szeptember 18. 13:33

Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőr is, így e terület szabványosítása kiemelten fontos.

Mézvásárt és méhésztalálkozót tartanak a hétvégén Jászberényben

2018. augusztus 2. 07:00

A Jászság központjába a korábbi tapasztalatok alapján 6-7 ezer embert várnak, köztük 200 kiállítót, hagyományos árust, valamint sok méhészt és érdeklődőt.