Életmód
Életmód

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

Agrofórum Online

Eddig akárhány természetgyógyásszal beszéltem, szinte kivétel nélkül mindenki a méregtelenítéskor a spirulinára esküdött, hogy azt bizony enni vagy szedni kell tabletta formájában. De mivel sosem szedek semmi olyat, aminek nem jártam utána – igen gyógyszereket sem – így egy időben nagyon belevetettem magam a spirulina kérdéskörébe.

Azon kívül, hogy kiválóan lehet vele ételeket színezni, mert sokkal erőteljesebb színanyaggal rendelkezik, mint a saját életterünk egyik ismert növénye a spenót, a spirulináról megoszlanak a vélemények. Többen a nagy mennyiségű fogyasztása ellen vannak, mások meg el sem tudják képzelni, hogy egészséges életmód létezik nélküle. Az biztos, hogy a spirulina egy olyan mikroalga, mely már több ezer éve a Földön van és létezik, egyes fajai a sós, mások az édes vizeket kedvelik.

Spirulina és az emberi szervezet

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz. Nagyon magas klorofill-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidánsnak tartják és véd a káros szabadgyököktől.

A keleti országokban és a tenger mellett élők előszeretettel fogyasztják. Nagyon magas ásványianyag-tartalma miatt máj- és vesevédő hatásúnak tartják.

A fő értékét az adja, hogy a spirulinában 8 esszenciális aminosav található:

Izoleucin: az optimális növekedéshez és az intelligencia fejlődéséhez.
Leucin: élénkíti az agyműködést és növeli az izomzat energiaszintjét.
Lysin: erősíti a keringési rendszert, fenntartja a természetes sejtnövekedést.
Methionin: segít megőrizni a máj egészségét és idegnyugtató hatású (antistressz tényező).
Phenylalanin: a pajzsmirigy számára létfontosságú.
Threonin: javítja az emésztés hatékonyságát.
Tryptophan: nyugalomérzetet biztosít.
Valin: serkenti a mentális teljesítményt.

A spirulina egy olyan alga, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-viz-kert-folyam-6156384/)

Azt gondolnánk, hogy itt a lista véget is ér, de emellett olyan aminosavakat is tartalmaz, melyek nem esszenciális aminosavakként ismertek. Ráadásul ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Hogy ez mennyit változik a feldolgozás során, mire a valódi spirulinából tablettában beszedhető lesz, az megint más kérdés.

Érdekességek a spirulina algáról

Egy olyan algáról beszélünk, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak és amit a mai napig még a NASA űrpilótái is magukkal visznek, mint fontos táplálékforrást.

Mivel nagyon magas a rosttartalma is, így a belekben található jótékony baktériumok mennyiségét is képes megnövelni a kutatások alapján, ezzel is hozzájárulva a szervezet immunerejéhez.

A mikroalgákkal régebb óta kísérleteznek, a legújabb ipari fotoszintézis kapcsán merült fel a foto-biotechnológia vonalán, mely nagyon ígéretesnek tűnő eredményeket hozott.

Például a spirulinával (Spirulina platensis) elvégzett kísérletek során az MM-sugárzás biotropikus paramétereinek optimális megválasztása esetén a kapott biomassza mennyisége a kontrollal szemben elérte a 250%-os nagyságot. Ugyanakkor a biomasszanövelés stimulálásának hagyományos (vegyi) módszerei esetén ez a növekedés 25-30% volt.

A zöld mikroalga, a Platymonas viridis esetében a biomasszának a besugárzás optimális körülményei közötti növekedése körülbelül 170% volt. Ahogy a spirulina esetében, a biomassza növekedését is a táptalaj reakcióképességének növekedése kísérte. (Forrás: MGU Biológiai Fakultás, Orosz TA Rádióelektronikai Intézet, K. A. Tyimirjazev)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

2024. július 11. 11:40

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású.

Honnan származnak a fűszerek?

2024. június 18. 05:40

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal.

Bukdácsoltak a fehérjeporok a Szupermenta tesztjén

2024. május 21. 10:10

A Nébih az állati eredetű proteinporokra fordította figyelmét, összesen 21 csokoládé ízesítésű fehérjeport vizsgáltak.

Tények és tévhitek az illóolajokról

2024. május 17. 07:10

Egy illóolaj akkor tekinthető 100%-os tisztaságúnak, ha az olaj kizárólag a növény esszenciális kivonatát tartalmazza, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Precíziós talajjavítás – gondolkodjunk rendszerben!

2024. február 23. 15:40

A talaj minden mezőgazdasági termelés alapja. Az utóbbi években a talajállapot azonban egyre csak romlik. Az OrganicLife Kft. fókusza a talajjavításon belül egy speciális körre, az aminosavakra fókuszál, amelyek sokféle funkciót láthatnak el a növénytermesztés.

Lombtrágyázás, aminosavak - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (III. rész)

2018. március 17. 15:35

Az álló kultúrák lombon keresztül történő tápanyagellátása és a legfontosabb aminosavak és azok növényélettani szerepe.