Életmód

Miért egészséges a fekete berkenye?

Agrofórum Online

A fekete berkenye bogyótermésének fanyar íze kissé kiszárítja a szájat, ezért egyes vidékeken – megtévesztő módon – „fojtogatóbogyónak” is nevezik, noha biztonsággal fogyasztható, és akár egészségügyi panaszok enyhítésére is alkalmas.

Az Észak-Amerikában őshonos, de hazánkban is kapható és termő fekete berkenye (Aronia prunifolia) sötét bogyótermése kicsit egy kisebb szemű áfonyához hasonlít, bár olykor a színe lehet piros vagy egészen koromfekete is. Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja, főként megfázás kezelésére, tea formájában vagy lekvárnak megfőzve.

Desszerteket is ízesítenek vele, sőt, kiválóan illik vadhúsokhoz és különleges salátákhoz is. A fekete berkenye bogyótermése az egész világon kapható frissen, szárítva vagy gyümölcslé formájában.

Egészségügyi előnyök

A gyümölcs fogyasztása a kutatások szerint rendkívül sok előnnyel jár. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:

  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Bogyótermése csökkenti a rákos sejtek növekedését egyes rákbetegségek esetén. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fekete berkenye bogyóiból készült kivonat hatékonyan megakadályozta a vastagbélrák terjedését és csökkentette a sejtkárosodást a mellrákban szenvedő embereknél.
  • Javítja az inzulinérzékenységet: A fekete berkenye bogyótermése segít az inzulinrezisztencia leküzdésében és a vércukorszint normalizálásában.
  • Elősegíti a máj működését: A legújabb tanulmányok szerint a fekete berkenye bogyótermése frissen préselt formában segít a májfunkciók javításában és a májkárosodás tüneteinek enyhítésében.

Tápanyagtartalma is figyelemre méltó

A gyümölcs pontos tápértéke attól függ, miként termesztették, általánosságban azonban elmondható, hogy negyed csésze szárított fekete berkenye:

  • 45 kalóriát,
  • 10 gramm szénhidrátot,
  • kevesebb mint 1 gramm zsírt
  • és 3 gramm cukrot tartalmaz.

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrásnak is számít, hiszen megtalálható benne a C-vitamin, folsav, B-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas és cink.

Felhasználása

Bár a termés nyersen is biztonsággal ehető, fanyar íze és nyálkahártya-szárító tulajdonsága miatt sokan szívesebben fogyasztják e gyümölcsöt lekvárként megfőzve vagy más gyümölcsökkel együtt smoothie formájában, illetve lepréselve.

Pitékbe és péksüteményekbe, kenyerekbe sütve, müzlikbe keverve különösen finom, mivel a hozzáadott cukor vagy édesítőszerek jelentősen mérséklik a bogyók fanyarságát. Egy kis méz hozzáadásával nyugtató hatású teát is készíthetünk belőle.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

Földbe süllyesztett üvegház - a walipini hazai sikere

2019. február 27. 04:39

A walipini nem más, mint egy speciális üvegház. Ennek a földbe süllyesztett üvegháznak a lényege, hogy egyesíti a passzív napenergia felhasználását és a föld hőtartóképességét.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.