Életmód, gasztronómia

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

MTI

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Az új termékek között a tervek szerint lesz funkcionális, érlelt szalámi és chorizo-típusú szárazkolbász időseknek, sonkakészítmények gyerekeknek, grillkolbászok időseknek és középkorúaknak, illetve speciális baromfisonkák aktív korúaknak és testtudatos fogyasztóknak.

A csaknem 766 millió forintos fejlesztéshez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán több mint 526,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Ebből, mintegy 239 millió forint önerő ráfordítása mellett olyan termékeket dolgoznak ki, amelyek a hazai és a nemzetközi élelmiszerpiacon is példa nélküliek – hangsúlyozták.

Kiss Attila tudományos főmunkatárs, a projekt szakmai vezetője azt mondta, az élelmiszer-kereskedelemben és fogyasztásában egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem, a megelőzés, megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt. A fokozottan pozitív biológiai hatású élelmiszerek tartós piaci sikerének kulcsa, ha a termékek tényleges élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állíthatók elő.

Hozzátette: különösen a húsiparban nagyon csekély azon termékek száma, melyek tényleges élettani hatását hitelt érdemlően, tudományos igényességgel igazolták, pedig az igény erre erőteljes.

A projekt ezen a téren is hiánypótlónak és unikálisnak tekinthető, hiszen nemzetközileg is újnak számító in vitro emésztési modellrendszerrel és humánklinikai vizsgálattal is igazolni fogják a legígéretesebb új termékváltozatok fiziológiai előnyeit – mondta. Az új termékekben alkalmazott, előnyös élettani hatású komponensek fokozott biohasznosulásának megvalósítása érdekében egyedi prebiotikum-kombinációkat fejlesztenek ki új biotechnológiai eljárással – magyarázta a szakember.

Az új termékeket ipari körülmények között a Gulyás és Társa Kft. fogja tesztelni és gyártani. Gulyás János ügyvezető, konzorciumvezető az MTI-nek elmondta: cégük 51 munkavállalót foglalkoztató családi vállalkozás. Tavalyi árbevételük 2,5 milliárd forint volt, idén 3 milliárdos forgalomra számítanak. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Kft. adózott eredménye a 2020-as 106,2 millió forintról tavaly 156,6 millió forint fölé nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása

2020. október 16. 08:31

Befejeződött a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. konzorciumi vezető, a Debreceni Egyetem és a Balogh-Farm Tépe Kft. konzorciumi tagok kutatás-fejlesztési projektje. A beruházás összköltsége 2,151 milliárd Ft, melyből a projekt 1,202 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Széchenyi 2020 program „GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú pályázati felhívása keretében nyert el.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

A hazai sikerek révén világszerte új lendületet kaphat a házi galamb genetikai kutatása

2023. március 2. 12:31

A világon elsőként a Debreceni Egyetem kutatói alkalmaznak DNS chip-technológiát a házi galamb genetikai vizsgálata során, az új analitikai módszer jelentősen segíti a faj genetikai feltérkepézését.

A növénytermesztők fajtaválasztását segítik – Kísérletek nemzetközi összefogásban

2023. május 29. 09:26

Az európai növénytermesztés és fajtaminősítés hatékonyságát segítő Horizon 2020-InnoVar projekt legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a kutatók a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében.