Életmód

Mire használjuk a fügefa és a dió levelét a konyhában?

Agrofórum Online

Sokan csak a fügefa és a diófa termését találják hasznosnak, noha mindkét fa levele legalább olyan sokoldalúan felhasználható, mint a gyümölcse.

A fügefalevélből szörp, sőt, dzsem, a diófalevélből pedig tea készíthető, a receptek és felhasználási módok széles köre megtalálhatók a világhálón. Lássuk, melyek a legnépszerűbbek!

A fügefalevél felhasználása

  • A fügefalevelek legklasszikusabb felhasználási módja a banánlevelekhez hasonlóan „csomagolóanyagként” működik. Így megvédik a becsomagolt húst vagy halat, és megőrzik azok nedvességtartalmát. Emellett egyedi ízt is kölcsönöznek az egyes fogásoknak – és egzotikus látványt.
  • A fügelevél tea hatékonyan segíthet az emésztés normalizálásában. A tea elkészítése egyszerű: a szárított fügefa leveleket le kell forrázni, 10 percig állni hagyni, leszűrni, majd kihűtve elfogyasztani.
  • Ha sűrűbb főzetet készítünk belőle, a fügefaleves borogatás segíthet apróbb bőrproblémák, kiütések, allergiás panaszok esetén.
  • Fügefalevél dzsemet is készíthetünk, amihez nem kell más, mint egy marék (kb. 10 db) fügefalevél, 500 g cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 l víz és 1 csomag pektin. A leveleket meg kell mosni, fel kell aprítani, 1 liter vízben 30 percig főzni, eztán leszűrni a főzetet, cukorral besűríteni, tovább főzni 30 percig, majd citromlével és reszelt citromhéjjal ízesíteni, végül pektinnel besűríteni és üvegekbe merni. Van, aki benne hagyja a dzsemben és végül leturmixolja a leveleket is, de gyakoribb a levélmentes fügedzsem, ami nagyszerűen illik kalácsokhoz, süteményekhez, sőt sajtkülönlegességekhez is.

A diófa levél felhasználása

  • A patikában is kapható diófalevelet teaként és borogatásként elsősorban bőrbetegségek kezelése használják, mivel hatékonyan segít pszoriázis, ekcéma, allergiás kiütések, de még pattanásos bőr esetén is. A dió levele antibakteriális és gombaellenes hatóanyagokat tartalmaz, ezért a természetgyógyászat is előszeretettel használja. Ha van otthon diófánk, érdemes begyűjteni, kiszárítani és eltenni a levelét.
  • A diófalevélből készült főzet pofonegyszerű: csak le kell forrázni egy maréknyi aprított diófalevelet (mindegy, hogy friss vagy szárított formában használjuk), majd hagyjuk kihűlni az így elkészült levet és borogatásként alkalmazzuk a problémás területeken.
  • Amennyiben hajápolószerként használjuk, a diófa leveléből készült főzet segít mérsékelni a hajhullást és a korpásodást és csillogóbbá, szebbé teszi a hajszálakat.
  • Ha teaként isszuk a frissen leforrázott levelekből készült főzetet, azt tapasztalhatjuk, hogy csökkennek az ízületi fájdalmaink, mivel a diófa levele erős gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz.
  • Kevesen tudják, de a diófa levele erős rovarriasztó hatású, a belőle készült főzet hatékonyan segít szúnyoginvázió idején. Érdemes az ablakpárkányra permetezni, illetve azokra a területekre, ahol a legnagyobb a szúnyogok mennyisége.
  • Amennyibe szeretünk kézműveskedni, batikolni, szövetet festeni, a diófa levele erre is alkalmas. A főzet általában mély, gazdag barna színt eredményez, amely hígítva lehet sötétbarna, világosbarna vagy akár zöldes árnyalatú, olívabogyóra hajaz.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Komposztálható a betegség jeleit mutató diólevél?

2023. augusztus 29. 04:37

Sehol nem találok konkrét választ arra a kérdésre, hogy gombás (gnomóniás) és baktériumos foltosodással fertőzött diólevelekben a komposztálás során elpusztulnak-e a kórokozók? A komposztálás hatástalanítja-e azokat, vagy a komposztban életben maradnak?