Életmód, gasztronómia

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

Agrofórum Online

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Nyilván, a gyerekek mellé szülő is kell, aki elintézi a veszélyesebb, vágási-sütési folyamatot, de az alapokhoz, az elkészítéshez elég néhány szorgos gyermek-kéz vagy egy-két lelkes amatőr, aki úgy döntött, ezzel a süteménnyel lenyűgözi a családját! 

Ehhez a recepthez ugyanis kész leveles tészta lapokat kell használni, amit a legtöbb élelmiszerboltban megtalálunk (ráadásul az ára is egész kedvező), ezen kívül pedig csupán néhány almára, némi porcukorra és fahéjra lesz szükségünk. 

A másik három gyerekünk is szívesen vesz részt, ha almarózsa készül a konyhában, hiszen ezt a süteményt nem lehet elrontani, rém gyorsan elkészül, és a végeredmény sokkal különlegesebb, mint bármilyen almás pite, bundás alma vagy almás rétes, amelyek egyébként sokkal komolyabb tudást is igényelnek. 

Hozzávalók: 1 csomag vajas- leveles tészta lap (fagyasztott), 3 alma, 5 ek cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 csésze víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítés:

1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Érdemes piros almákat választani, hogy az elkészült almarózsák szirmai szép élénkek legyenek.

2.) Egy fazékban feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe merítjük mindössze 2 percre – ettől kellemesen lágyak lesznek a szeletek, könnyű lesz meghajlítani őket, amikor feltekerjük a tésztacsíkokat. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük őket a fazékból, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.

3.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk egy éles késsel. Megszórjuk a porcukros, fahéjas, citromhéjas keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.

4.) A tésztacsíkokat végigrakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást, majd szorosan felcsavarjuk őket. A tészta végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához, majd muffinsütőbe / sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. 220 fokon sütjük 25 percig – a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja –, majd miután kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Ez a recept annyiban más, hogy a készítő nem főzi meg az almaszeleteket, csupán citromos vízbe áztatja a lágyság érdekében, illetve dupla tésztacsíkokat használ a feltekerés során. 

Ajándékba is elkészíthetjük (selyempapírba csomagolva, díszdobozban lélegzetelállítóan festenek!), de vendégeknek is tálalhatjuk, gyerekzsúrokba vihetjük – a siker egészen biztosan nem marad el!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Teljesen rosszul főzzük a spagetti carbonarát

2023. december 26. 14:40

A tészta újonnan felfedezett eredeti receptje szerint a carbonara nem tojásból és guancialéból, azaz érlelt olasz tokaszalonnából készül.