Emlékeznek arra, milyen ízű volt az első országtorta? Vagy, hogy mióta ünnepeljük ezzel (is) augusztus 20-át? Miért készítenek mentes változatot is? Tudtak arról, hogy a hobbicukrászoknak is lehetőségük van kipróbálni tudásukat? Ha nem, akkor érdemes ezt a cikket elolvasni.
Ne töprengjenek sokat, az ország első születésnapi tortája a Madártej torta volt, Zila László munkájának az eredménye.
De hogyan kezdődött el ez az egész?
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a kormány felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az Ország tortáját. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok neveznek saját tortáikkal, azért, hogy a következő év augusztusáig ők, illetve kreációjuk viselhesse a megtisztelő címet.
2012-ben a versenybe bekapcsolódott a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is. Így azóta a nonprofit szervezet és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együtt írja ki, a Magyarország Cukormentes Tortája cím elnyeréséért a pályázatát.
Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat. Céljuk nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára is.
Csak egy maradhat
A győztest több körös megmérettetés után választja ki a szakmai zsűri. Az első körben megkóstolják az anonim nevezett tortákat, és döntenek arról, hogy melyik is lesz az a 6 torta, amely a döntőben szerepel majd. A zsűri tagjai a második körben újrakóstolják a tortákat, és ha szükséges, akkor javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Az igazán mestert próbáló megmérettetés a döntőben következik, hiszen a tortákat helyben is el kell készíteniük a versenyzőknek.
2023 nyertese
Ez évben Lakatos Pál „Spicces füge respektus” nevet viselő tortájával ünnepelhetünk. A szigetszentmiklósi cukrász tortájáról azt tudhatjuk, hogy „mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.
A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.
Mentes változat
A mentes változat megalkotása Lawal-Papp Zsófiának köszönhető, illetve a makói Papp cukrászdának. A torta a „Kikelet” nevet viseli. És mit kell róla tudnunk? A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz- és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.
Háziverseny
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezen kívül 2012 óta meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája Háziversenyt is otthonsütőknek, hobbiszakácsoknak és lelkes amatőr cukrászoknak.
A háziverseny célja olyan egészséges, alacsony szénhidrát- és energiatartalmú sütemény megtalálása, amely hozzáadott cukor és fehér liszt nélkül készül. Magyarországon ugyanis legalább másfél millió embert érint a diabétesz, számukra nem javasolt a hozzáadott cukrot tartalmazó édességek fogyasztása.
A 2023-as győztes Raffer Gabriella Almás gesztenyerózsája lett. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Mivel az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, hamarosan elérhető lesz az alapítvány blogján.
(Fotók: Magyar Cukrász Ipartestület / Egy Csepp Figyelem Alapítvány)