Életmód

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

Agrofórum Online

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

A legtöbben úgy vagyunk a csokoládéval, mint Gombóc Artúr: mindegy, hogy kerek, szögletes, lapos vagy tömör, csomagolt vagy meztelen, egész vagy megkezdett, édes vagy keserű, tavalyi vagy idei, egyszóval minden olyan csokoládét szeretünk, amit csak készítenek a világon. Ha valaki az élvezeti élményen túl, mélyebb betekintést is szeretne nyerni nemcsak a csokoládé-, de a kávé- és teakészítés rejtelmeibe is, annak nagyszerű lehetőség a hazánkban elsőként, 2017-től kétévente induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakirányú továbbképzése a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán, melynek új évfolyama szeptemberben indul.

Az ország első diplomával elismert képzésére nemcsak a felsorolt élvezeti cikkekkel foglalkozó szakemberek jelentkezését várják, hanem lelkes amatőröket is. A képzés legfőbb célja minden esetben a magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget biztosító oktatás megvalósítása, megfűszerezve a szükséges piaci, jogi és vállalkozási ismeretekkel. A kötelező és fakultatív tárgyak elvégzése során a csokoládé-, kávé- és teakultúrától az érzékszervi minősítésen keresztül a termékek táplálkozástudományi vonatkozásáig tartó témakörökkel is megismerkedhetnek a hallgatók, ezeket az ismereteket pedig minden esetben a Szent István Egyetem legkiválóbb szakemberei mellett az adott szakterületeken nagy múltra visszatekintő vállalatok szakértői adják át a hallgatóknak.

A négy féléves, levelező munkarend keretében végezhető képzés során a résztvevők olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyek alapján képesek lesznek akár önállóan is kiváló minőségű termékek gyártására, a csokoládé, kávé- vagy teakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatainak ellátására, de akár saját üzemet is menedzselhetnek.

Az edukáció egyik, sikeresen teljesítő hallgatója, aki kitüntetéses diplomával végzett, Gárdonyiné Tummel Mária, a Gárdonyi Teaház termékcsalád egyik alkotója. „Szaktudásomat szerettem volna kiegészíteni, illetve egész szakismeretemet komolyabb alapokra helyezni a képzés elvégzésével. Későbbi munkámhoz nélkülözhetetlen szaktudást kaptam, amiket mindennap kamatoztatni tudok.”

A képzés másik sikeres végzőse Somogyi Renáta, a Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely cukrásza és most már csokoládé, -kávé, -teakészítő mestere. A fagylaltozó elnyerte többek között 2017-ben a Gelato World Tour világbajnoki döntőjén a szakmai zsűri különdíjat illetve 2018-ban az év fagylaltja címet. Elmondása alapján „a képzés bővebb ismeretekbe enged betekintést, a csokoládét, kávét és teát illetően, ezentúl cukrászati ismereteimet szerettem volna kicsit kibővíteni, sokrétűbb, mélyebbre hatóbb tudást szerezni.  Az alapanyagok ismerete teljes mértékben maximális volt, a mikrobiológiai háttértudás pedig nagyban hozzájárul a termékfejlesztési sikerekhez. Mindenkinek ajánlom a képzést, akinek szenvedélye a csoki, a kávé vagy a tea.”

Szpodnyiné Fucskó Erzsébet, a Bonbonetti Choco Kft. munkatársa is hasznosnak ítélte a szakirányú képzést, ő a mérnöki képzések között ezt tartotta a legérdekesebbnek, ezért esett erre a választása. „Kifejezetten jónak találtam a társaságot, nagyon érdekes ismereteket sajátíthattunk el, mindenkiben tombolt a tanulási vágy. A szakmérnöki képzést mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a csokoládét, a kávét és a teát.”

A SZIE képzését választotta Pintér Katalin is, aki a Gerbeaud Gasztonómia Kft. tulajdonos-ügyvezetője. „Hosszú évek óta a munkám fontos szereplője a kávé, a csokoládé és a tea. Nagyon megörültem ennek a szaknak, hiszen minél jobban megértünk egy folyamatot annál jobb minőséget érhetünk el! A következetesen, jól felépített tananyag okosan vezetett át a földektől az asztalig. Az elméleten túl laborgyakorlatok és jól szervezett üzemlátogatások is segítették az ismeretek bővítését és kiváló alapot adtak a további fejlődéshez.”

A gasztronómiai vállalkozások munkatársai, illetve a csokoládé, a kávé és a tea szerelmesei számára fókuszált képzés jelentkezési határideje 2019. augusztus 15.

A képzésről az érdeklődők a www.csokoladekavetea.hu honlapon vagy a facebook.hu/csokoladekavetea oldalon tudnak tájékozódni és a csokoladekavetea.hu/jelentkezes felületén tudnak jelentkezni.

További információ:

A képzés gazdasági és tanulmányi felelőse:

Dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus

Élelmiszertudományi Kar, Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék

Tel.: 06-20-418-3159

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz dolog, amit tilos a mikróba tenni

2024. december 22. 08:10

Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a mikró nem azonos a hagyományos gáz- és villanytűzhelyekkel. Nem ugyanúgy kell használni.

Milyen karácsonyi dekorációt készítenek az egyes csillagjegyek?

2024. december 21. 08:10

Másképp készül az ünnepekre az álmodozó Rák, mást vásárol a céltudatos Bak, és megint más dekorációt visz haza a bohókás Ikrek.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Rekordszinten a teafogyasztás a koronavírus miatt

2021. október 29. 05:47

Különösen a gyógyteák és a gyümölcsteák örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, és négy százalékos értékesítési növekedést értek el.

Hűsítő teák a kertből

2021. szeptember 4. 07:46

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Őszi teakeverékek a kertből

2021. november 26. 17:18

Az őszi és téli időszak a forró teaázás ideje és ha gondos kertész módjára dolgoztunk év közben, akkor most telis-tele lehet a kamra a leszárított aromanövényekből, amit a saját kertünkből szüreteltünk.