Életmód
Életmód

4000 forintnál kezdődik a balatoni lángos ára?

4000 forintnál kezdődik a balatoni lángos ára?

Agrofórum Online

Méregdrága szálláshelyekről, ételekről szólnak idén is a hírek a Balatonnal kapcsolatban, miközben szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy tudatos tervezéssel akár még olcsóbb is lehet idén a tóparti nyaralásunk, mint tavaly.

Sokaknak június 1-jén kezdődik az igazi nyár, az emberek jó része – meg sem várva az igazán kedvező időt – szállást foglal, autóba száll, és meg sem áll egy vízpartig. Ami lehet akár a Balaton is, ahol évről évre mintegy bő 2,5 millió turistát fogadnak.

Közben legendák terjednek arról, hogy hét számjegyű fizetésért sem lehet szakácsot, felszolgálót találni. Arról nem is beszélve, hogy a hekk, a lángos, a fagylalt és más finomságok ára az egeket veri a tó környékén. De vajon mi igaz ebből?

A Sonline somogyi hírportál is utánajárt ennek, és az általa megkérdezett szakértők szerint tudatos tervezés segítségével akár olcsóbb is lehet a nyaralásunk a tavalyihoz képest a Balatonnál.

Tényleg 4000 forint a lángos? Természetesen akad olyan vendéglátóhely a „magyar tenger” környékén, ahol ennyit sem szégyellnek elkérni érte, de az „alapváltozat” (feltét nélkül) akár 800 forintért is elérhető. A cukrászok pedig megígérték, hogy idén mindössze 10 százalékkal (50-60 forinttal) emelik áraikat, így nagyjából 600 forintot kell majd fizetni egy minőségi fagylaltért (gombóconként).

A 2024-es előfoglalási statisztikák azt mutatják, hogy a balatoni főszezon jobb lehet a tavalyi évnél. A magyarok átlagban 3-4 napra foglalnak szobát, a külföldiek (akik között növekszik például a csehek száma) viszont gyakran két hétre.

A Sonline cikkéhez kapcsolódó Facebook-kommentekben részben megerősítik a sajtó állításait a hozzászólók. Fonyódon például (egy kifotózott árlista alapján) 950–1600 forint a lángos ára, de akadt olyan kommentelő is, aki szerint a lángos vagy a fagyi akár otthon is elkészíthető, így nem kell feltétlenül a balatoni strandokon, vendéglátóhelyeken beszerezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Férfias játékok: egy hektár egy nap alatt, egyetlen kaszával

2024. július 1. 16:40

Egy svéd férfi, aki szereti a kihívásokat, arra vállalkozott, hogy kézi erővel lekaszál egy nap alatt egyhektárnyi legelőt. Vajon sikerrel járt?

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

2024. július 1. 13:10

A paradicsomot a legújabb kutatások szerint kálium- és likopintartalma miatt érdemes beépíteni a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrendbe.

5 házi fortély, amit a növényeink imádni fognak

2024. július 1. 11:40

Vannak olyan természetes házi trükkök, amelyek segítségével olcsón, pillanatok alatt hatékony növényvédő szereket készíthetünk.

Tények és tévhitek a kullancs eltávolításáról – videóval

2024. június 30. 08:10

Ha kullancsot találunk magunkon, az eltávolítására mielőbb sort kell keríteni. De hogyan csináljuk, hogy ne éppen eközben fertőződjünk meg?

Miniszteri biztosa van a Balatonnak

2021. május 11. 13:39

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től.

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.

Balatonnál szántóföld eladó

2020. május 15. 09:44

Balatonfőkajár és két szomszéd település (Csajág, és Lepsény) határában, szántóföldi művelés alatt álló terület ELADÓ.

Szőlőbirtok a dél-balatoni borvidéken

2022. augusztus 30. 13:38

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította.