Életmód

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

Agrofórum Online

Megcáfolták azt a korábbi állítást, miszerint a rendszeres tojásfogyasztás növeli a ,,rossz koleszterin” arányát a vérben, de azért a mértéktelenség ezen táplálék esetén sem javasolt.

A tojással kapcsolatban rengeteg tévhit, féligazság kering a köztudatban. Annyi bizonyos, hogy a mértéktelen fogyasztása egyáltalán nem javasolt, de természetesen ez szinte minden élelmiszerre igaz.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége ajánlása szerint napi 3 tojásnak megfelelő zsírmennyiség szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, nem megfelelő tehát az, ha valaki tudatosan kerüli ennek az értékes tápláléknak a fogyasztását.

Arról viszont már lehet vitatkozni, milyen formában érdemes elkészíteni, hogy azzal valóban használjunk a szervezetünknek. Ezen a téren sincs konszenzus, bár általánosságban elmondható, hogy a főzés egészségesebb, mint a sütés.

A sütéssel ugyanis pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak. Ez ugyanis a telített zsírsavak közé tartozik, és a tudomány mai állásfoglalása szerint a túlzásba vitt fogyasztása bizonyítottan összefügg a magas LDL szinttel, így az érelmeszesedés kockázatával.

A napraforgóolaj már más eset, ez ugyanis a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Azon belül is az esszenciális zsírsavak közé sorolt linolsavat tartalmaz, amely jó étrendi zsírforrásnak számít.

A tojás valóban növeli a koleszterinszintet? Ez is kétélű kérdés, hiszen a vérünkben a koleszterin különböző szállítómolekulák, a lipoproteinek alkotójaként van jelen. Létezik ,,rossz koleszterin” (a már említett LDL lipoprotein), illetve ,,jó koleszterin” (HDL lipoprotein), ám a tojásfogyasztás csupán a vér összkoleszterin-tartalmát növeli, vagyis a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolja.

A (például tojás révén) elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés, kivéve, ha úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémia, vagyis öröklötten magas koleszterinszint áll fenn, ebben az esetben ugyanis korlátozni kell a koleszterintartalmú ételek fogyasztását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen karácsonyi dekorációt készítenek az egyes csillagjegyek?

2024. december 21. 08:10

Másképp készül az ünnepekre az álmodozó Rák, mást vásárol a céltudatos Bak, és megint más dekorációt visz haza a bohókás Ikrek.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Hímes tojás: színek, minták, üzenetek

2022. április 10. 05:37

Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…

A ketreces tartástechnológiának is helye van hazánkban

2020. június 26. 09:17

Az EU-konform ketreces tartástechnológia a legkörnyezetkímélőbb, ennek a termelési módnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, például a káros gáz (ammónia, szén-dioxid, metán) kibocsátás is ennél a tartásnál a legalacsonyabb.