A forró vizes tartósításról már írtunk, a nagy nyomáson történő tartósítás pedig az alacsony savtartalmú termények eltételének módja.
Végezze el az alábbi lépéseket az alacsony savtartalmú élelmiszerek nagy nyomáson történő tartósításához, és élvezze egész éven át a munkája – akár szó szerinti – gyümölcsét!
Vízfürdős vagy nagy nyomású főzőedényt válasszunk?
Az alacsony savtartalmú élelmiszerek, például a zöldségek, levesek, húsok esetében a botulizmus, a baktériumok által okozott halálos ételmérgezés megelőzése érdekében szükség van nagy nyomású befőzőedényre. A nagy nyomású befőzőedény gőzzel 115-120 Celsius-fokra melegíti fel az élelmiszereket, így a baktériumspóra elpusztul, és nem keletkezik toxin. Mivel a botulizmus magas savtartalmú ételben nem tud kifejlődni, az erősen savas élelmiszerek, például a gyümölcsök esetében vízfürdős tartósítást használhatunk, egyszerű befőzőedényben. A vízfürdős befőzőedények az üvegeket forráspontig, 100 fokra melegítik.
Amire szükség lesz
Ha van egy jó befőzőedénye, amely lehet tárcsás (ami mutatja a benne lévő nyomást), esetleg szelepes, már a legnagyobb tételen túl van, ezenfelül a következőkre lesz szükség:
- nagy nyomású főzőedény
- üvegek, gumi, celofán a lezáráshoz és fedelek
- tölcsér
- merőkanál
- spatula
- üvegfogó
- nem fém kés
- időzítő
- bevált receptek
- termények: zöldségek vagy gyümölcsök
- tűzhely
Ha régi befőttesüvegeket és pántokat használ, akkor mindenképpen nézze át őket alaposan. A repedezett vagy töredezett peremű üvegektől inkább szabaduljon meg. A befőttesüvegek ajánlott méretét a receptben találja meg; a méretre vonatkozó ajánlások a befőzni kívánt élelmiszerektől függően változnak.
Mossa el az üvegeket, a fedeleket és a tömítőanyagokat (gumi) forró vízben. Használjon bőven mosogatószert és vizet, majd öblítse el őket. Mivel a beléjük kerülő forró anyag miatt a hideg üvegek eltörhetnek, tegye azokat forró vízbe. A fedeleket is főzze ki. Ügyeljen arra, hogy a tisztításra szolgáló víz ne forrjon fel.
Az üvegek megtöltése
Készítse elő a terményeket; mindig kipróbált receptet használjon, és ügyeljen arra, hogy mindent a benne leírtak szerinti sorrendben végezzen. Ne hagyjon ki egyetlen összetevőt vagy lépést sem, és ne használjon helyettesítő anyagokat. Ha mindent előkészített, vegye ki az üveget a forró vízből az üvegemelővel, és ürítse ki a benne lévő vizet. Töltse meg az üveget az élelmiszerrel a recept által javasolt magasságig, általában 2-3 centiméterre a tetejétől. Futtassa végig a spatulát az üveg belsején, hogy az esetlegesen légbuborékokat kiengedje. Ezt minden egyes befőttesüveggel végezze el.
Az üvegek lezárása
Fogjon egy nedves ruhát, és futtassa végig az üvegek peremén, hogy eltávolítsa az esetlegesen rajta ragadt maradékot. Vegye elő a csipeszt, és emelje ki a forró vízből a fedelet. Helyezze gondosan az üvegre. Ezután tegye bele a főzőedénybe. Addig tegyen bele újabb és újabb üvegeket, amíg az edény meg nem telik.
A nagy nyomású befőzőedény működtetése
Tegye rá a nagy nyomású befőzőedényre a tetejét, és győződjön meg róla, hogy az biztonságosan záródik. A szellőzőnyílásnak nyitva kell lennie. Állítsa a tűzhelyet közepesen magas hőfokra, és figyelje, hogy távozik-e gőz a szellőzőnyíláson. Amikor a gőz egyenletesen távozik, állítsa be az időzítőt 10 percre. A 10 perces várakozási idő lehetővé teszi, hogy az összes levegő távozzon. Ezután zárja le a szellőzőnyílást. Lassan állítsa feljebb a hőfokot, amíg el nem éri a recept által ajánlott nyomásszintet. Figyelembe kell venni, hogy a tengerszint felett milyen magasan végezzük a befőzést, 300 méter felett magasabbra kell állítani a nyomásszintet.
A főzés lezárása
Amikor letelt a használt recept által javasolt főzési idő, távolítsa el a nagy nyomású befőzőedényt a tűzhelyről, és várja meg, hogy a nyomásszint visszamenjen nullára, majd várjon még néhány percet. Ne vegye le a szelepet, amíg az összes nyomás el nem enged. Ezután leveheti a fedelet, és kinyithatja a befőzőedényt magától távolabb.
Az üvegek kiemelése
Használja az üvegfogót az üvegek kiemeléshez. Helyezze őket egy törülközőre, amely egyrészt felszívja a felesleges vizet, másrészt csökkenti a hőmérséklet-különbséget az üvegek és a munkalap között. Az üvegeket 12-24 órán át hagyja ott.
Az üvegek záródásának ellenőrzése
Ezután ellenőrizze, hogy az üvegek jól záródnak-e. Próbálja meg az ujjaival lefeszíteni a fedelet. Ha a fedél a helyén marad, a tömítés jó. Ha a fedél fel-le mozog, vagy leválik az üvegről, akkor vagy azonnal újra feldolgozhatja a benne lévő élelmiszert, vagy azonnali felhasználás céljából beteheti a hűtőszekrénybe.
Ha egy fedél nem záródott le megfelelően, akkor újra el kell végezni a befőzést, új tetőt használva. Ha minden kész, a lezárt üvegeket címkézze fel, ráírva a tartalmukat és a feldolgozás dátumát is. Ezután helyezze őket hűvös, sötét és száraz helyre. Egy éven belül használja fel.
Fotó: Pixabay