Életmód
Életmód

Energiaitalok helyett: matcha tea, az egészséges koffeinbomba

Energiaitalok helyett: matcha tea, az egészséges koffeinbomba

Agrofórum Online

Egyre divatosabbá válik a matcha tea – a hazai kávézókban legalábbis éppen annyira szívesen kérik ezt az italt jéggel, eperrel, kókusztejjel ízesítve, mint a jól bevált lattét. Persze ennél jobb dolog nem is történhetne a fogyasztókkal, hiszen ez végre egy jó szokás, amire nem baj, hogy egyre többen szoknak rá.

S hogy mi is az a matcha pontosan? Nos, egész konkrétan a zöld tea koncentrált, por alakú formája. A matcha készítése során a leveleket porrá őrlik, így az teljes egészében elfogyaszthatóvá válik. Egészségügyi előnyeinek köszönhetően a matcha ma az egyik legnépszerűbb ital a világon.

Kedvünk szerint ízesíthetjük

Nem állítjuk, hogy magában fogyasztva az íze katartikus élményt nyújt (sokak szerint a levágott fűére emlékeztet), de mivel általában tejjel, kókusztejjel, rizstejjel vagy mandulatejjel, mézzel, édesítőszerrel, vaníliasziruppal vagy eperrel ízesítve, forrón vagy jéggel hűtve kínálják, úgy kifejezetten finom! A matchát előszeretettel teszik bele desszertekbe és süteményekbe is, hiszen nemcsak finom, de rendkívül mutatós zöld édességeket tudnak vele készíteni.

Jó tudni, hogy egyes sütemények élénkzöld színüket nem az ételfestéknek, hanem természetes növényi alapanyagnak köszönhetik
Jó tudni, hogy egyes sütemények élénkzöld színüket nem az ételfestéknek, hanem természetes növényi alapanyagnak köszönhetik

Milyen egészségügyi előnyei vannak a matcha fogyasztásának?

  • javítja a szív egészségét
  • csökkenti a nap okozta bőrkárosodást
  • csökkenti a vese- és májkárosodás kockázatát
  • csökkenti a vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintet
  • antioxidánsokban rendkívül gazdag, így rákmegelőző hatású
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • hozzájárul az artériák egészségének fenntartásához
  • elősegíti a sejtek regenerálódását
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • segít a fogyásban
  • élénkítő hatású
  • stresszcsökkentő hatású
  • javítja a memóriát
  • jó hatással van az általános közérzetre
  • javítja az agyműködést
  • csökkenti az időskori szellemi hanyatlást

Milyen növényből készül?

A matcha és a hagyományos zöld tea egyaránt a Camellia sinensis növényből származik, amely Kínában őshonos. A matchát azonban másképp termesztik, mint a hagyományos zöld teát. A teacserjéket a szüret előtt 20-30 napig óvják a napfénytől. Az árnyékolás hatására megemelkedik a növényben a klorofillszint, ami sötétebb zöld árnyalatúvá teszi a leveleket, és növeli az aminosav-termelést. A betakarítás után a levelekből eltávolítják a szárakat és az ereket. Ezután a leveleket finom, élénkzöld színű porrá őrlik, méghozzá speciális őrlőkövek között. A matcha több koffeint és antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.

Mekkora a matcha koffeintartalma?

Egy tipikus adag (60-88 ml) matcha, amely 1/2-1 teáskanálnyi porból készül, általában körülbelül 70 mg koffeint tartalmaz. Ez lényegesen több, mint amennyi egy csésze (237 ml) hagyományos zöld teában van, amely 35 mg koffeint tartalmaz. Természetesen a koffeintartalom attól függően is változik, hogy mennyi port adunk hozzá a főzethez. Egyetlen csésze (237 ml) matcha tea körülbelül 3 csésze (711 ml) hagyományos zöld teával lehet egyenértékű.

A matcha teát különféle növényi tejekkel ízesíthetjük
A matcha teát különféle növényi tejekkel ízesíthetjük

Hogyan kell elkészíteni a matcha teát?

A matcha teát általában „hagyományos japán módon” készítik el. A teát egy bambuszkanállal (shashaku) mérik ki egy felmelegített tálba, az úgynevezett chawanba. Ezután forró vizet (kb. 70 °C) öntenek rá, majd a teát egy speciális bambusz habverővel, az úgynevezett chasennel addig keverik, amíg simává válik, és a tetején finom hab képződik. (Az európaiak ezt pici, ceruza nagyságú habverővel érik el – a keletiek szerint persze ez nem jó, mert szerintük hiba, ha a gyógynövényekkel fémeszközök érintkeznek.)

Elkészítési javaslatok

  • Standard: 1 teáskanál matcha port 60 ml forró vízzel kell összekeverni.
  • Usucha (híg változat): 1/2 teáskanál matchát kell 90-118 ml forró vízzel összekeverni.
  • Koicha (sűrű verzió): 2 teáskanál matchát 30 ml forró vízhez kell adni – ebben az esetben nem kell habosítani, és a lehető legjobb minőségű matchát kell használni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea#bottom-line

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e depressziós a kutyánk?

2024. május 17. 15:10

A kutya depressziójának okai könnyen felismerhetők, és odafigyeléssel, foglalkozással kezelhetők.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

A Corteva vetőmag-feldolgozó üzemében rendeztek jótékonysági futógálát

2024. május 16. 12:10

A II. Corteva Agriscience – Mályvavirág Futógála célja, hogy felhívja a figyelmet a HPV (humán papillomavírus) prevencióra.

Sokoldalúan egészséges, és most szedhető: a bodza

2024. május 15. 09:10

A feketebodza virágából frissítő üdítőt és szörpöt készíthetünk vagy tésztabundában kisüthetjük, ráadásul igen hasznos gyógynövény is.

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

2023. november 7. 07:10

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

2023. november 28. 07:10

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

2023. június 7. 05:36

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz.