Életmód
Életmód

Mulcsozó robot, terepjáró és favágó verseny – A magyar vadászok legnagyobb seregszemléje

Mulcsozó robot, terepjáró és favágó verseny – A magyar vadászok legnagyobb seregszemléje

Agrofórum Online - Fotó: Gribek Tímea - Erdő-Mező Online

Látványos favágó verseny, terepjárók és vadászpuskák, kapitális trófeák, szebbnél szebb preparátumok. A 2019-es FeHova - Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás ezúttal nagy sikerrel zárult, a HUNGEXPO területén mintegy 55 ezer látogató volt kíváncsi a több mint 270 kiállító ajánlataira, termékeire, és a rengeteg programra, ami négy napos rendezvényt kísérte.

A február 10. és 14. között zajló kiállítás ezúttal is a 2021-es Vadászati Világkiállítás jegyében kezdődött meg, hiszen a hivatalos megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán kormánymegbízott is a világraszóló eseményről és a HUNGEXPO teljes felújításáról beszélt. Dr. Nagy István agrárminiszter mindezek mellett a tárca legújabb intézkedésekről is beszámolt.

“Jelentős újításunk, hogy olyan intézkedéseket vezettünk be, amelyek lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását. Szintén új rendelkezésünk, hogy a vadászati hatóságoknak az idei vadászati év során a még le nem járó üzemtervű vadászterületek határaira vonatkozóan is le kell folytatni az általános eljárási rend szerint a határok megállapítására, valamint az új földtulajdonosi közösségek és vadászati jogosultak nyilvántartásba vételére irányuló eljárásokat. Ezzel országos szinten is egységessé válik a vadgazdálkodási tevékenység a 2037-ig tartó üzemtervi időszakra nézve” – hangsúlyozta a miniszter a megnyitón.

Megújult a John Deere Gator

A KITE Zrt. többek között a John Deere Gator termékcsalád egyik új képviselőjével, a dízelüzemű XUV 865 M szállítójárművel várta az érdeklődő vadászokat és vadgazdálkodókat a budapesti vadászati kiállításon.

„Ez a speciális termékcsoportunk a benzinestől az elektromoson át a dízel üzemű járművekig, 9,7 LE motorteljesítménytől tud hasznos szállítójárművet kínálni a felhasználóknak. Létezik két- és négyszemélyes változat, és számos feladatra használhatjuk, hiszen többféle adapterrel, kiegészítővel rendelhető” – mondta el a rendezvényen Galánfi Gergő. A KITE Zrt. környezetápolás-technikai üzletágának igazgatója hozzátette: a Gator gépcsalád tavaly megújult, az eddigi sorozatokon felül a gyártó egy új kategóriát nyitott a kiállításon is bemutatott XUV 865 M dízelüzemű, valamint a 835M benzinüzemű típussal. Utóbbi akár 54 lóerős is lehet, de az igazi újdonság, hogy a járműveket sokkal szélesebb, komfortosabb fülkével szerelték, ami akár már három személynek is kényelmes lehet.

A Gator szállítójárművek népszerűsége többek között annak köszönhető, hogy rendkívül sok opciós lehetőséggel, kiegészítővel szerelhetők fel. Ilyen például a vadászatok során elengedhetetlen csörlő. „Ha például úgy lövik meg a vaddisznót, hogy az árokból kell felhúzni, akkor egy erős, jó minőségű, megbízható csörlő különösen hasznos lehet. Ezt felszerelhetjük előre vagy hátulra, sőt egy tartókeret segítségével akár a hátsó részen felülre is, így a vadat egyből emelhetjük is a platóra” – hangsúlyozta Galánfi Gergő.

Egy Gator azonban arra is jó, hogy a telephelyet, a vadászház környékét vagy éppen az erdészeti feltáróutakat rendben tartsa. Ehhez választható többek között hótoló, hóeke, vagy mulcskasza.

