Életmód
Életmód

Medvehagyma: tények és tévhitek

Medvehagyma: tények és tévhitek

Agrofórum Online

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében. Ennek több oka is van, kezdve jellegzetes ízétől egészen a rendkívüli élettani tulajdonságokig. A növény gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött, jöjjenek a részletek.

A medvehagyma Európa szerte elterjedt növény, amely természetesen hazánkban is fellelhető az ország jelentős részén. Nem ritkán erdők mélyén találnak rá a kirándulók, akiket terített asztalként vár a jellemzően nagy területen elterülő medvehagyma mező.

Magyarországon Zala és Somogy megye számítanak elsődleges medvehagyma lelőhelynek, de északon, Nógrád megyében is egyre több helyen található meg ez a jellegzetes illatú növény. Nem csak mi, emberek, hanem az állatok is szeretik, a medvék és vaddisznók is előszeretettel fogyasztják a zsenge hajtásokat, melyeket szó szerint még a föld alól is előkotornak.

A medvehagyma gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött hazánkban. Csak úgy, mint a gombát, a medvehagymát is csak akkora mennyiségben szabad szedni, amely a gyűjtő személy saját szükségleteit kielégíti. Ez a mennyiség számszerűsítve 2 kg-ot jelent személyenként, naponta. Mindezen túlmenően a magáncélra szedett medvehagymát értékesíteni szigorúan tilos.

Aki kereskedni kíván a vadfokhagyma néven is ismert növénnyel, engedélyt kell kérnie a szedéssel érintett erdő tulajdonosától. Ugyan ez érvényes a magánerdőkben történő, saját célú gyűjtésre is, ebben az esetben is kizárólag engedéllyel szabad medvehagymát gyűjteni.

Aki minden szabálynak megfelel és elkezd medvehagymát gyűjteni jó, ha tisztában van a növény morfológiai ismertetőjegyeivel, illetve egyéb tulajdonságokkal, amelyek segítenek felismerni az ehető, egészséges növényt. A medvehagyma ugyanis avatatlan szemek számára összetéveszthető a gyöngyvirággal, amely elfogyasztás esetén mérgezést okoz!

A két növény levelei kísértetiesen hasonlítanak egymásra, így virágtalan állapotukban elsősorban illatuk segít megkülönböztetni a két növényt. A legegyszerűbb, ha a kiszemelt növény levelét megdörzsöljük, és ha erőteljes fokhagyma illatárad belőle, akkor medvehagymával van dolgunk. Kissé tapasztaltabb medvehagyma gyűjtők már ránézésre megmondják a levelek alapján, hogy medvehagymát találtak-e, a növény levelei ugyanis keskenyebbek a gyöngyvirágénál.

Virágzás idején még egyszerűbb megkülönböztetni a két növényt: a gyöngyvirág virágai harang alakúak, édeskés illatúak, míg a medvehagyma erősen hagymaszagú virágai csillagra hasonlítanak.

A medvehagymát a háziasszonyok elsősorban ételek készítéséhez használják, viszont ezen túlmenően is hasznos növény lehet. Gyógyhatását tekintve sem utolsó növény, csökkenti a vérnyomást, vértisztító hatású, enyhíti a fejfájást és még a bélrendszerre is pozitív hatással van.

Alakor: mesékből aratás

2019. április 17. 09:37

Nem mondok újdonságot, ha azt állítom, az emberek többsége nem mentes a szenvedélyektől. Az viszont, hogy valaki szenvedélyének a tárgya az alakor legyen…

Ez az összefüggés a klímaváltozás és a pollenkoncentráció között

2019. április 15. 12:07

Lewis H. Ziska amerikai növényfiziológus irányításával, és többek között a Szegedi Tudományegyetem professzora, Makra László részvételével végzett kutatás szerint a klímaváltozás miatt nemcsak a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is.

Szakmai információforrások a mezőgazdaságban

2019. április 15. 05:50

Az elmúlt években a gazdálkodók döntéstámogató információszerzési szokásai dinamikus változást mutattak, amiben a digitalizáció jár az élen.

Holnaptól újabb hat halfaj fogási tilalma kezdődik

2019. április 14. 08:04

A hat halfaj fogási tilalma elsősorban a folyami horgászokat érinti, bár a gardának jelentős állománya él a Balatonban is.