Az erdei munkaerőhiányra is válasz a mulcsozó robot

A KITE Zrt. szakembere szerint egyre inkább érződik a munkaerőhiány az erdőkben is. Egyre nehezebb megfelelő szakembert, gépkezelőt találni, ezért a jövő mindenképpen a robot fűnyíróké, a távirányítású gépeké. Ilyen a FeHoVa területén is bemutatott Energreen Robogreen robot kasza is. „Ez a gép professzionális megoldás lehet a vállalkozók számára. A gumihevederes eszköz kemény terepen is képes hatékonyan dolgozni, akár 10-15 ember munkáját is kiválthatja. A 130 centiméter széles, kalapácsos mulcsadapterével 5-6 cm átmérőjű fásszárúakat is le tud zúzni” – fogalmazott a szakember.

Az Energreen Robogreen robot kaszát egy 40 lóerő teljesítményű Yanmar dízelmotorral szerelték, aminek egyik jellemzője a kedvező fogyasztás. Emellett ártéri erdők vagy autópályák mellett lehet érdekes, hogy a gép 55 fokos rézsűn is képes dolgozni – így akár a töltések oldalában is zúzhatunk. A távirányítójának hatótávolsága 150 méter, azonban Galánfi Gergő hangsúlyozta: „ezt a gépet is olyan felelősséggel kell kezelni, mintha az ember a gépen ülne, nem szabad például olyan területre bevezetni, ahonnan majd csak csörlővel lehet kihúzni”. A felelősséget tehát semmiképpen sem csökkenti a távirányító, a munkaerőhiányra ugyanakkor hatékony választ jelenthet.

Favágó- és preparátorverseny a FeHoVán

Az Andreas STIHL Kft. standján bemutatkozott a cég díjnyertes újdonsága, az elektromos befecskendezésű STIHL MS 500i motorfűrész, ám az igazi látványosság a kétnapos STIHL Timbersports favágó bemutató volt. A FeHoVa Kupát izgalmas csatában a hatszoros magyar bajnok Juhász István nyerte meg, aki mögött dobogóra állhatott az ópusztaszeri fakitermelő, Bozsó Zoltán, valamint a mindössze 16 éves, ifjúsági világbajnokságra készülő Strúbel Bence, aki édesapját is megelőzte összesítésben.

A FeHoVa kiállítás ebben az évben egy rangos, nemzetközi preparátor versenynek is helyet adott, amiből a szervezők hagyományt teremtenének, hiszen a benevezett 35 preparátor alkotásait rengetegen tekintették meg a négy nap alatt.

Mindezek mellett a FeHoVa idén is helyet adott a Vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről szóló szakmai konferenciának, amelyen központi szerepet kapott a vadkár kérdése is. Következő videónkban ezzel a témakörrel foglalkozunk bővebben.

A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

2019. október 1. 05:47

A hazai ásványvizek árát ma három fő tényező befolyásolja: a forint árfolyama, a disztribúciós és a bérköltségek.

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

2019. szeptember 28. 11:17

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

2019. szeptember 25. 17:16

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.

10 millió darabot adtak el a legendás terepjáróból

2019. szeptember 25. 14:28

A Toyota Land Cruiserből a modell első generációjának bemutatása után közel hét évtizeddel gazdára talált a tízmilliomodik darab.

Életmód Képgaléria

Februárban újra Budapesten gyűlnek össze az ország vadászai

2019. január 12. 12:46

Február 7. és 10. között a HUNGEXPO ad otthont a FeHoVa - Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításnak, amely ismét számos újdonsággal várja az érdeklődőket.

Hatalmas sikerrel zárt a régió legnagyobb vadászati kiállítása

2018. február 18. 20:20

A régió legjelentősebb vadászati, fegyver- és horgászrendezvényén 10 ország 310 kiállítójára csaknem 55 ezren voltak kíváncsiak.

Sportfavágók csapnak össze a FeHoVa kiállításon

2018. február 4. 10:12

A FeHoVa kiállítást a látványos standok mellett egy különleges sportfavágó verseny, a STIHL TIMBERSPORTS International Competition teszi majd teljessé.

Több tízezer látogató, közel háromszáz kiállító, rengeteg újdonság - Nagy sikerrel zárult az idei FeHoVa!

2019. február 11. 11:25

A február 7–10. között megrendezett FeHoVa ezúttal is a vadászok és horgászok hagyományos szezonnyitó rendezvénye volt, amelyre a legjelentősebb gyártók és forgalmazók hozták el újdonságaikat, fejlesztéseiket.